• 瀏覽: 54,152
  • 回覆: 700
  • 追帖: 4
+8
引用:
原帖由 dreamworld 於 2018-2-13 12:36 PM 發表
南y海難已經係例子,船長裁定犯左39項誤殺罪,但坐8年監,呢單野不知要判幾多?
最重有機會判終身監禁

如果在大陸發生,司機將會以「以危險方法危害公共安全罪」,最高刑罰為死刑。

引用:
原帖由 leoandmay 於 2018-2-13 12:11 PM 發表

你識不識法例,警方最多四十八小時可以扣押疑人,唔正式起訴就要放人
唔明你想表達D 乜......你係咪想講警方求其搵條罪告住個司機先, 避免放咗個司機 ?

我知依家警方係用"危險駕駛引致他人死亡罪"正式起訴個司機, 係因為暫時只有"危險駕駛引致他人死亡罪"嘅證據,...............
如果警察無表面證據證明個司機犯更嚴重罪行, 就唔應該用"有機會告更嚴重罪行"阻個司機保釋.........

如果唔想俾個司機走, 大可以當佢離開法庭後, 再拉番佢, 再扣留48小時, 响呢48小時內, 睇吓搵唔搵到證據告佢更嚴重罪行.......

引用:
原帖由 siuroy123 於 2018-2-13 11:31 發表

始作俑者最開心 毋需承擔任何責任 以後輸錢可以繼續搵人出氣 話之連累其他人死 一舉兩得
鐘意賭馬個斑人都唔係好人...輸左錢就去吊人....又唔吊自己...司機係錯..但鬧人個個都有罪

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-13 11:29 AM 發表
咁鬧司機班撚樣冇罪架?
你真係得意,又有啲可愛,你覺得會有咩罪?

睇怕都係夠48小時,趕住扔上庭先啫

證據慢慢查唔緊要,最緊要大老爺唔比保釋,坐返一年半載先

引用:
原帖由 火腿美人 於 2018-2-13 12:44 PM 發表

唔明你想表達D 乜......你係咪想講警方求其搵條罪告住個司機先, 避免放咗個司機 ?

我知依家警方係用"危險駕駛引致他人死亡罪"正式起訴個司機, 係因為暫時只有"危險駕駛引致他人死亡罪"嘅證據,......... ...
依家警方唔想俾佢走,所以反對仍佢既保釋

引用:
原帖由 wasana 於 2018-2-13 12:46 PM 發表

咁點算犯罪呢?
舉證責任在控方。要做到無合理疑點先可以告。
所以警察咪唔告囉。
係上面有個智將係咪咬住話,點解唔告班乘客

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-2-13 11:30 AM 發表
法官問及控方有無機會更改更嚴重的控罪,控方表示:「有機會。」

死硬
揾佢做先例,衰衝動,咁就一世

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-13 11:29 AM 發表
咁鬧司機班撚樣冇罪架?
鬧人就有罪?咁應該全香港人人都有罪

引用:
咁鬧司機班撚樣冇罪架?
你可以告佢行為不檢,但係鬧人同誤殺罪名差好遠

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]