• 瀏覽: 52,683
  • 回覆: 13
  • 追帖: 4
+10
引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-2-13 02:16 AM 發表
粉嶺公路昨日發生奪命交通意外,一輛七人車為避開警方追截時失控,撞及前方4部車輛,車上司機及乘客死亡,另外有4人受傷。其中一名受波及的凌志私家車車主當場濺血,現時仍然留院;其中昨日網上流傳捱撞黑色私家車的 ...
阿sir準備落車即係準備查佢,最後自己都傷埋好明顯唔係想搵佢做路墇,如果無停車行駛中比架瘋狂駕駛既車撞埋黎後果又會點?接到有可疑車輛報告再截停車查好正常,發生意外好難完全避免,港娃有無方法提供又安全又唔會危及更多人?

引用:
原帖由 tamadabi 於 2018-2-13 04:11 AM 發表
其實個車主已經自己證明咗交警無搵佢做路障

不過呢次咁既情況,我覺得警方/政府有責任分擔賠償
賠償係另一件事,本身都會有保險,警務署付責一部分都無意見,但指責警察我覺得過左羅

佢都識講停車幾秒就撞,咁都懶得差人? 個警察咁勁幾秒都計到?如果話要佢連人帶車停幾分鐘,自己就走左去,咁就話有合理懷疑佢搵佢撞車啫。挑撥警民關係毒果真係不違餘力。

引用:
原帖由 ccsiu 於 2018-2-13 12:48 PM 發表

睇片段是同時截停兩條行車線 , 正常查車是截兩條線 ?
正常,有可疑車輛截停所有車查好合理。話佢搵人set 障礙就明顯唔合理,停幾秒就撞,你估佢係警察故事既成龍?

引用:
原帖由 ccsiu 於 2018-2-13 01:11 PM 發表

1. 截可疑車輛是會通報車輛特徵 , 唔係截停所有車

2. 請問追車會否有通報 , 公路上其他交通警 ?
據我所知是會 , 所以我認為是截車做路障 , 唔係查車
1.因為事發突然,由停至撞只有幾秒,有合理理由相信當時警員無可能估計到情況。
2.又由於事發只有幾秒,設路障跟本沒足夠時間同不設實際。
3.截停車輛搜查,唔會截一架放一架,除非截停果架係目標,而放行既基本無可疑。
4.唔停車而發生巨大車禍既機會更大,以該瘋狂司機既行為,依家已經係損傷代價最小,而又保障左大部分人既安全。
5.截車警員準備下車以及一同受傷,好明顯佢亦估計唔到那事故既傷害。
6.無人能夠提出一個更合理做法,以及能掌握清楚所有情況
7.跟據已往凡有罪案發生,警車封路擮查係正常做法
8.情況有如市區槍戰,能避免相信警察應避免,但市民亦應明白,不能避免時我們唯有靠警員捉賊,而損傷係難以避免。

明顯有人因政治意圖而惡意攻擊警察,希望市民明白,看穿陰謀。違法對抗警察既行為已經日益嚴重,呢種風氣之下,普通人既人身安全已經受到越黎越大威脅。

引用:
原帖由 ccsiu 於 2018-2-13 03:13 PM 發表

"人肉盾是偽命題" :   叫截車按排是真問題

"撞車你都走唔甩" 是意外 : 比人有計畫叫停而撞車就是人為因素

"無人咁預計 " 即是 :  預計錯誤
佢個計劃內幾秒鐘發生,如果咁勁,應升佢職起碼做署長,幾秒前可計劃點樣攔截賊車而又成功。事實係警員為捉賊都受傷,但黃絲帶無關心,只知仇警做政治宣傳。

引用:
原帖由 farty 於 2018-2-13 02:49 PM 發表
為求目的,不擇手段。
黃絲帶精神。

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2018-2-13 05:34 PM 發表

你真係好犀利,完全中point。
他日有大賊打劫銀行咁岩你比大賊捉住做人質,你記得毫不猶豫地啪低自己。
同理,比個賊拍底左,又係警察錯?
如果有賊打刧銀行,我係人質,警察叫我企係度,跟住個賊開槍一樣,係不幸,唔係個賊錯,唔係警察錯喎

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2018-2-13 05:44 PM 發表

所以我咪叫你記得自己啪低自己,唔洗等丫嘛。
放心啦,一定幫你風光大葬。
要唔講道理,第日風光大葬果位可能係你屋企人呢?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 5173519 於 2018-2-13 06:05 PM 發表

真係好好笑

1. 結果唔理想,即係有問題啦
2. 解決問題如果由我諗出黎,交咁稅比政府同警察做乜7?
3. 而家結果係唔好,警方就自己諗下一個更有效方法
4. 錯就預左比人罵架啦,乜出發點係點點點,如果個犯係 ...
真係好好笑

1. 結果唔理想,即係有問題啦《《《《《《依家結果咪最理想羅,有個咁既癲佬,你唔係話車都無事先理想下話?
2. 解決問題如果由我諗出黎,交咁稅比政府同警察做乜7? 《《《《《《《《《《交稅就唔駛講道理,咁你無交係咪唔駛理你?
3. 而家結果係唔好,警方就自己諗下一個更有效方法《《《《《《《《《如果警方話呢個方法已經係最好,咁又點呀?
4. 錯就預左比人罵架啦,乜出發點係點點點,如果個犯係咁撞又點點,咁一句好簡單,你地咁中意用如果,如果被截停個D司機出左事死埋,咁點計?《《《《《《《《《《《《你要如果姐,如果唔停車,後果更嚴重是常識吧!

唔好盲撐/盲反啦好心《《《《《《《《知就好啦!

引用:
原帖由 kwk888 於 2018-2-14 01:43 AM 發表

毒果除咗反中亂港 仲同警察有仇 但扑街個陣又要揾警察救
最賤係救完仲要講風涼話,咩佢博com區旗,要威果d. 之後又當自己係郭富城,沖出黎仲要話人柒。或者呢單野對兩架無辜車主好唔公平,但意外又可以點公平?佢地話人盾,有心set我會set夠十架羅,得果幾秒,成龍拍戲都唔夠做啦,果條柒頭仲想有指揮中心。跟本為屌而屌!

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2018-2-14 08:39 AM 發表

唔洗講,我諗有讀過書都知道就算執法時,首要考慮一定系市民安全。
不過我知做五毛唔洗讀書既,好似你咁咪就係典型例子。
就算有無讀書都知道,意外有時係無可避免既無奈,一句唔洗講,你係五毛你無讀過書,幾浸大學生喎!有無讀書都係講道理既啫,既然唔駛講,咁你上黎把能咩?

引用:
原帖由 geccn 於 2018-2-14 08:13 AM 發表

啲人認為set Block前車可以唔受影響唔使停,又或者警察可以好準確咁係前車與後車之間放Block,而後車突然唔瘋狂自動收慢。我只知後車司機嘅瘋狂,只要唔夠位走,都會撞開任何行駛中嘅前車,到時& ...
有人話行緊仲安全喎!佢話佢識揸車!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]