• 瀏覽: 55,769
  • 回覆: 531
  • 追帖: 3
+3
引用:
原帖由 梁小艾 於 2018-2-13 12:06 AM 發表
車禍同燒煙花根本無關係, 根本係政治抽水。
馬又咪照跑,舞又咪照跳,晒氣

林鄭係港英餘孽,正一仆街冚家剷

引用:
原帖由 Cepa 於 2018-2-12 11:40 PM 發表
班五毛咁能恨燒煙花,就送哂比佢地係自己家裹燒飽佢!
你會唔會去殯儀館守靈以示哀悼?

引用:
原帖由 tkkay623 於 2018-2-13 01:14 AM 發表

改正月十五元宵節放怎樣?
其實好麻煩,第一,贊助商係咪願意繼續贊助,可能需要物色新贊助商,之後就要處理資產轉移,大家應該認為今次嘅煙花係屬於政府,咁仲算易搞,但係年初二嘅煙花可能係因應農曆新年而設計,並唔係元宵

另外,一啲酒店旅行社現在處理緊退票退房(過年前係咪揾到人處理),但係又要分配人手搞元宵入住,好多旅客到元宵已經無假期來唔到香港,香港本地旅客因為開咗工,亦未必可以調動

總之就係成個社會為呢個決定而白忙一場,就係幾個議員同政府嘅荒謬想法,你話成個社會成本係幾高呢,仲未計一啲隱性經濟利益

年年一樣悶死不放也無關係

我都覺得唔應該取消煙花,點解唔取消假期?悲劇發生咗就發生咗,香港人都好痛心,但係唔係唔慶祝過年?

對香港呢個社會形態開始反感.
引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2018-2-13 02:01 AM 發表
小弟覺得奶媽做法吾錯得晒喎,民眾是什麼?!虛偽、貪心、自私、愚昧、情緒化、做事情不能持之以恆...等等,見到有人排晒長龍去捐血,這些都情緒化表現一種,如果真的是一個良好公民,不會只在此刻才捐血,平時踴躍捐 ...

其實放又得唔放又得, 年年都咁上下架啦!

取消又唔洗死嘅,不過就算佢照放我都唔覺得唔尊重死者,始終兩回事. 

個司機時嘅情緒失控,害咗咁多條人命,仲間接累到700萬市民連煙花都冇得睇,真係唔知話佢勁好定點?!………

唉! 大家記住原來好小一句問候粗口,都可能引發無限大災難! 嚟緊一年大家都係心平氣和啲,凡事忍下 退一步海闊天空. 有時啲嘢唔洗咁執著.

相比死傷者/家屬, 你有冇煙花睇都係小問題啫!唔通冇放煙花過唔到咩?!

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-2-12 11:34 PM 發表

689一定好過777
Sure!

我年年都不看煙花, 放唔放, 根本唔關我事. 
但係要想下有無影響其他人或遊客. 
難聽D講句, 日日都有人死, 一年死在交通的人又有幾多人.
最反感是抽水耳員並非真心, 政苦卻怕事就犯.

引用:
原帖由 sjpk 於 2018-2-13 12:10 AM 發表

犯民建制為選票,林鄭為了民望,諗住收賣人心,但他們計錯數,人算不如天算,市民反應不似預期,始終是過新年,應該要開開心心的,不開心的事,盡快放低,日子始終要過
本應喜氣洋洋的傳統節日,被一群政客搞到好似送殯一樣。一年之計在於春,一開年就自己窒住度中氣,正所謂唔衰攞嚟衰,香港狗年無運行了。

引用:
原帖由 Koenma 於 2018-2-13 02:09 AM 發表
其實放又得唔放又得, 年年都咁上下架啦!

取消又唔洗死嘅,不過就算佢照放我都唔覺得唔尊重死者,始終兩回事.

個司機時嘅情緒失控,害咗咁多條人命,仲間接累到700萬市民連煙花都冇得睇,真係唔知 ...
遊客訂了酒店睇煙花, 要取消 booking, 邊個埋單找數?
香港人自己唔睇係自己決定唔好將責任推在放煙花之上

引用:
原帖由 degas 於 2018-2-12 11:25 PM 發表
How come?
會過期嘅咩?
灣仔d炸彈放幾十年仲識爆喎
存放5 TONS 爆炸品你以為好易?

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-2-13 12:57 AM 發表

不是689 DQ幾條PK, 林鄭有今日咁安樂?
呢句真!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]