• 瀏覽: 83,469
  • 回覆: 35
  • 追帖: 6
+8
引用:
原帖由 thank-777 於 2018-2-12 10:07 AM 發表
我只係見到, 叫和諧理性的人, 包括王維基, 超區叫人投民主黨
反創科局的莫乃光仍然可有IT 界支持

香港玩撚完喇..

SIDE 鳩氣

玩網購?? 成班撚樣香港人反大陸, 在香港怎會火得起來??
IT 界,好多根本唔係做 IT ,擺明種票。
臨選舉前就突然係 IEEE 有一班 “engineer” 登記做選民

引用:
原帖由 中頑童 於 2018-2-12 10:17 AM 發表

都係個句 班上晒岸GA 中年人 係樓市到賺到笑哈哈 又有班後生幫佢供樓 當然支持地產霸權喇最好愈升愈有TIM

唔好忘記 人本性係自私
吓?但係宜家係班後生嘅口講反地板霸權,但身體卻支持喎

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 11:13 AM 發表

香港落後?
你講下,香港有邊樣先進?

工業、金融、科研。
是旦邊樣都好,講嚟聽下

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 11:33 AM 發表

乜香港已經獨立咗咩?
而且點可以睇到香港係落後呢?
印象中香港應該係全球最先進現代化城市排名前5㗎喎, 富豪比例排名都好似係亞洲第一, 全球僅次於紐約同倫敦
富豪排行?李+x 有錢關市民咩事?

引用:
原帖由 raykw531 於 2018-2-12 11:35 AM 發表

你5係lT就5好亂講,5係反對創科局,而係應將創科署升格,味成立創科局已定咗條癈柴做主席,你睇下成立咗3、4年,創科局做到d乜撚野
屌!將創科處升格?咪又係廢柴做處長

引用:
原帖由 raykw531 於 2018-2-12 11:37 AM 發表

講種票問下西環專家
西環點種呀?
至叻咪講南區選民去咗西9區
票總和咪又係一樣
宜家奶肛係創「造」新選民呀

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 11:41 AM 發表

無知嘅說法
唔係我講架!
你睇下台商自己點講

台灣人均GDP高為何生活水平卻低?台商道破真相
https://news.sina.cn/gn/2018-01-19/detail-ifyqtycx0221463.d.html?from=wap

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 11:51 AM 發表

富豪地區集中嘅城市貢獻出其貿易所得部分作為政府稅收, 而香港得以長年推動大型基建並維持低稅率及完備福利主要依賴富豪稅收。
以統計處估計, 香港最尖端1%富豪便佔去全部稅收約7成
屌!睇清楚每年政府收益,幾多係賣地、幾多係利得稅先講啦!

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 11:46 AM 發表

生活指數高嘅城市經濟會比較活躍, 亦具備更足夠條件引入科技, 提升基礎建設改善市民生活。
我們無需自家研發出高鐵, 但可以買到香港, 我們無需拍電影但可以欣賞到最新嘅荷里活電影, 這就是先進。
屌!你講呢啲大6有邊樣無?

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 11:57 AM 發表

香港優勢不在自創品牌, 而是亞洲金融中心, 專業服務中心。
你講嘅品牌大都已經引入香港, 已經可以享用其服務, 亦有同類產品與其競爭, 有何落後呢?
你講呢樣野,20年前就係!金融中心已經比新加坡追過!
宜家香港連一個實時結算系統都無!票據交收仲票1個工作天,金管局唔係諗點樣用新技術去取代,仲走去整個濕鳩電子支票,真係WTF
仲係沿用一個有350年歷史嘅支票付款方式!(落後到英國2009開始都唔用

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-2-12 12:20 PM 發表

第三產業為榮的香港

根本不知第四產業是什麼
最最最頂唔撚順就係香港自詡係金融中心,作為金融政策嘅最高嘅官~儍強!
仲覺得8達通好好用!
屌!
人地係講緊個系統背後嘅服務整合,佢就只係睇到 DO 卡快
你話有咩辦法唔仆街!

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 12:35 PM 發表

你用國家同香港比咪港獨囉, 係唔係所有內地城市都做到呢?
要用咪大家用大6一線城市比較囉。
還是你想同烏魯木齊比?

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 12:33 PM 發表

情況就是香港已經有錢足以買得起所有需要嘅最新產品, 但因為香港係靠老本行搵食, 所以就變成落後?
老本行都可以求變求新!

香港唔係未變過!6,70年 香港係輕工業起家,之後轉成衣,再變出入口轉口,近20年先係金融業。
你老本行?ok!呢20年除咗20年前嘅 任7招 大幅改革香港金融制度之後,請你講下,無論系統、制度有邊方面係有革新?

最叻係大6比咗香港嘅人仔離岸人民幣結算中心!係老董R 返嚟架!

金融?你講啦!

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 12:39 PM 發表

有錢買到, 呢四個字已經解釋哂一切
屌!呢啲咪廢人富2代思維囉!
「我使咩識做野啫,我食阿公咪得囉

引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-2-12 12:47 PM 發表

過到春運先講啦
屌!香港連條紅隧都搞唔掂!去笑人地春運

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]