• 瀏覽: 21,169
  • 回覆: 197
  • 追帖: 16
+5
滿清是中國最差嘅年代,滿人為了容易統治漢人,差不多滅了漢文化,鎖國政策,不讓漢人吸收外來文化,漢人尤如活在歐洲中世紀,愚昧無知,做成後來被白人超過嘅事實

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-2-12 07:23 PM 發表

其實以當時計,日本軍隊實力比蒙古滿州大順都要好
無論係將領質量,火炮質量(大砲除外),都比其餘三者高,最有實力問鼎中原,只係第一次海戰失利補給線被斷和第二次太閣早死而錯過機會入主中原
炮比槍好用!!

拿破崙炮兵出身,絕技,先炮擊打散敵陣,然後騎兵衝鋒!!

滿清其實大部份文化都係抄返嚟,雖然努爾哈赤敗於火炮之下!但同時學識火炮利害!!

清軍在與準噶爾的戰爭中,就用了同拿破崙差唔多啲套路,紅衣大炮轟開駱駝陣,再以八旗鐵騎發動衝鋒,擊潰敵軍。

滿清最後,好學唔學,學埋重文輕武,軍事科技漸漸落後!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-11 08:08 PM 發表
崇禎皇帝無能是滅亡嘅關鍵!!

對人民不好,迫使人民革命!!

對文武百官不好,良將枉死,被逼投靠清的無數!

叛變將領將大量的大炮帶去滿清,滿清輕易攻破城牆!所以滿清快速吞併整個中國,主要係火器,不 ...
話崇禎無嘅人,真係無能。滿人入關同佢着孝服呀!

引用:
原帖由 cnn00 於 2018-2-12 07:46 PM 發表
滿清是中國最差嘅年代,滿人為了容易統治漢人,差不多滅了漢文化,鎖國政策,不讓漢人吸收外來文化,漢人尤如活在歐洲中世紀,愚昧無知,做成後來被白人超過嘅事實
C兄,我非常不同意你的觀點,清從崛起到興盛,大部份學習漢人文化,最後,皇宮到處都是漢字!!

清使用了大量的漢人官員!更有滿漢全席!!

清和以前的外族不同,學習漢人文化,加以改進,在政治思想,軍事思想,已經超漢人!!

清管治的面積,雖然比唔上元朝,但係已經係第二,清亦都不像元朝時間短!!

清到後期,大部份嘅漢人都已經完全向滿人效忠!清亡之前,主持大局的,大部份都是漢人!!

引用:
原帖由 白雲2014 於 2018-2-12 09:12 AM 發表
朝庭唔係無錢 政權是貪財而死 腐敗所致

正如 南京大屠殺中日寇 掠奪多少中國財富 當時財富在一群資本家手上

善用財富不要過度留戀財富而亡

小則亡家 大則亡國
朝庭有錢?咁你上網睇下戶部尚書畢自嚴傳?點解佢唔出軍响比佢親生細佬?又一個傻仔

引用:
原帖由 KG123456 於 2018-2-12 09:22 AM 發表
明亡於崇禎帝的剛復自用……

明代殺內閣大臣最多的是崇禎,
在各決策失敗後,把責任推大臣,殺大臣的,也是崇禎

這一結果是,到最後無大臣敢出主義,無大將可用

崇禎有帝王之心,但無帝王之才……
咁崇禎咁差又可以上任三個月殺魏忠賢?睇下孫承宗傳啦

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-11 04:06 PM 發表
明末之慘烈猶如煉獄,只用語言來表述實在太蒼白膚淺!!!對明末的亂世只能說 天地不仁以萬物爲芻狗。

閱讀過多部明末穿越小說,這些小說都有一個共同點,除主角是虛構之外,其它人物背景事件都是根 ...
明朝覆滅是因為陳圓圓生得太靚.

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-11 04:06 PM 發表
明末之慘烈猶如煉獄,只用語言來表述實在太蒼白膚淺!!!對明末的亂世只能說 天地不仁以萬物爲芻狗。

閱讀過多部明末穿越小說,這些小說都有一個共同點,除主角是虛構之外,其它人物背景事件都是根 ...
呢位師兄講到重點!當時小孩出街會唔見!唔見唔係賣咗,係人食人!有人肉市埸!陝西由崇禎元年,每年饑荒!東北滿清攻打!南方民變如李自成!內有垃圾文官!你係崇禎點搞?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-12 05:21 PM 發表

有幾多個呢.
小冰期幾百年, 明朝如果係亡於小冰期, 早一兩百年已經亡左.
啊傻仔你無知我吾怪你,但是識少少就扮有料是智障所為

附件

S80212-203303.jpg(136.46 KB)

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-12 05:21 PM 發表

有幾多個呢.
小冰期幾百年, 明朝如果係亡於小冰期, 早一兩百年已經亡左.

附件

引用:

有幾多個呢.

附件

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-12 08:37 PM 發表

智障就係話你.
你淨係睇維基果幾個字?
氣溫變化係非常慢,唔可能 1499 年以前都好暖,1500 年突然跌 10度
小冰期最早十四世紀已經開始。明朝由建立起已經受影響

你如果想證實小冰期係直接導致明末農民起義
首先,你拎返明末既糧產量數據出黎對下
跟住,你又要拎返明末人口趨勢黎對下
同樣係小冰期,萬歷朝又點樣頂到三大征?
根本就係分配制度出問題,先搞到到處農民起義。
你如果識得查資料,明末畝產量,比元末更高,除非你證明到,係1620 年之後 20 年,係最少七八個省範圍內畝產量突然一直暴跌升唔返,先好入小冰期數。

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-2-12 07:23 PM 發表

其實以當時計,日本軍隊實力比蒙古滿州大順都要好
無論係將領質量,火炮質量(大砲除外),都比其餘三者高,最有實力問鼎中原,只係第一次海戰失利補給線被斷和第二次太閣早死而錯過機會入主中原
當時大炮火槍技術未能夠在野戰中面對騎兵取得優勢,只能依賴城牆大炮戰術,明軍大炮火槍比日軍先進尚且不能與蒙古滿清野戰,日本仔算罷了。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-12 08:07 PM 發表

炮比槍好用!!

拿破崙炮兵出身,絕技,先炮擊打散敵陣,然後騎兵衝鋒!!

滿清其實大部份文化都係抄返嚟,雖然努爾哈赤敗於火炮之下!但同時學識火炮利害!!

清軍在與準噶爾的戰爭中,就用了同拿破崙差唔 ...
其實以當時而言,大砲未必好用過火槍,因為機動性非常有限,靈活性近乎零,可靠性也非常低,不能和
拿破崙時代嘅砲陣相題並論
當時的大炮主要只係要嚟守城,只有少量攻堅戰會用,印象中好似只有平壤會戰大明火炮才比較大量集中使用,一嘢就打到小西行長軍團喪失戰鬥力

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]