• 瀏覽: 21,137
  • 回覆: 197
  • 追帖: 16
+5
引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 20:48 發表
假如明朝有強大的騎兵軍隊,李自成就會象太平天國一樣被鎮壓,吳三桂不投降清軍也守不住了,朝庭倒了,後勤保障靠誰支援呢?
騎兵只在長江以北有用
長江以南就沒甚麼作為
蒙古的騎兵不厲害嗎?
南宋也可以挺幾十年

明朝的覆亡是必然的
朝代更替是歷史的規律
沒有人能改變
只是李自成做不做得成皇帝矣

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-11 04:06 PM 發表
明末之慘烈猶如煉獄,只用語言來表述實在太蒼白膚淺!!!對明末的亂世只能說 天地不仁以萬物爲芻狗。

閱讀過多部明末穿越小說,這些小說都有一個共同點,除主角是虛構之外,其它人物背景事件都是根 ...
軍版進化到研究刀槍劍戟?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 09:42 PM 發表
明朝的覆亡是必然的
朝代更替是歷史的規律
沒有人能改變
只是李自成做不做得成皇帝矣
沒有什麼是必然的,王朝國家的興亡都取決於領袖才能,崇禎是蠢貨,歷史是沒有規律的。

呢啲係封建社會弊端,皇帝通常都係井底之蛙,白癡仔一位……所有官僚機構都貪污腐敗,百姓點會唔痛恨朝廷……

最大問題係皇帝威望不足,官員陽奉陰違。

朝庭唔係無錢 政權是貪財而死 腐敗所致

正如 南京大屠殺中日寇 掠奪多少中國財富 當時財富在一群資本家手上

善用財富不要過度留戀財富而亡

小則亡家 大則亡國

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 08:48 PM 發表

假如明朝有強大的騎兵軍隊,李自成就會象太平天國一樣被鎮壓,吳三桂不投降清軍也守不住了,朝庭倒了,後勤保障靠誰支援呢?

清朝要剔頭留辮子,漢族人民更不滿了,因為打不過八旗鐵騎,所以沒有成功推翻清庭 ...
😔大明有強大的騎兵軍啊!關寧鐵騎! 由袁崇煥一手訓練,只挑遼東死士入選,而且都需要一個條件:家中有人死於滿洲韃子之手! 呢隻部隊配備三眼火銃。係火槍騎兵。總數3萬幾,後來全部係吳三桂手上。 鎮壓李自成個陣,關寧鐵騎出動過一萬去打過, 打到李自成從40萬軍隊變成18人著草。 不過關寧鐵騎係防滿洲用的。 後來基本對陣清軍。北京城下一戰,關寧鐵騎以9000破滿洲八旗4萬。殺滿洲正黃旗皇族一人。 威震天下。
無這條件,吳三桂憑咩野稱平西王?
因為吳三桂投降滿清呢件事非常關鍵! 李自成本來已經招降佢,因為李自成知道呢隻部隊唔野少。但係農民起義軍就係軍紀唔嚴。李自成手下抄左吳三桂家! 吳三桂開頭沒反應,仲以為誤會,第二日,抓埋佢老豆吳襄!吳三桂仲係以為誤會,準備入京等李自成解釋下。第三日,聽到連老婆陳圓圓都給人霸佔埋。 佛都有火,即刻投降滿清。 李自成率軍攻擊山海關,系一片石呢個地方以十幾萬農民軍對陣三萬關寧鐵騎! 一個上午打成平手! 下午,滿洲八旗軍到。兩邊夾擊,李自成大敗。先有滿洲入主中原。 清朝好嫉吳三桂呢隻騎兵軍。所以封佢位列三蕃之首。因為關寧鐵騎有足夠同清朝講數個種實力!

明亡於崇禎帝的剛復自用……

明代殺內閣大臣最多的是崇禎,
在各決策失敗後,把責任推大臣,殺大臣的,也是崇禎

這一結果是,到最後無大臣敢出主義,無大將可用

崇禎有帝王之心,但無帝王之才……

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-2-12 10:00 AM 發表

1. 崇禎是蠢貨,崇禎殺魏忠賢,魏忠賢對有錢人收稅,所以當時所謂清流的士大夫背后的金主恨死他。他被殺之后,賦稅的責任轉入旱災的災 ...
之前香港電影寫到魏忠賢大奸大惡。其實對比下,閹黨主政個陣,雖然個個都需要擦鞋,走關係,行賄。但係農民有得食,朝廷有銀收,遼東魏忠賢雖然好唔鐘意個班武將,但都知道大事大非,一力承擔遼東軍隊糧餉調度。中間咩野都無玩度
反之所謂正義個東林黨,日日寫文章,打擊武將,搞到前線主將換來換去。 保護商家,減商人稅收,但就增加農民稅收!連西北災荒都收重稅。江南紡織業班富人一個崩都唔出!  仲要削減政府支出,裁撤驛站(郵局)。郵局公務員其中一個無野做個位就係李自成!
如果按現代來講!魏忠賢算係共產獨裁 不過東林黨就算係印度式資本民主啦!

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-2-12 10:03 AM 發表

主要還是吾識金融手段,歷史上最有金融手段的就是魏忠賢和和坤。雖然被黑成大貪官,但是他們為國家集資,同時沒有將問題 ...
論金融手段,仲有大家都睇唔順眼個元朝!蒙古佬雖然沒咩文化,但有個脫脫丞相(唔係元末個位),知道發行紙幣係需要準備金! 所以元朝發行紙幣無問題。而明朝發行紙幣係無準備金!所以紙幣好快就無人信。搞到明末個陣商業發達。但流通的銀兩不足,調度不靈。賑災個陣眼白白睇住江南一堆糧食,朝廷就係唔夠銀兩調度過去西北。

引用:
原帖由 hohehai 於 2018-2-12 05:29 AM 發表
呢啲係封建社會弊端,皇帝通常都係井底之蛙,白癡仔一位……所有官僚機構都貪污腐敗,百姓點會唔痛恨朝廷……
皇帝通常死蠢?  咁打敗中國死蠢皇朝既大英皇朝又蠢唔蠢?

Code "其四:《清流言官禍國殃民》
那時候沒有所謂言論自由的說法,只有大明不殺言官的祖訓。這些書生爲了枯名釣譽語不驚人死不休,伶牙俐齒捕風捉影無中生有造謠汙蔑互相詆毀是朝廷例牌戲劇,經常胡攪蠻纏故意激怒皇帝,以求換來一次廷杖博取不畏皇帝爲民死諫的清名。書生誤國空談害國,幹實事的人受到百般刁難萬千阻力,口舌之徒卻如魚得水。這群不是東西的言官是後世以造謠汙蔑爲自由權利的妓者祖師爺。"

唔關封閉唔封閉既事,大明封閉會衰竭的話,打敗大明既李自成及滿清又好民主開放咩? 若果滿清中國因為封閉唔民主而被西方瓜分的話,當年打敗大清既大英帝國又好民主開放咩? 當年封閉既大英朝庭民主開放啲?還是當今英國民主開放啲? 反而係當年政治相對封閉得多既大英朝稱得上一流強國,而今日民主英國茫茫然淪落為四流國家,何解? 真係封閉與唔封閉既事咁簡單?

我非常同意樓主 4th 點,文官沽名釣譽,鐘意言不警驚人死不休去撓取政治資本,唔理事理好壞咩柒都要反對一餐,只要咩柒都反政權就有白痴者捧上 ''不畏強權,清流" 既美名,致於無理反反反會否害死國家社會? 佢哋理Q社會俾 "盲反" 害死,政棍只關心自己能否嘩衆取寵上位,唔洗睇幾百年明朝覆亡史咁遠,現今香港班pk泛民,已經喺我哋面前表演緊同一樣盲反搏上位既戲碼!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]