• 瀏覽: 13,325
  • 回覆: 237
  • 追帖: 2
+20
引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-1-26 11:40 PM 發表

關鍵是滿清後期
自大
很多官員抵制變革
導致落後
更好又遇到西方以及 變革完之後的日本 正要擴張之時
所以 。。。。。。

否則不知道滿清還能苟延殘喘多少年呢
年輕人無留意鴉片戰爭,真係要注意,好彩佢地仲知道中共文革對中國人禍害有幾深

引用:
原帖由 wwwter68835 於 2018-1-26 11:42 PM 發表
重作啦
呢位師先就勁啦, 知道大家都在作野....
佢只會在台灣說慰安婦都是自願的這些真相 .....

元朝入侵,滿清入侵,八國聯軍,日本侵華,中共上台
中國人都受盡痛苦

引用:
原帖由 wwwter68835 於 2018-1-26 11:44 PM 發表

打小陣J啦,問吓你老豆老母,身邊親朋,老毛成立新中國,中共講都咁好,香港就被英國攪到民不聊生點解冒死都要游水來,被捉到有機會又要來呀,請解釋
屎再難吃
還不是有人吃
現在不還是有認賊作父的
意外嗎?

引用:
原帖由 SEKO 於 2018-1-26 11:47 PM 發表

年輕人無留意鴉片戰爭,真係要注意,好彩佢地仲知道中共文革對中國人禍害有幾深
佢地會認為文革係禍害,,,,

但可能佢地都會認為鴉片真係可以俾到佢地添福添壽, 期望大英毒販.....

引用:
原帖由 tailing 於 2018-1-26 11:48 PM 發表

呢位師先就勁啦, 知道大家都在作野....
佢只會在台灣說慰安婦都是自願的這些真相 .....
尼位先生作得重勁啦慰安婦自願都講得出

班港獨黃絲點會知羞恥!

引用:
原帖由 SEKO 於 2018-1-26 11:47 PM 發表

可能阿三現在那種文化更適合你

引用:
原帖由 SEKO 於 2018-1-26 11:51 PM 發表
元朝入侵,滿清入侵,八國聯軍,日本侵華,中共上台
中國人都受盡痛苦

只有你被殖民了
做殖民奴是完美享受

引用:
原帖由 tailing 於 2018-1-26 11:55 PM 發表

佢地會認為文革係禍害,,,,

但可能佢地都會認為鴉片真係可以俾到佢地添福添壽, 期望大英毒販.....
腦殘們會 認為 福壽膏
添福增壽

引用:
原帖由 wwwter68835 於 2018-1-26 11:56 PM 發表

尼位先生作得重勁啦慰安婦自願都講得出
你地台灣人係有人咁講喎.....
不如你又講吓慰安婦係唔係日笨的侵略禍害呢???

引用:
原帖由 西奴末日 於 2018-1-26 11:59 PM 發表

腦殘們會 認為 福壽膏
添福增壽
問下D認英國先係祖國的師兄啦, 鴉片可能係佢地福壽之物, 鴉片道友喎 ......

共產黨如果守諾言    比香港真正高度自冶   少D插手香港事務    點會有甘多人不滿佢

引用:
原帖由 邊際流星 於 2018-1-26 08:42 PM 發表

通商?
還拿類毒品來戕害中國人
以此來賺取中國人的血汗
戕害中國人的身體
身體垮了,意志誇了
怎麼抵抗強敵
即使來個東南亞正常人都能打敗當時的國人
比起毒害,貪腐同獨裁先係無力抵抗主因
貪污導致兵備不修
獨裁之下大家為左取悅皇帝一味發放好消息,虛報戰功,一來令到錯估形勢,二來皇帝唔係領導材料,亦都冇人可以多言
文章所謂的這段歷史,分幾次取得香港,小三小四已經有教,唔係高深內容
但一路以來,我地教育只提入侵者,中國人係咪完全冇問題? 我地既歷史根本冇檢討,只係全部推到武器唔夠先進

引用:
原帖由 chun4321 於 2018-1-27 12:09 AM 發表
共產黨如果守諾言    比香港真正高度自冶   少D插手香港事務    點會有甘多人不滿佢
係囉, 大家都只歡迎英美插手, 仲有人去英美要求佢地插手添 ....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]