• 瀏覽: 28,860
  • 回覆: 169
  • 追帖: 2
+6
香港政府大把錢,夠大把窮人啦。

其實台灣的社會保障制度如何呢?

引用:
原帖由 pdub122 於 2018-1-12 09:11 PM 發表

曾經有個節目 有個綠營話 香港人鍾意台灣的民主自由 所以香港終於去台灣 哈哈

香港的自由肯定比台灣更自由
至於台灣既劣質民主....應該吸引唔到香港人
毒果信徒話唔係喎!

呆灣係理想國度!

引用:
原帖由 speakingdoll 於 2018-1-12 11:02 PM 發表
其實台灣的社會保障制度如何呢?
台灣有社保 佢地叫做年金 同香港強積金類似 都係在在職者的每月薪金裡面扣徐

不過露宿者好似無類似香港綜緩既保障
聽聞就算有政府監管既年金 到左2019 2020年有機會破產 所以台灣還是.....算吧啦

引用:
原帖由 時間時間和時間 於 2018-1-12 11:00 PM 發表
香港政府大把錢,夠大把窮人啦。
其實香港政府真係要認真再考慮派錢啦

引用:
原帖由 pdub122 於 2018-1-12 11:16 PM 發表

台灣有社保 佢地叫做年金 同香港強積金類似 都係在在職者的每月薪金裡面扣徐

不過露宿者好似無類似香港綜緩既保障
聽聞就算有政府監管既年金 到左2019 2020年有機會破產 所以台灣還是.....算吧啦
原來如此,多謝回答

引用:
原帖由 HG20121220 於 2018-1-13 01:12 AM 發表

每人派錢六千?
搞錯啊 計埋通脹同比較埋澳門 至少1萬啦

引用:
原帖由 spirit2008 於 2018-1-12 07:22 PM 發表
所以話做好儲蓄好重要
等到你用既時候、可能幾十萬只可以買一塊豆腐咋!兄弟。

引用:
原帖由 siutatbo 於 2018-1-12 11:05 PM 發表

毒果信徒話唔係喎!

呆灣係理想國度!

https://www.youtube.com/watch?v=aUrzigeYWo4

可以看得出臺灣人真係好夜郎自大,其實香港人去臺灣莫過於平,近,同埋語言相通。
並唔係呢位陳建銘先生所講既民主自由人情味。
再者英國殖民地有咩文化留底係香港?
臺灣人其實好井底

引用:
原帖由 石塘咀學店. 於 2018-1-12 11:47 AM 發表
人之將死 其言也善! 看到李敖抱病寫出的這一篇~
無奈中的無奈~
寫的真真實實!
我們真的難過+悲哀啊!

文:李敖

我不喜歡政治
但為台灣的同胞
以及下一代難過
請您思考下列這些事實
何以致之
大陸在上太空站對接
...
睇完囕得好似香港就真。台灣用左30年由四小龍攪成咁,主要係綠刑荼毒左一代人。現在這一代上場。
跟香港何其相似!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]