• 瀏覽: 48,669
  • 回覆: 450
  • 追帖: 8
+20
引用:
原帖由 11aaaaaaa11 於 2018-1-11 05:56 PM 發表
每個父母都想自己的子女是天才!這位母親的兒子已經有自閉症了,為什麼要用有色眼鏡去睇她們?這位母親已經很傷心,但兒子是她自己的,她已經盡自己的努力,為什麼不能得到相等的待遇?老翁或者周圍做出評價的人士為 ...
其實無人有帶有色眼鏡睇佢哋,睇返啲comments 都無乜人會提佢個仔有問題!

相反,點解你要咁強調佢個仔有自閉症要大家同情佢?

係唔係有自閉症就點都得呢?

我覺得你唔想其他人唔歧視你小朋友有問題,你自己先唔好歧視自己個小朋友

個媽媽個感覺係開口埋口我個仔有自閉症,係咁架啦,你體諒下

我有一次搭飛機️,架飛機做咗廣播要降落,有個小朋友大吵大鬧,空姐同佢講要坐好扣安全帶,再返轉頭都未扣,空姐再講,小朋友爸爸好大聲咁話我個仔有自閉症

有病唔係大哂,你生得佢出,帶得佢出街,你就要諗辦法幫佢適應,而唔係要求其他人去配合/迎合你個小朋友

無人有義務去就你,唔好再話香港人無同情心啦

呢幾日香港咁凍,香港咁多露宿者,你坐喺屋企唔去送暖唔通我又話你無同情心咩

大家可以客觀睇下件事啦

香港人走入了一個集體愚昧的境地,泛道德化,泛民主化,,,

引用:
原帖由 股票招財貓 於 2018-1-11 05:57 PM 發表
"以上對話和伯伯的面部表情來回重複八次,到第九次我開始有火提高聲浪同伯伯講,我仔仔唔小心踢到你我已經講咗八次對唔住,但你唔可以專登打佢,佢唔小心有錯但你專登亦有錯,然後有位男士叫伯伯坐過對面相信是 ...
唔知有無 CCTV, 同你一樣我唔係好信呢個呀媽。

引用:
原帖由 jalm 於 2018-1-11 05:29 PM 發表
身為一個正常人應該體諒下 ,要照顧一個中度弱智既小朋友係極之大壓力,你同佢計較只係反映你無常識。
亞伯可以周身病痛,
比個自閉仔踼親痛上加痛,
咁都要忍吖,
儍婆講8次對唔住後就要亞伯認錯,
有個弱智仔就唔妳咁癲啦

引用:
原帖由 sai_pan 於 2018-1-11 06:11 PM 發表

其實無人有帶有色眼鏡睇佢哋,睇返啲comments 都無乜人會提佢個仔有問題!

我覺得你唔想其他人唔歧視你小朋友有問題 ...
所以我很好奇如果佢知道個呀伯都係智將同自閉,會點。無人話過自閉智將唔會長大,我怕佢個仔遲D都係咁。

引用:
原帖由 sai_pan 於 2018-1-11 06:11 PM 發表

有的野,大家互諒一下,如果自閉同大曬你選哪樣?

人就是咁從自己立場出發,如果個女人道歉左咁多次了,無乜事咪算羅。。。

香港人出了什麼事?狂燥,低智加上心胸狹隘,注定無希望。

引用:
原帖由 賺DD 於 2018-1-11 05:05 PM 發表
全車廂無人出聲勸交 ,重冷言冷語?
X2

引用:
原帖由 Shekaw 於 2018-1-11 01:14 PM 發表
只許你打人,
不許人打你.
打人者應該交俾警察處理,被人確實無權打番人

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2018-1-11 18:12 發表

唔知有無 CCTV, 同你一樣我唔係好信呢個呀媽。
呢張相第三者影的,會公平少少

(大家同佢放上綱的比較一下)

引用:
原帖由 幸運福星 於 2018-1-11 03:29 PM 發表
咁呢個媽有冇講晒全部事件經過先?
佢個仔真係唔小心踢親人, 定係除咗自閉症之外, 
仲有過度活躍鍾意亂咁踢人先?? 
如果佢個仔真係亂咁踢人, 
而阿伯打翻佢之前, 又唔知佢有呢啲病0既 ...
就算佢亂咁踢人,阿伯應該報警處理。
對方有無病都好,阿伯都無權私下打番對方

引用:

事件性質完全不同。

搭飛機是個男人唔岩,應先講sorry,再解釋,這是否好些。。。

今次事件,如果真如他老母所講,一個不能自理的人踢到你,胸襟大的應一笑置之。

旁人之言只能是三姑六婆低民智之見,

所以我一直認為香港人淚氣之重將毀掉香港。

常常掛咀邊道歉,即係成日騷擾到人,根據未滿十六歲法律,個人任何犯罪行為,都係入家長數,你明知出街佢會打人或騒擾人,法律只會判老母有罪!

即係你係罪犯!

睇牌面就要俾同情心 又唔在現場 個小朋友踢到個亞伯七次
個亞媽講八聲對唔住咁又點呀 加減數呀

數住道歉幾多次咁神奇

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2018-1-11 06:14 PM 發表

所以我很好奇如果佢知道個呀伯都係智將同自閉,會點。無人話過自閉智將唔會長大,我怕佢個仔遲D都係咁。
哈哈問得好!

一個集體走向愚昧同智障化的社會,

正常人都變狂燥,呢個亞伯絕對是智障一名。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]