• 瀏覽: 47,066
  • 回覆: 389
  • 追帖: 3
+11
引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 10:14 AM 發表

.
在這個帖子裏邊,有一位網友拒絕承認“自由”這個詞兒是有通用的意義,用了十多個留言去拉布。
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26695619

2.你是否想 把愛國愛民 這個概念 拉布?
愛國愛民其實系一種實際行動,而不會是討論或口號

引用:
原帖由 tkgb1981 。。。愛國愛民其實系一種實際行動。。

以香港為例,哪些官員用實際行動去表示愛港愛民?

引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 10:35 AM 發表

點解會改左愛港愛民???

引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 10:35 AM 發表

同埋,回覆而沒通知系好骯髒的

引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 10:14 發表
.
在這個帖子裏邊,有一位網友拒絕承認“自由”這個詞兒是有通用的意義,用了十多個留言去拉布。
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26695619

2.你是否想 把愛國愛民 這個概念 拉布?
我估你未明白我嘅意思

我無意在"愛國愛民"這個概念上糾纏
一來我自己唔算得上愛國愛民,
二來我對愛國嘅觀念跟你所想所講嘅大有不同,
爭論上來公有公説,婆有婆理,冇意義。

我在#342、#344所説的,是否定用"愛國愛民"去形容執政者。

我的角度來看,"愛國愛民"係結果,唔係形容詞。
一個政客"愛國愛民"的話,係用佢嘅政綱同政績會在執政後的結果反映出來。
但如果調轉用"愛國愛民"來"正確化"某政客的政綱同政績,那麼我就覺得係本末倒置了。

引用:
原帖由 貓男 。。婆有婆理,冇意義。。。.

剛剛是你拉布的第一個帖子。
2.你哪有資格去愛民,除非你是執政者。
3.N年前有一個天文臺長,因為天文臺預測風暴不準確導致市民蒙受重大損失,跳樓以謝天下。
這就是愛民的表現。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-2-6 10:04 AM 發表

你個問題好空範,難一個答案回晒所有情況,不過,我反而想反問,如可肯定某人愛國愛民?
愛很易盲目,愛有多種,愛分輕重,愛有短暫嘅激情,有長時間嘅温情,"愛國愛民"呢個term太濫。

如果學曾特首 ...
你講出重點了, 如果從中國政府角度, 用"愛國愛民"及言行做基準, 一大班佔中黃絲立刻出局

i.e. https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180206/s00002/1517854151861
【明報專訊】全國港澳研究會副會長劉兆佳認為,港府在處理立法會補選參選人資格問題上準則不清楚,令人感覺有政治意圖或人治成分。劉又說,現時無人能權威地為取消參選資格(DQ)訂下界線,故不能斷言反對23條立法的人日後會否被取消資格。他提醒有意入政治架構的人必須小心言行,不要予人感覺是挑戰中國《憲法》或《基本法》。有民主派議員批評劉危言聳聽

結論係有人好驚打爛金飯碗

但是若由某bot既角度出法, 把尺秒秒都隨己心轉
一把有空範刻度加唯我論既尺無法量化何謂"愛國愛民"
所以何謂"真正"&"政治討論"嘛...
只有在佢心中才知曉

引用:
原帖由 CV16LN:在下認為中國共產黨推崇既所謂民主同香討偏執煩膠王吹捧既所謂民主唔係同一樣嘢。偏執煩膠王似係固執己見有唯我獨尊傾向既人士,所以慳啲啦。。。

中國共產黨推揚的民主,具體情節是什麼?

引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 11:06 發表

剛剛是你拉布的第一個帖子。
2.你哪有資格去愛民,除非你是執政者。
3.N年前有一個天文臺長,因為天文臺預測風暴不準確導致市民蒙受重大損失,跳樓以謝天下。
這就是愛民的表現。
?我拉布了?
我又真係唔知咁要拉布。

如過只有執政者才有愛民嘅資格,咁全地球愛民嘅人寥寥可數了。
正如我所説,我嘅愛國愛民同你嘅觀點大有不同。無謂拗。

如過一死以謝天下係愛國嘅表現,咁我估冇人真係愛國(唔配愛上就要死,絕種了)。
再説,自殺就解決了導致市民蒙受重大損失的問題?
臺長預測風暴不準確係佢力有不逮?冇料但定霸住個臺長位?
跳樓間樓變兇宅邊個承擔?
臺長係執政者?佢有冇資格去愛民?
臺長死咗邊個去預測風暴?估錯洗唔洗死?

如果係警察,捉唔到賊要唔要自盡?
佢死咗邊個捉賊?
如果係人父母,教出個仔做錯事洗唔洗死?
佢死咗邊個同佢湊仔?
如果係版主,出錯貼另網民不滿,洗唔洗刪號重練?
下任版主該如何自處?

引用:
原帖由 貓男 。。如過一死以謝天下係愛國嘅表現,咁我 ...

不要拉布了。
你對執政者第一要求:共產黨黨員。
對不對?

引用:
原帖由 CV16LN 其實斷估佢都知佢吹捧既好多概念都係空泛,佢自己都講唔出標準同定義,只可以左抄右抄,反問人哋,最後唯有轉移視線,見慣不怪。
你連下面這個問題都答不出:‘’中國共產黨推揚的民主,具體情節是什麼? ‘’
所以,你自己都講唔出標準同定義,只能左抄右抄,反問人哋。
對不對?

引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 01:39 PM 發表

不要拉布了。
對不對?
樓主連中華人民共和國系一黨專政都吾知道,還學人政治討論??

引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 01:54 PM 發表

你連下面這個問題都答不出:‘’中國共產黨推揚的民主,具體情節是什麼? ‘’
所以,你自己都講唔出標準同定義,只能左抄右抄,反問人哋。
對不對?
你連中國共產黨的基本野都搞吾清楚,點討論?

引用:
原帖由 良心之光 於 2018-2-6 13:39 發表

不要拉布了。
對不對?
=_=;
我又點樣拉布了??
"你對執政者第一要求:共產黨黨員。對不對?"
錯!超錯。

執政者第一要求係有實權。
冇實權,乜黨都係白説。

引用:
原帖由 貓男 :我又點樣拉布了?。。。冇實權,乜黨都係白説。
你在另一個帖子說:
quote]原帖由 貓男 :我一直都指出光某嘅提問太空泛,但每當嘗試收窄個範圍時,佢就會轉籠門。
一直兜兜轉轉,都講唔出一個大概... [/quote】
又說:
[ 貓男 新招!拉布!我都唔知拉咗啲乜,佢硬説我拉布喎。還好,我不過係拉屎無聊吹吹水。 [/quote]
{轉載:http://www.discuss.com.hk/post.p ... 59&repfloor=884
既然你的目的是吹水,那麼再見。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]