• 瀏覽: 3,822
  • 回覆: 29
+10

中國人不時都上日本新聞節目,日本人對他們的好感度不斷下降。最近,他們轉賣福袋的事情上了新聞,令其他排隊買福袋的日本客人非常不爽。朝日電視台的晨間節目《モーニングショー》,在12月31日晚上派攝製隊去拍攝大型電器店的福袋隊列。雖然只是晚上十時,但已經有大批人到場排隊,希望可以買到願望清單上的福袋。根據攝製隊的說法,在場有不少人都像中國人。

當福袋開賣之後,部份買到福袋的人跟隨門外的疑似中國人的指示,走到停車場進行交易。他們在停車場大概有四輛車,全部都裝滿大型電器店鋪的福袋。攝製隊嘗試向他們進行採訪,但有些人說「這是替朋友買的,他們現在走開了,很快會回來。」,又有些人大吼「很吵啊!這些都是買給自己的!」

後來,節目工作人員在網上發現,中國網站有招聘告示「1月1日在新宿排隊的工作」,報酬有5000円以上,並會採用50人以上。而且,他們在中國購物網站上,找到店家以6萬8000円賣出價值6萬円的福袋。更誇張的是,他們聲稱存庫達約1300個。

受訪的本地客人指,如果是以轉售為目的而來,希望他們不要再來。

這位女士對於中國人來大手入貨感到驚訝。

雖然覺得買唔到福袋既日本人好慘,但其實真係無咩可以做到。已經限定一人買一個,都仲可以請人黎排隊,真係好佩服呢班中國人啊!

民族劣根性邊有得改架

新聞來源連結:
http://japhub.com/?c=6765

睇清楚D,
人地有排隊,有比錢買野。
你咪LONNlNE啦

福袋咁搶手?其實有乜用?

屌日本咪下次整專賣畀中國人福袋揾佢地笨柒囉

哈哈哈!!  小日本, 知道我地強國人嘅利害未  

大陸人,籃c,5毛點解要好似隻狗咁去崇拜日本貨,出錢出力捉進日本經濟,中國貨係咪真係咁廢,要貴一貴都用日本貨,真係唔記得晒乜嘢係南京大屠殺!

呢d中國人去到
肯定又突然無輻射啦下話

引用:
原帖由 burberry_cheung 於 2018-1-8 10:58 AM 發表
呢d中國人去到
肯定又突然無輻射啦下話
你唔好咁衰啦!

你叫班賤種5毛點樣回覆你先。

俾0.5人地賺下嘛!

口裹叫人小日本果d高端人口卻蜂擁去買人家屎塔, 
在非旅遊區入人屋強行拍照, 不排隊等討厭惡行實在深入民心~
但所謂高官貴人又送全家去老美兼置業,
連共慘最高擘口女華春瑩都吾例外~

呢d係咪叫高端又愛國??
想聽五毛點演繹

說好了的低制日貨呢 .......

引用:
原帖由 diudeadmok 於 2018-1-6 02:23 AM 發表

中國人不時都上日本新聞節目,日本人對他們的好感度不斷下降。最近,他們轉賣福袋的事情上了新聞,令其他排隊買福袋的日本客人非常不爽。朝日電視台的晨間節目《ӣ ...
咁似香港人口號 香港人想做的事,沒有人能夠阻止

引用:
原帖由 nipnipinmymind 於 2018-1-8 11:53 AM 發表
口裹叫人小日本果d高端人口卻蜂擁去買人家屎塔, 
在非旅遊區入人屋強行拍照, 不排隊等討厭惡行實在深入民心~
但所謂高官貴人又送全家去老美兼置業,
連共慘最高擘口女華春瑩都吾例外~

呢d係咪叫高端又愛國 ...
中國富強,國人走向世界,創建大同社會。

引用:
原帖由 jc340 於 2018-1-8 10:53 AM 發表
大陸人,籃c,5毛點解要好似隻狗咁去崇拜日本貨,出錢出力捉進日本經濟,中國貨係咪真係咁廢,要貴一貴都用日本貨,真係唔記得晒乜嘢係南京大屠殺!
智將,  買親架都係黃絲多啦,

排隊黨不是香港人發明的嗎?

應該咁樣講"中國(美國佬)人想做的事,沒有人能夠阻止"

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]