• 瀏覽: 35,485
  • 回覆: 133
在暴動期間,警員維持秩序,市民又冇明顯傷痕,咁都判三個月,明顯係不公義判刑

以後啲暴徒對住維持治安嘅警察最叻係嗌呢兩句:

1. 打我吖,笨!
2. 差佬打人呀!

引用:
原帖由 hankow 於 2018-1-3 11:28 PM 發表
先不談論裁判結果,但相信這個判決對香港以後的法治影響非常深遠。

以後警察執法會更加謹慎,更加清晰明白到自己的權力越大,責任越大,市民以後出街便不會被人用警棍打到,將會更加「平平安安」。

另一方面,部份 ...
咩少做少錯? 根本就做錯,毫不含糊
警棍法例上係武器,駛用時就要小心
人群冇失控,跟指示都打
有心定無意都好,結論都係打中人,或多或少應該負責

佢又發放Y理, 警察執行職務去控制人群而唔係揮警棍亂打途人, 重要係高級警務人員, 連基本人群控制技巧都唔識。   

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-1-3 11:57 PM 發表
只要收回香港終審法院權力就解決所有問題啦
亞爺當年的評論, 都無支持濫用私刑者.. 不要表錯情了..
有些事情違規就是違規... 不要同愛國扯上關係.
利用 "愛國" 來為違規事件洗白白, 可恥的.

引用:
原帖由 7出國際 於 2018-1-4 12:16 AM 發表

亞爺當年的評論, 都無支持濫用私刑者.. 不要表錯情了..
有些事情違規就是違規... 不要同愛國扯上關係.
若然咁叫濫用私刑, 佔中反中果班應該係叛國應該要打靶

警察控制人群原來靠亂打

引用:
原帖由 陳晴 於 2018-1-4 12:21 AM 發表
警察控制人群原來靠亂打
應該點樣控制?

無題二字元旦後,不見人間正氣留。
[作者: 意隨風; 號:五更孤老; 隨風影雪;滅絕詩家]

六月飛霜心中忿,恨無權勢拯忠良。
邊城黑白無軍國,愁對京都賦怒章。
武穆冤魂還見在,莫須二字草民殤。
胸懷義憤難與說,滅絕詩家烈焰揚。
二○一八年一月三日

你去問下法官識唔識讀唇語先啦!!!

表達都搞到錯晒
引用:
原帖由 鼠貓 於 2018-1-3 11:57 PM 發表

現在好多人同個官啦,你睇唔到,連高尚法官都唔到

裏單案件突顯香港法院問題重重,
人大係時候收回香港法院終審權!
港英時期香港法院都係冇終審權,
香港回歸時英國政府應該按中英聯合聲明,
將香港司法終審權對等移交中國政府。

死狗官同鄭仲恆

一棍打錯
人生難以再翻身
真的好比「一子錯,滿盤皆落索」
真慘

明明係暴動區域,一班暴徒四處掟磚放火,"被扑人"好人有限...
警察唔好彩

暴徒屢被放生,執法者卻遭懲罰,香港已經到了是非顛倒的地步。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]