• 瀏覽: 54,675
  • 回覆: 218
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 dickson688 於 2018-1-3 10:52 PM 發表

退休警司朱經緯處理違法佔中反變被告,被判傷人罪成重囚三個月。此事引起社會極大爭議,著名作家余非也在微信發帖質疑為何朱Sir會在沒有犯罪動機、案件疑點重重的情況下被重判,以下是帖子全文:

事發於 ...
點都好,發動佔中既人點解仲未定罪

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-1-4 12:05 AM 發表
條女咩人?有過咩大作?
老一輩微信倫敦金

香港無得救了,無哪無哪

唉!同是回歸,澳門比較和諧 ! 香港就比啲外國勢力攪到立立亂,可悲!

我收到嘅信息 :{司法早已死}

引用:
原帖由 goldback123 於 2018-1-4 03:07 AM 發表
簡單嚟講係叫執法者,喺他們(反對派)抗爭時,唔好去執法,如果唔係會有重大後果。
即下次再佔領,只好劃界俾班友係入面搞破壞搞淫亂,燒街燒車燒數簿…變相整幾個九龍城寨,將來示威佔領區火燭被人老笠老強謀殺,唔好話警察唔入去執法喇…因法治已死,無人夠膽執法…

引用:
原帖由 dickson688 於 2018-1-3 22:52 發表

退休警司朱經緯處理違法佔中反變被告,被判傷人罪成重囚三個月。此事引起社會極大爭議,著名作家余非也在微信發帖質疑為何朱Sir會在沒有犯罪動機、案件疑點重重的情況下被重判,以下是帖子全文:

事發於佔中期 ...
我都唔信呢個法官!

她可能原則上反錯,她要解釋何謂

「執行職務時的合法使用武力這一點,因為所有疑人在未被定罪前都是無罪包括這個可疑行人,在當時環境你個法官相信佢是普通人,而執行職務的警務人員相信佢是賊而使用合法武力」

最多你只可以話使用的武力是多與少,但這不可說警察的行為構成刑事責任!

我現在懐疑她是黃色髮官,請問律政C也是否黃色人?

警察坐牢
縛手縛腳
不能做野
暴徒勿打
掟磚任便
阻街自理
市民傷亡
話鳩知你

引用:
原帖由 鼠貓 於 2018-1-3 23:56 發表
帶出犯法者(特別佔中搞手,黃絲)可以大行其道~~
因為背後有黃色髪官,請阿爺出手為朱Sir平反,行公義,我已經不相信香港的髪官!

以後唔執法
法官等食屎

引用:
原帖由 dickson688 於 2018-1-3 10:52 PM 發表

事發於 ...
錯了 問題佢有意識去打人
路過市民 不等於犯人呀
等於足球賽事 比球證睇到哂 明顯出腳勺跌對方
咁會發生咩事?

引用:
原帖由 格蘭度 於 2018-1-4 02:29 AM 發表

根據基本法
選舉方式屬本港自治範圍
袋唔袋住先,點樣拗都係特區嘅事
記住香港人,香港特區係高度自治,唔係完全自治,最終決定了權都係中央話事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]