• 瀏覽: 3,510
  • 回覆: 16
哈佛社會學家花費數年,親身住進兩個底層社區、採訪三十多名房東、出席一千多場法庭,真實報導了美國底層的居住現狀,並集結成書。...

在開始以博士生的身分研究貧窮之後,我發現大部分的文獻在描述貧窮,解釋不平等的時候,都把矛頭指向兩點。其一是我們看似無法控制的「結構性因素」:比方說種族歧視的「歷史共業」,或者是經濟上的轉型與變遷。第二點則強調「個人的不足」- 這包括文化上的習性,如未婚成家,或是「人力資本」的匱乏,比如教育程度偏低。自由派人士比較青睞第一種解釋,而保守派則鍾情第二種。對我來說,兩種解釋都沒有搔到癢處。我認為這兩種看法不論哪一方,都把低所得的家庭當成「檢疫中的動物」看待。在許多以單親媽媽、幫派成員、無家可歸者為題的著作裡頭,社會學者跟記者筆下的窮人都好像獨立於社會存在一樣。窮人被說成是「透明人」,或者會被歸為「另一個(平行)美國」的存在。貧民窟就像是「城中之城」。窮人被屏除在不平等的討論範圍之外,彷彿我們覺得富人跟中產階級的生計息息相關,而其他人包括窮人則可以忽略不計似的。那些隨便一個動作就能影響到低所得家庭跟窮困社區的富人,他們在哪兒?那些就是因為拿窮人開刀而致富的人,他們在哪兒?我納悶的是我們是不是光忙著記錄窮人如何打平收支,卻忘了問:他們的帳單金額為什麼如此之高?也忘了問他們的錢都流到哪裡去了?
我想要寫一本書談貧窮,但我不想把重點只集中在「窮人」跟「窮地」之上。我在想貧窮是一種關係,而這關係裡既有窮人,也有富人。對我來說想了解貧窮,就不能不了解這段關係。這樣的想法讓我出發,讓我踏上了探尋之旅。我開始思考有沒有一種過程將窮人跟富人綁在一起,有沒有一種過程裡可以觀察到窮人與富人的相互依賴與掙扎。驅離,就是這樣的一種過程。
新聞來源連結:
http://www.storm.mg/lifestyle/371473

因為無生涯規劃
因為無考到好學校
因為無去做公務員
因為無加入山水集團地產部
因為無想要發達的香港核心價值

晤係大陸,毒廢失明

引用:
原帖由 dalunwan 於 2017-12-28 09:59 PM 發表
哈佛社會學家花費數年,親身住進兩個底層社區、採訪三十多名房東、出席一千多場法庭,真實報導了美國底層的居住現狀,並集結成書。...

http://image.cache.storm.mg/styles/smg-800x533-fp/s3/media/image/2017/1 ...
主要因為做左黃絲畜牲

美國確實大把窮人!    國庫只負責窮兵黷武!

你睇吓啲黑人幾懶先得㗎,仲有成日話人針對佢,受少少氣又投訴俾人歧視。學又唔返走去聯群結黨,啲幫派咪咁嚟囉。佢哋一18歲就踢出去自立,毛都未生齊已經有兩三個細路拎緊奶票糧食票。窮苦家庭日日家嘈屋閉,跟住咪離婚搵過個,單親媽媽邊有心情教仔。
咪又係一個惡性循環。佢哋唔改吓啲文化啲性格,好難有出頭。

引用:
原帖由 roastpig967 於 2017-12-29 04:12 AM 發表
你睇吓啲黑人幾懶先得㗎,仲有成日話人針對佢,受少少氣又投訴俾人歧視。學又唔返走去聯群結黨,啲幫派咪咁嚟囉。佢哋一18歲就踢出去自立,毛都未生齊已經有兩三個細路拎緊奶票糧食票。窮苦家庭日日家嘈屋閉,跟住咪 ...
所以不良文化影響係好深遠. 其實一個自由社會既底線係, 冇人造反就得. 美國整體教育既良好之處, 係民間重視責任, 而唔係只講利益. 責任型社會有好多地方都比利益型社會優勝. 一, 冇炒作又或者講炒作少, 普羅市民唔使挨貴樓. 所以鬼佬地方會對中國人不滿, 因為中國人去到邊炒到邊, 搞到人地D樓貴晒. 二, 可以行高稅制, 因為有能力既要照顧冇能力既, 能力大既要照顧能力小既係責任社會既基礎概念. 所以西人大多會接受高稅制同如實交稅. 同樣, 西人都會對中國人不滿, 因為鐘意以現金交易走稅. 由士多餐館到企業都行此道. 除咗交少咗稅, 仲形成不公平競爭. 因為你既經營成本低咗. 都幾乞人憎吓. 三, 同樣原理, 有錢佬會投身慈善事業, 好似bill gates咁樣既有錢佬, 好多都願意響死後交出財富, 都唔會避遺產稅. 香港都叫做學到D. 大陸就.....你肯搞慈善可能都會比人食夾棍, D錢去唔到窮人度.

引用:
原帖由 roastpig967 於 2017-12-29 04:12 AM 發表
你睇吓啲黑人幾懶先得㗎,仲有成日話人針對佢,受少少氣又投訴俾人歧視。學又唔返走去聯群結黨,啲幫派咪咁嚟囉。佢哋一18歲就踢出去自立,毛都未生齊已經有兩三個細路拎緊奶票糧食票。窮苦家庭日日家嘈屋閉,跟住咪 ...
food stamp私下用來換酒甚至是槍

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-12-29 06:52 發表

food stamp私下用來換酒甚至是槍
講得啱, 講明係"私下"。。。,
一個國家三億人,沒有人會做尼種事,
就真係好奇怪。。。。

引用:
你肯定沒有在北美生活過,請不要歧視黑人。

引用:
原帖由 refugee 於 2017-12-28 10:19 PM 發表

有民主,無窮人
有山水發官商

美畜不配霸撚住北美,
快D落地獄還返所有土地比中國!

其實係好多國家養緊美國

引用:
可以送去中國新疆耕田

改造黑人的懶惰

Who rules US?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]