• 瀏覽: 13,735
  • 回覆: 103
引用:
原帖由 清晨可愛的魚魚 於 2017-12-20 11:38 AM 發表

其實依家深圳戲院好多香港人睇,香港一日前手機買定飛,香港睇一舊水,深圳三十幾,兩個人計已經差左百二蚊,而且大陸戲院夠新夠大,汽水爆谷十幾蚊,平香港四十幾,加埋加埋,省唔少。
過關唔係時間呀,星期6日由深圳幾撚多大陸人來香港呀,過關逼都逼死啦

睇戲係享受,唔係為十元8元浪費時間,受氣

最低工資都35啦,看更,清潔工人都搵1.3-1.7萬啦,唔係為果10元搞甘撚多野呀

如果我係女人見到的甘失敗的男人,我第一日拍拖就叫佢返家自己打飛機

手續費  懲罰稅!
方便=$

引用:
原帖由 applecoffee 於 2017-12-20 12:03 PM 發表
手續費  懲罰稅!
方便=$
Opportunity Cost

呢的只係中學程度知識

搞到越來越少人出戲院睇戲

睇空手道咪唔洗排隊囉

毒果記者傻的嗎?
大陸行共產主義,商人為人民服務
香港行資本主義,商人吸人民d血

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2017-12-20 12:05 PM 發表

Opportunity Cost

呢的只係中學程度知識
Credit card, 八達通,.....
應該向 消費者每次收$8手續費!
因為方便=$!

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2017-12-20 12:02 PM 發表

過關唔係時間呀,星期6日由深圳幾撚多大陸人來香港呀,過關逼都逼死啦

睇戲係享受,唔係為十元8元浪費時間,受氣

最低工資都35啦,看更,清潔工人都搵1.3-1.7萬啦,唔係為果10元搞甘撚 ...
你返深圳玩會受氣?我深圳玩點都爽過香港玩,香港除左買進口貨比深圳平之外,講玩,講食,講行,講住樣樣都正過香港。

$10收得好
迫使啲觀眾諗清楚先好買飛!
篩選啲低質素嘅觀眾

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-12-19 12:50 PM 發表
https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/20171218/720pix/1513571580_a5f3.jpg

香港戲院一直由四大院線所主導,即UA、MCL、百老匯及嘉禾,近年開始有新面孔加入,其中英皇今年就斥資7000萬元於中環 ...
其實有乜好討論,你有冇睇過戲,睇你個款咪又係上網睇,唔想畀咪去排隊,唔想排隊咪比多10元買時間,又得揀㗎,不過關黃絲L事咩,上網睇你地嘅免費戲啦,唔洗錢㗎。

引用:
原帖由 hako 於 2017-12-19 01:42 PM 發表
中學上經濟堂學過
啲人網上買飛係無彈性的
無時間去戲院買飛就要網上買定先
所以收手續費都係要俾的

細個學嘅經濟理論我估啲生意人無理由唔識
其實你應該認真睇下教你經濟嗰個阿sir呢加個景況........ 認真思考下你會好有啟發。

引用:
原帖由 fkylai 於 2017-12-19 15:56 發表

毒果要俾呢條徐褲教授上位喎!我見佢咁多次嘅回應,從來未有提及任何經濟學理論;而呢個「美國」副教授似乎喺香港多過美國……

仲有,佢都幾勁,中學全冇上過經濟科可以去科大讀經濟?可能佢老 ...
笑死啦,咁講法。。。
想做醫生嘅,在中學未讀當醫科,
就不可以去大學讀醫。。。。

我一真都係上網買飛
對我黎講慳時間去排隊買
10雞抵比丫

引用:
原帖由 smalllllll 於 2017-12-20 03:27 PM 發表
我一真都係上網買飛
對我黎講慳時間去排隊買
10雞抵比丫
同家人朋友出街,當然網上買定有預算啦,唔通成家人ON 99排隊買非,仲要得返頭3行,睇撚完頸痛眼蒙

應該可以加到$15~$18

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]