• 瀏覽: 13,753
  • 回覆: 103
咁講法, 咁如果有人送PIZZA中途去咗生仔, 醫院條數要唔要個客找? 如果套戲最終蝕本, 又要唔要之前睇戲班觀眾填補數? 根本就係香港市場被壟斷
引用:
原帖由 ooqq3 於 2017-12-19 02:25 PM 發表

事前去戲院買飛,車錢同時間都要啦。。
5 蚊程,來回十蚊

邊有個個住戲院個區
未計imax 得幾間有

你啱,所以我索性唔睇
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-12-19 02:19 PM 發表
自由社會, 明碼實價, 嫌貴可以唔在網上買, 甚至唔睇, 都唔知拗乜春

香港真落後

國內行的是剝削walk in(旅客及土豪為主)
優惠網上訂購的平民

二三十元看部電影, 網上購票

引用:
原帖由 hako 於 2017-12-19 01:42 PM 發表
中學上經濟堂學過
啲人網上買飛係無彈性的
無時間去戲院買飛就要網上買定先
所以收手續費都係要俾的

細個學嘅經濟理論我估啲生意人無理由唔識
經濟學是第三產業

科技是第四產業

弱智思維

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-12-19 03:12 PM 發表
9賊,而家咩年代睇戲仲收手續費仲要每張計,抵俾大6超車一去無回頭, IT成本要市民出慳咗人手就袋袋平安
國內搞系統的不斷惠民

香港還在高呼剝削者為榮

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-12-19 03:17 PM 發表
咁講法, 咁如果有人送PIZZA中途去咗生仔, 醫院條數要唔要個客找? 如果套戲最終蝕本, 又要唔要之前睇戲班觀眾填補數? 根本就係香港市場被壟斷
你已經講咗重點
個客無得揀
想唔洗去戲院排隊買飛
就要俾多啲錢

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-12-19 12:50 PM 發表
https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/20171218/720pix/1513571580_a5f3.jpg

香港戲院一直由四大院線所主導,即UA、MCL、百老匯及嘉禾,近年開始有新面孔加入,其中英皇今年就斥資7000萬元於中環 ...
毒果要俾呢條徐褲教授上位喎!我見佢咁多次嘅回應,從來未有提及任何經濟學理論;而呢個「美國」副教授似乎喺香港多過美國……

仲有,佢都幾勁,中學全冇上過經濟科可以去科大讀經濟?可能佢老豆送咗好多本「花花公子」俾科大教授?

引用:
原帖由 costaricaa 於 2017-12-19 01:13 PM 發表
教授, 美國有唔少大戲院公司係網上購票都要比手續費。有d你用佢既gift card 網上買票就可免手續費。去揾清楚資料先講野啦
條友有背景,次次講嘅嘢同經濟學毫無關系啲黃媒都要揾佢

引用:
原帖由 hako 於 2017-12-19 01:42 PM 發表
中學上經濟堂學過
啲人網上買飛係無彈性的
無時間去戲院買飛就要網上買定先
所以收手續費都係要俾的

細個學嘅經濟理論我估啲生意人無理由唔識
徐褲教授唔識

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-12-19 12:50 PM 發表
https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/20171218/720pix/1513571580_a5f3.jpg

香港戲院一直由四大院線所主導,即UA、MCL、百老匯及嘉禾,近年開始有新面孔加入,其中英皇今年就斥資7000萬元於中環 ...
所以戲院好多時普通戲碼場次好冷清, 一來上網幾乎上映三兩曰後就有得睇, 二來放工先排隊買票唔慌有靚位睇。
其實佢懲罰唔到觀眾, 因為香港大把娛樂選擇, 搞到無人想睇戲蝕低都係佢自己。
始終極端熱衷睇戲同對睇戲完全無興趣嘅人一樣都係小數, 大多數都係可睇可唔睇

香港人肯畀,你吹唔漲佢。

你咪一早去戲院買飛law on9
10蚊就係買方便!!

BT唔駛錢tim
咪入場!!

引用:
原帖由 applecoffee 於 2017-12-19 02:28 PM 發表
所以香港電影市道低迷!
套套戲都大隻作咩?
低成本嗰啲呀水去睇?
冇人睇就可即場買

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-12-19 02:30 PM 發表

係喎!你有 point

但係我一買就6,8張
早一日去買
摼番自己嗰張
當然要就腳先得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]