• 瀏覽: 16,777
  • 回覆: 330
  • 追帖: 1
+7
立法會在主席梁君彥及建制派聯手下,趁民主派在直選議席有5人被DQ,成功通過修改《議事規則》,將民主派拉布、流會抗衡政府、建制空間全面封殺。有民主派對市民未感受到今次修訂,可以做成多大影響而深感無奈,直言林鄭月娥政府將無懼立法會會再阻其施政,明年政府提交《國歌法》、一地兩檢等法案,政府更不用理會反對意見,「反正立法會再冇辦法用拉布去阻」。
多名民主派人士對今次反對修改《議事規則》未能得到太多市民支持,深感無奈,他們認為除了因不少市民對抗爭感倦怠外,另一原因是不少溫和市民,對以往有民主派「係又拉布、唔係又拉布」,開始感到厭煩,「其實真係唔係個個市民明白,議會拉布只係手段,真正目的係逼政府肯聽不同意見」。

無法使政府聆聽意見
另一名民主派立法會議員更表示,目前建制派佔議會多數,要令政府肯接受不同意見,原本已經十分困難,但仍然可以利用拉布、流會等手法,逼政府再同反對者進行商討,他指出,「醫委會草案就係例子,冇得拉布,一早已通過,仲會同醫生傾咩?」
現時立法會拉布、流會空間近乎全面封殺,政府不用再理會任何反對聲音,只要建制支持就可以硬闖立法會,到明年政府提交《國歌法》、一地兩檢等法案,就算民意反對當中部份條文,政府亦大可不必理會,「冇咗制衡力量,政府可以唔理反對意見,唔止政治議題,連民生嘢都可以自把自為」。

以後政府咩惡法咩大白象工程咩打籠通議案入立法會一定大多數通過!同內地人大一體化呀!咩都得為所欲為!香港已死已玩完了!有機快快快移民去!

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171216/20246441

香港已提前赤化了!又話五十年不變,二十年已經赤化了,自由民主制度已蕩然無全!你話幾令人擔心!

引用:
原帖由 kcchim9037 於 2017-12-16 11:33 PM 發表
香港已提前赤化了!又話五十年不變,二十年已經赤化了,自由民主制度已蕩然無全!你話幾令人擔心!
有咩?我唔覺wo

立法會自閹,成為港區人大,舉手機器,橡皮圖章,為惡法合理化,為官商勾結開綠燈,政府殘民自肥無皇管。將來調查689UGL收水事件,港珠澳大橋超資,沙中線超資,機場三跑,領展,23條,鉛水等全部無法落實,任由政府及建制派打龍通,香港玩完,你我都無運行!

成日扮民主呃人我仲擔心

提示: 違規內容已被屏蔽
回歸前有拉布嗎?
邊個破壞五十年不變?

引用:
原帖由 kcchim9037 於 2017-12-16 11:36 PM 發表

五毛打手肯定唔覺wo!因為佢地係大陸人!香港人你死你事!
講真,唔係有人仲意玩野,駛鬼要修例咩。

引用:
原帖由 davis238 於 2017-12-16 11:37 PM 發表
回歸前有拉布嗎?
邊個破壞五十年不變?
唔拉布俾你班保皇黨做橡皮圖章做舉手機器嗎?回歸前有而家咁差咩?

黃絲大慘敗就是香港人大勝利,反拉布正是民心所向,黃絲多行不義,仆街啦去!

引用:
原帖由 kcchim9037 於 2017-12-16 11:33 PM 發表
香港回復正軌就真....
以為對抗代表自由, 想法太膚淺了

引用:
原帖由 ax7ax 於 2017-12-16 11:38 PM 發表

講真,唔係有人仲意玩野,駛鬼要修例咩。
你就係話玩野!係就要完成赤化大業將立法會變人大!修例想搞乜,司馬昭之心路人皆見~!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]