• 瀏覽: 724,644
  • 回覆: 3,132
  • 追帖: 312
+58
坦白講...我唔覺得係氣候變暖另海平面上升。
大家有冇諗過,氣溫上升代表海水蒸發量上升,代表雲量增多,地球有好大部份既熱力係靠雲去反射走。地球本身就有一個平衡既機制...

地球變暖就同民主選舉一樣,一定係人類既不二之選.....因為大家由細到大媒體,教科書都係咁講...你點challenge ? 書講既你話錯?

傳統理論係,氣候變暖,令南北極冰層融化,從而導致海平面上升。唔係氣候變暖本身令海平面上升。

唔知你有無睇過未來水世界,和明日之後,其實就係講呢樣野。

引用:
原帖由 derek2020 於 2017-12-10 10:54 PM 發表
傳統理論係,氣候變暖,令南北極冰層融化,從而導致海平面上升。唔係氣候變暖本身令海平面上升。

冇錯...我個reply 講少左樣野,當雲量增多,地球所吸收到既熱又少左,南北極又凍返,陰陽循環...

支持K兄!

以下是維基的資料

全球暖化(英語:global warming),或稱全球變暖,指的是在一段時間中,地球的大氣和海洋因溫室效應而造成溫度上升的氣候變化,為公地悲劇之一,而其所造成的效應稱之為全球變暖效應。

在1906至2005年間,全球平均接近地面的大氣層溫度上升了0.74攝氏度。普遍來說,科學界發現過去50年可觀察的氣候改變的速度是過去100年的雙倍,因此推論該時期的氣候改變是由人類活動所推動。

二氧化碳和其他溫室氣體的含量不斷增加。正是全球變暖的人為因素中主要部分。據資料顯示,大氣中一氧化二氮(N2O)的含量比18世紀中葉(1750年)工業革命開始從275ppbv增加到310ppbv,二氧化碳(CO2)的含量從280ppmv增加到360ppmv,甲烷(CH4)從700ppbv增加到1720ppbv,這些增長趨勢主要緣於人類的活動。燃燒化石燃料、清理林木和耕作等都增強了溫室效應。自從1950年,太陽輻射的變化與火山活動所產生的變暖效果比人類所排放的溫室氣體的還要高。這些結論得到30多個來自八大工業國家的研究團體所確認。

(https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/全球變暖)

全球變暖否定說
2013年4月2日,根據一家專門分析政治動向的美國機構 — 公共政策民調基金會所做的調查顯示,有37%的美國民眾投票認為,全球變暖是一場騙局。羅格斯大學社會學教授泰德·戈澤爾(英語:Ted Goertzel)指出,參與全球變暖研究的科學家和機構是全球科學陰謀的一部分,是他們進行操縱性的一場騙局。有關陰謀的指控,最引人注目的是氣候研究小組電郵爭議,駭客證明負責研究全球變暖的研究員在篡改數據。

(https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/全球變暖)

引用:
原帖由 derek2020 於 2017-12-10 10:32 PM 發表

我唔知道你的天文學,氣象學知識,係咪勁過晒地球上所有主流既天文學家,和氣象學家。但如果你真係知道有方法可以阻止海平面上升,你可以立即自薦給印尼政府,因為今日新聞先講,若不立即興建耶加達大海堤及採取 ...
...你根本近付零認知(以為杏花村水淹係因為温室效應)...叫我如何好似教書咁樣,洋洋千字去解釋俾你知呢?

簡單D直接俾答案你。荷蘭~只有約50%的土地高於海拔1公尺,50%底於水平線。佢用乜嘢方法存活,其他人都可以效法(至於方法合吾合你心意,就無討論價值了)

你仲有乜嘢環保、糧食、資源問題吾清楚嘅,我都可以舉例其他地方用緊嘅做法俾你參考。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-12-10 11:06 PM 發表

...你根本近付零認知(以為杏花村水淹係因為温室效應)...叫我如何好似教書咁樣,洋洋千字去解釋俾你知呢?

簡單D直接俾答案你。荷蘭~只有約50%的土地高於海拔1公尺,50%底於水平線。佢用乜嘢方法存活 ...
其實你毋須解釋甚麼,正如你認為溫室效應是假,我認為是真,這是沒得解釋的,你有你的一套理論,我也不需要你附和我的價值觀。

至於治水,的確我是沒有你那麼深入認識荷蘭治水的方法,謝謝你分享你的知識。

不想被說是離題,就談到這裡了。

引用:
原帖由 derek2020 於 2017-12-10 10:54 PM 發表

呢個理論,吾可以單單靠瞎子摸象去單一探討。希望你能夠先去理解“地軸轉移”嘅概念同相關轉移歷史、現今百年嘅轉移報告,至可以睇到full picture。

然後你就會明白我所講嘅九牛一毛。係地球循環行為當中,我哋果D所謂嘅二氧排放,根本只係放個屁咁大把。相反,只要地球轉一吓身,伸一吓懶腰,地球上大部分生物都要滅亡。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-12-10 11:24 PM 發表

然後你就會明白我所講嘅九牛一毛。係地球循環行為當中,我哋果D所謂嘅二氧排放,根本只係放個屁咁大把。相反,只要地球轉一吓身,伸一吓懶腰,地球上大部分生物都要滅亡。
其實有好多科學家反對,不過被滅聲而巳

英帝早幾年有一個紀錄片,有一科學家話某一火山(唔記得名)大爆發一次,其二氧化碳排放量巳超過全球汽車的總和

所以借一個溫室理論,搞一個碳稅出來,向一D剛要發展工業的的國家收碳稅,除左吸水就係限制佢地發展

當初係諗得幾絕同幾賤,不過當初唔知有無預計大陸可以發展得咁快,同比大陸借力打力番轉頭姐

講到呢度我都想請教一下
最直接影響地球氣候、溫度,以我理解其實係太陽總輻射量
而太陽總輻射量絕非恆定(以黑子活動、太陽風暴去觀察)
但點解主流理論偏偏忽略太陽活動週期影響
甚至出現「太陽總輻射量基本一致」之說???

引用:
原帖由 derek2020 於 2017-12-10 11:21 PM 發表

其實你毋須解釋甚麼,正如你認為溫室效應是假,我認為是真,這是沒得解釋的,你有你的一套理論,我也不需要你附和我的價值觀。

至於治水,的確我是沒有你那麼深入認識荷蘭治水的方法,謝謝你分享你的知識。
...
我~冇~講~過~温~室~效~應~係~假~嘅~~~

引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-12-10 11:24 PM 發表

呢個理論,吾可以單單靠瞎子摸象去單一探討。希望你能夠先去理解“地軸轉移”嘅概念同相關轉移歷史、現今百年嘅轉移報告,至可以睇到full picture。

然後你就會明白我所講嘅九牛一毛。係地球循環行為當中,我&# ...
都係果句,世界上主流既天文學家和氣象學家,應該都已研究過你講既理論,和報告,但都堅持溫室效應論,而全球174個國家和歐盟,都認同呢啲專家既結論,咁如果你要話咁多世界上既政府和領袖都係儍既,或者別有用心,鍾意攞自己國家既經濟發展來玩野,我是無話可說。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2017-12-10 11:41 PM 發表

我~冇~講~過~温~室~效~應~係~假~嘅~~~
唉,又變咗上court。

Ok,我收番我既說話。我既意思係,你認為溫室效應唔係導致地球氣溫上升既主要原因,而我認為係,咁ok了嗎?

如果唔ok,請你自己講番你想講乜。

引用:
原帖由 derek2020 於 2017-12-10 11:42 PM 發表

都係果句,世界上主流既天文學家和氣象學家,應該都已研究過你講既理論,和報告,但都堅持溫室效應論,而全球174個國家和歐盟,都認同呢啲專家既結論,咁如果你要話咁多世界上既政府和領袖都係儍既, ...
咪傻啦,人地畀得你地大眾睇,就巳經打扮好晒啦

大家都身有屎,當然係互不踢穿啦

單係911,一睇就知係美國內部的策劃,但又有幾多國家政府和主流媒體踢穿過??

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]