• 瀏覽: 30,401
  • 回覆: 242
  • 追帖: 2
+7
臨近聖誕,各大商場都已經佈置好聖誕裝飾。網上近日流傳一組圖片,指銅鑼灣一條購物街,近日與針織塗鴉工作室合作,以針織手作聖誕裝飾欄杆,令街道更添節日氣氛,但針織塗鴉工作室「La Belle Epoque」Facebook專頁指,因有一位女士不停向政府投訴,要求拆除該裝置。

「La Belle Epoque」昨日於Facebook專頁上載圖片,指「因為有個女人不停向政府投訴,政府為了滿足這個女人,要拆除此裝置。」又指如果市民希望留住他們,「請打去1823 投訴有人要求拆除,堅持原址保留至聖誕過後,以及請到fashion walk的page留言,以群眾意見戰勝一個無聊的女人。」專頁其後更正指,未確定投訴人身份性別,「我自己發痴線以為投訴一定是女人....」。

「Fashion Walk」Facebook專頁指,「收到晒大家嘅留言真係好溫暖!好開心大家同我哋一樣咁鍾意有特色嘅本地藝術,我哋會努力㗎喇!」

事件隨即引起大批網民關注,紛紛到商場Facebook專頁留言支持,「因為一個投訴就要拆走,但咁多個讚又唔理,點解咁搞笑?」、「支持保留!無理由因為一個人既(嘅)投訴而奪去他人欣賞藝術品的機會!同埋,投訴既(嘅)理據係咩呢?」

港女又勝一仗!  

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1082681/

附件

_2017120611384927565.jpg(103.99 KB)

命裡有時終需有,
命裡無時莫強求。
其實投訴人性格暫不清楚...

拆既原因係咩?

其實係政府太縱容投訴,刁民就越黎越多!!!

香港人最叻就係投訴

投訴之都

引用:
原帖由 leoandmay 於 2017-12-6 12:32 PM 發表
拆既原因係咩?
首先諗到衛生問題, d人打完噴嚏抹手有可能

(我只是諗下有乜野可以投訴 並不代表我贊成拆定贊成唔拆)

藝唔藝術 靚唔靚 就不評論了

應該係公家地 確實不可以佔用  否則就不用拆吧

明顯違規在先

何來投訴?

引用:
原帖由 big3624 於 2017-12-6 12:34 PM 發表
其實係政府太縱容投訴,刁民就越黎越多!!!
同意
民主香港人選出來的官員原來是不懂分辨投訴是否屬實
一遇投訴,不論有沒有理由也照着做

低素質的香港人

引用:
原帖由 咖啡輝仔 於 2017-12-6 12:49 PM 發表
藝唔藝術 靚唔靚 就不評論了

應該係公家地 確實不可以佔用  否則就不用拆吧

明顯違規在先
銅鑼灣一條購物街,近日與針織塗鴉工作室合作,以針織手作聖誕裝飾欄杆,令街道更添節日氣氛,購物街同針織工作室合作,都冇話係公家地,而且香港人投訴同拉布一樣,理由千奇百怪,更甚者文中講到只係一個女人不停投訴,工作室應該發動一家大細去反投訴囉!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2017-12-6 12:54 PM 發表
銅鑼灣一條購物街,近日與針織塗鴉工作室合作,以針織手作聖誕裝飾欄杆,令街道更添節日氣氛,購物街同針織工作室合作,都冇話係公家地,而且香港人投訴同拉布一樣,理由千奇百怪,更甚者文中講到只係一個女人不停投 ...
有其他報章報導咗 話係公家地
如果係私家路 政府不會受理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]