• 瀏覽: 15,153
  • 回覆: 61
引用:
原帖由 遊鯤 於 2017-12-4 02:51 PM 發表
等出咗SPEC再講買唔買啦
規格太低買嚟無意思
唔會用ipad mini 1&2個d specl卦

引用:
原帖由 Hung196108 於 2017-12-4 07:59 PM 發表
IPAD無「紅外線」發射器,已經是無可挽回的弱點。
對你,或者極小撮人可能有特別用途

我絕對係ipad嘅heavy user, 俾個IR Transmitter我用嚟做乜?控制電視同冷氣?

個demand極細,不能稱為「弱點」

小弟雖然用開MAC,IPHONE,IPAD,但最後亦買左部SAMSUNG TAB(因有紅外線發射器)。
影音設備多數仍是用紅外線遙控,基本者有兩三個,多者十個八個,一個有紅外線發射器的TAB或手機加APPS就幾乎可以代替曬,當遙控器被漏液電池整壞,而又要用時,就知幾有用。
當一班人在酒樓食飯(而家通常有電視機),要將電視機轉台,校大細聲,樓面又搵唔到個遙控,有人用有紅外線發射器(加APPS)的手機可以控制到,就知幾好玩。

引用:
原帖由 東方紅 於 2017-12-4 09:18 AM 發表

其實平板電腦,畀手機搞死,手機越出越大芒,根本上都唔使點用平板。我而家部ipad,都係用嚟瞓響床度睇賣TVsuoer。
講得啱,所以iPad mini 更少買,反而出返iPad 9.7吋可能仲仍有市場。

咁就買塊當鏡用下啦, 或者痾屎用, 帶出街就唔會了..

apple神話滅

引用:
原帖由 keyman98 於 2017-12-4 11:39 PM 發表

講得啱,所以iPad mini 更少買,反而出返iPad 9.7吋可能仲仍有市場。
因為mini同手機真係差不多了,仲點解要買佢呢?

iphone X 己經吸乾咗用家購買力。

成日幫apple又傳又吹!呃九人錢!
不如確確實實講幾時出好過啦!

引用:
原帖由 Hung196108 於 2017-12-4 07:59 PM 發表
IPAD無「紅外線」發射器,已經是無可挽回的弱點。
仲玩紅外線

Wow! Looking forward.

iPad仲出咁平證明iPhone食水深

人無知識無常識都真係幾難溝通。
影音設備跟來的通常係紅外線遙控,唔用遙控,有些機都可以直接控制,但就只剩基本功能。
覺得紅外線遙控功能不重要,可以將遙控器收埋。到時你就知那個遙控器有幾重要。
有人試過電視機的紅外線遙控器壞左或唔見左,就不能追台,配唔番,結果要換機。
但新電視機跟來的遙控器,一樣是紅外線遙控器。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2017-12-5 03:50 PM 發表
人無知識無常識都真係幾難溝通。
影音設備跟來的通常係紅外線遙控,唔用遙控,有些機都可以直接控制,但就只剩基本功能。
覺得紅外線遙控功能不重要,可以將遙控器收埋。到時你就知那個遙控器有幾重要。
有人試過 ...
正確。

但Lumin(香港之光)及Aurender一類hi-end audio streamer 就好需要iPad做遙控,但唔使紅外線。佢減價可以入多部。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]