• 瀏覽: 34,701
  • 回覆: 665
+25
引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-23 01:56 PM 發表

有關係。
加領域和範圍落附件三做乜?
領域中包含自治範圍如何解決?
框架法能否執行?
框架法和刑法有何分別?
如果你唔識答就唔該你唔好再講加唔加?
加得附件三,就不是特區自治範圍啦。

再難聽D講,甚麼是香港自治範圍,甚麼不是自治範圍,完全是中央話事,香港冇得話事。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-23 01:56 PM 發表

有關係。
加領域和範圍落附件三做乜?
領域中包含自治範圍如何解決?
框架法能否執行?
框架法和刑法有何分別?
如果你唔識答就唔該你唔好再講加唔加?
第一,從來沒人講過你果個甚麼領域和範圍法律不能加入附件三。
第二,講過N次香港系高度自治,不是絕對自治,香港要求不能不跟國家要求。
第三,同樣,從來沒人講過你果個甚麼框架性法律不能加入附件三,亦沒人提及過附件三法律一定要有刑罰。
第四,框架法和刑法有何分別?兩者都系法律咯

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-23 02:15 PM 發表

中國憲法適用於香港,中國憲法咪話咗設立特區,高度自治,一國兩制。
中國憲法規定香港行基本法。
全 國 人 民 代 表 大 會 特 制 定 中 華 人 民 共 和 國 香 港 特 別 行 政 區 基 本 法 , 規 定 香 港 ...
制度同政策,而家講緊系法律

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-12-23 02:30 PM 發表
依家咪講緊人大直接根據憲法,修改基本法附件三,基本法就係人大根據憲法制定的法律

附件三係人大直接行使憲法權力,人大根據憲法修改法律,係直接凌駕於基本法之上,難聽啲講,人大係繞過基本法,直接行使憲 ...
咁有冇修改基本法附件三,冇,咁你而家係咪要遵守。
你估你係人大呀,廢話。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-23 11:26 PM 發表

咁有冇修改基本法附件三,冇,咁你而家係咪要遵守。
你估你係人大呀,廢話。
你呢句 —— 你估你係人大呀,
嗎即係認同左人大可以修改基本法附件三囉。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-23 03:14 PM 發表

第一,從來沒人講過你果個甚麼領域和範圍法律不能加入附件三。
第二,講過N次香港系高度自治,不是絕對自治,香港要求不能不跟國家要求。
第三,同樣,從來沒人講過你果個甚麼框架性法律不能加入附件三,亦沒人提 ...
講咗點解唔加啦。
因為國安法係冇罪行定義。不是一個執行性的法律。
你明唔明講乜呀? 加入去係冇任何作用,咁點解要加。

http://news.takungpao.com.hk/hkol/topnews/2015-07/3037527.html
她指出,《國安法》與《刑法》不同,《刑法》有罪行的定義、執行方法和罰則,但《國安法》並沒有。《國安法》不是一個執行性的法律,只列出了在什麼範疇,

咁請你講出要加嘅理由嚟聽吓?
你又學路人甲其實自己都唔清楚,根本就無任何理由,只係久嗡。唔好話睇死你。你根本就講唔出。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-12-23 11:38 PM 發表

你呢句 —— 你估你係人大呀,
嗎即係認同左人大可以修改基本法附件三囉。
可以修改,改咗未?有冇宣告話要改?
是否代表你現在可以唔使遵守?

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2017-12-23 03:16 PM 發表

制度同政策,而家講緊系法律
中國憲法規定香港行基本法。是政策也是法律。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-23 11:42 PM 發表

可以修改,改咗未?有冇宣告話要改?
是否代表你現在可以唔使遵守?
有人話要唔遵守咩。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-12-23 03:04 PM 發表

加得附件三,就不是特區自治範圍啦。

再難聽D講,甚麼是香港自治範圍,甚麼不是自治範圍,完全是中央話事,香港冇得話事。
加咗未?
自治範圍由邊個部門制定你知唔知?唔知就唔好久嗡.

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-23 11:48 PM 發表

加咗未?
自治範圍由邊個部門制定你知唔知?唔知就唔好久嗡.
即係邊個部門姐,
就算當我唔知,
都會知一定唔係香港自己制定啦。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-12-23 11:44 PM 發表

有人話要唔遵守咩。
問你?咁要唔要遵守呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-12-23 11:51 PM 發表

即係邊個部門姐,
就算當我唔知,
都會知一定唔係香港自己制定啦。
咁你咪又久嗡囉。
按照國務院頒佈的《香港特別行政區行政區域圖》

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-12-24 12:15 AM 發表

咁你咪又久嗡囉。
按照國務院頒佈的《香港特別行政區行政區域圖》
國務院是香港機構呀。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-12-24 01:16 AM 發表

國務院是香港機構呀。
我幾時有講過係香港機構。
你又自作聰明,以為人唔知呀!
你自己無知就學吓野,唔好成日捉字蝨咁小家。
講吓你嘅理証啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]