• 瀏覽: 22,956
  • 回覆: 229
  • 追帖: 3
填左個維港咪唔使隧道囉 反正而家都愈填愈多啦

紅隧如一條紅魚,
西隧免費, 掂!!!!

填曬成個維多利亞港就解決到問題啦.

引用:
原帖由 MYWAY 於 2017-11-14 10:23 AM 發表
如果用幾億顧問費,出喱啲報告,市民唔會收貨囉
政府高官收貨咪得囉你地班賤民收皮就有份

引用:
原帖由 A1000 於 2017-11-14 06:50 PM 發表

正常揾人打錶,計算車種及流量係有需要嘅!
願聞其詳

根本就係要先解決多車過海嘅問題, 關鬼隧道多少, 價錢貴嘅問題咩

根本依家路面、公共交通都全部逼爆,隧道費調整只會將車流從一條超爆嘅隧道轉移到另一條幾爆嘅隧道。就算將汽油稅勁加,d人只會從私家車轉到冇辦法再加密班次嘅地鐵。有冇人想過事實係香港已經容納唔到咁多人啦?

多人用就更係要收貴

全部同一價錢你就知

引用:
原帖由 ss99 於 2017-11-14 05:54 PM 發表

其實隧道大幅加價後,地鐵,隧巴和渡輪也可大幅加價!
其實政府對市民交通補貼根本就錯誤,反而倒返轉頭應該大幅加車資和路費來打擊跨區工作,鼓勵原區就業才能真正減輕交通負荷!
所以首先應該將呢政府大樓搬返曬過嚟新界九龍。

引用:
原帖由 oxpppxo 於 2017-11-14 06:12 PM 發表
其實呢個消息係政府為加價作鋪墊,紅隧加到40,西隧減5蚊,噤未可以美其名鼓勵駕駛者使用西隧,最後都係駕駛者埋單
所以第一個問題應該問,條隧道到底係攞嚟方便市民定係攞嚟賺錢。

強制電子收費 幾時實施?

引用:
原帖由 kenmawk 於 2017-11-14 11:11 AM 發表
政府都話西隧已達80幾使用率,跟本就不敷應用。
政府諗,西隧使用率都未到200%,唔洗急吖嘛,一大班垃圾高官

到時六條隧道一齊塞😆

香港真係要學吓新加坡,每一架車10年路費30萬.

每出一部新車,就要註銷一架舊車來控制汽車增長,人地都係實施新計畫,先睇兩三年再檢討

香港班高官只係識叫顧問做報告,做完報告又唔去實行

好既唔學吓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]