• 瀏覽: 7,663
  • 回覆: 57
中史科改革,「六七暴動」、「六四事件」成為媒體焦點,是否應該納入教科書?

支持意見:
1. 兩者影響香港近代史深遠,有必要讓青年認識
2. 政府應該掌握解釋歷史主導權

反對意見:
1. 兩者在中國歷史中微不足道
2. 課時不足

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2017-11-30 23:59 ) 參與人數 17

1. 應該

13 (76.47%)

2. 不應該

4 (23.53%)

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-11-3 12:13 PM 發表
56 年既暴動呢??

//雙十九龍暴動,亦稱雙十暴動,西方稱1956年香港暴亂(英語:Hong Kong 1956 riots),是一場於1956年10月10日至10月12日在香港九龍及荃灣等地發生的由香港親台人士和三合會人士為支持中華 ...
當年上海商行撐的tbb, 香港國民黨教育

洗腦洗到以為中華民國好勁

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 01:04 PM 發表

好呀 ... 記得加入埋 ... 最後全部都被共產黨成功鎮壓 , 一個二個做晒共產黨的乖乖甜心
呢類中國歷史,一定要納入本港大學必修科,提升非本港大學學生對中國歷認識!

係中學絕對唔應該教,呢個係相當嚴重的社會矛盾,唔同嘅人,唔同嘅角度,完全不同結論⋯⋯

呢啲複雜嘅課題,在別有用心錯誤引導下,只會更多的反社會分子出現!

在無產階級,勞動人民的角度,法律制度,剝奪他們的機會和利益,以武力爭取屬於自己應該有的,有咩錯?

資本家,投資咁多錢,無錢賺,做來做咩啊,無錢賺點樣發展公司,點樣同其他公司競爭?

蝕本生意,只有政府做,如果政府兼職做埋資本家,企業家嘅角色,共產主義,這樣的社會,就產生出更加剝奪, 壟斷嘅社會⋯⋯

1. 兩者在中國歷史中微不足道
2. 課時不足

64事件?? 如果係89學運就有價值

64事件O米講埋D支聯會版本

聚焦既坦克碌死人, 死幾百定死數萬,

死系天安門廣場內定外,

袁木話六四無死過人之類,

以學歷史泥講微枝末節既討論上

將野史當係正史咁教, 一定變垃圾

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 02:09 PM 發表

呢類中國歷史,一定要納入本港大學必修科,提升非本港大學學生對中國歷認識!
也可以

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 03:54 PM 發表

也可以
中國學生, 要在香港才可以全面學習中國歷史

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 03:58 PM 發表

中國學生, 要在香港才可以全面學習中國歷史
not really
中國澳門也可以

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 04:01 PM 發表

not really
中國澳門也可以
中國澳門已實行國安法, 學唔到呢類歷史

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 04:05 PM 發表

中國澳門已實行國安法, 學唔到呢類歷史
已實行國安法, 也可以學到呢類歷史

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 04:18 PM 發表

已實行國安法, 也可以學到呢類歷史
怕事老師一定唔會教

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 04:37 PM 發表

怕事老師一定唔會教
唔敢教 ... 1956年香港暴亂 ???
無理由喎, 怕乜呀 ?
怕國民黨, 民進黨?
哈哈 ....

雙十九龍暴動,亦稱雙十暴動,西方稱1956年香港暴亂(英語:Hong Kong 1956 riots),是一場於1956年10月10日至10月12日在香港九龍及荃灣等地發生的由香港親台人士和三合會人士為支持中華民國政府而對抗香港政府的暴動。其由最初的工人運動和示威,演變成後來的打砸搶燒等暴力襲擊行動

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 05:13 PM 發表

唔敢教 ... 1956年香港暴亂 ???
無理由喎, 怕乜呀 ?
怕國民黨, 民進黨?
哈哈 ....

雙十九龍暴動,亦稱雙十暴動,西方稱1956年香港暴亂(英語:Hong Kong 1956 riots),是一場於1956年10月10日至10月12日 ...
今年教完中國歷史後,下一年唔會再續約

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 05:16 PM 發表

今年教完中國歷史後,下一年唔會再續約
民進黨唔會再續約 ?
why ?

引用:
原帖由 vanga 於 2017-11-3 05:17 PM 發表

民進黨唔會再續約 ?
why ?
校長唔同老師再續約!

引用:
原帖由 Michelle1785 於 2017-11-3 05:18 PM 發表

校長唔同老師再續約!
因為老師堅持教 ... 1956年香港暴亂

所以民進黨叫校長唔同老師再續約 ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]