• 瀏覽: 46,120
  • 回覆: 97
  • 追帖: 1
立法會考慮實行國歌法, 你又點睇

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 116

1. 支持

89 (76.72%)

2. 唔支持

27 (23.28%)

引用:
原帖由 香港JC 於 2017-11-22 04:06 PM 發表
原 本 唔 洗 立 ,而 家 比 班 畜 牲 攪 寸 party ,真係陀衰家
同意

國歌一定要尊重

引用:
原帖由 Bisous10 於 2018-5-23 12:47 PM 發表
無論你支唔支持現政府,國歌都係—個國家嘅代表。
吾想聴可以行開,
噓國歌只係表現出你小學雞!
行開,即係唔尊重……拉

引用:
原帖由 Hung196108 於 2017-11-5 11:16 AM 發表
香港人如有心向民主,應學習並跟隨最「民主」的印度,犯「國歌法」者有可能罰錢之外重要坐監。
人犯左法有可能坐監,才會請律師去打官司,律師大律師攪咁多野,都係想咁啫! ...
為什麼不學法國英國

引用:
原帖由 yu21 於 2017-11-7 08:05 AM 發表

套戲叫 批死田漢
無人識答這個問題

引用:
原帖由 一碌大粉葛 於 2017-11-18 05:05 PM 發表
世界多個地方都有國歌法,刑責各有不同,國歌你唔鍾意咪一碌木咁企係度,唔駛又交叉又噓㗎,好似球賽咁,你去噓,去表達,嘩,幾咁崇高,幾咁偉大,電視影到仲鬼死咁有型添。但你嘅有型,可能令足總罰錢,令香港隊主場閉門作賽。咁就唔係個人有無型嘅問題喇 ...
什麼國家? 古巴越南?

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2018-6-24 07:40 AM 發表

什麼國家? 古巴越南?
你跳出個井睇下喇,師兄,馬來西亞,加拿大,俄羅斯,美國佬

引用:
原帖由 一碌大粉葛 於 2018-6-24 02:46 PM 發表

你跳出個井睇下喇,師兄,馬來西亞,加拿大,俄羅斯,美國佬
全部民選國家,人民授權,師弟咁樣比喻用在獨裁政權?

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2018-6-24 06:21 PM 發表

全部民選國家,人民授權,師弟咁樣比喻用在獨裁政權?
師兄剩係識越南古巴,又唔識用Google, 好,就幫你跳出個井口睇下,但係你又搬民選國家,又話人民授權出黎做乜啫,你唔好剩係睇到好嘅地方先得㗎,現實少少,南韓,台灣民選喇,咪又係貪到坐哂監,美國佬最民主喇,咪又係揾俄羅斯幫下手攪下局。係咪咁樣你就心甘命抵D, 自我感覺良好?依家立法局就分兩批人,大班果一批就剩係識過過過,另一批就鑽議事規則拖拖拖,到你想要嘅香港出現嘅時候,只不過是兩批人調轉角色,但最終你唔可以駝鳥咁唔理唔認香港係大陸管治先得㗎

引用:
原帖由 一碌大粉葛 於 2018-6-25 02:02 PM 發表

師兄剩係識越南古巴,又唔識用Google, 好,就幫你跳出個井口睇下,但係你又搬民選國家,又話人民授權出黎做乜啫,你唔好剩係睇到好嘅地方先得㗎,現實少少,南韓,台灣民選喇,咪又係貪到坐哂監,美國佬最民主喇,咪又係揾俄羅斯幫下手攪下局。係咪咁樣你就心甘命抵D, 自我感覺良好?依家立法局就分兩批人,大班果一批就剩係識過過過,另一批就鑽議事規則拖拖拖,到你想要嘅香港出現嘅時候,只不過是兩批人調轉角 ...
南韓,台灣貪污總統要下台,所以你咁比喻是不恰當,香港當然是政治現實,但你要論述要拿好觀點,咪什麼都西方點點。想把你從坑渠帶到個井,望野闊的。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2018-6-25 08:21 PM 發表

南韓,台灣貪污總統要下台,所以你咁比喻是不恰當,香港當然是政治現實,但你要論述要拿好觀點,咪什麼都西方點點。想把你從坑渠帶到個井,望野闊的。 ...
[咪什麼都西方點點]我都唔知你講乜?你在井底住得太耐,認知的好觀點就只係得兩個國家名同埋兩句口號?
最好笑就係你覺得貪完要下台,就代表有交代?貪完下台但因為係你選出黎,你就自我安慰,心甘命抵?
蛙兄你現實少少,讀下書,香港係一個特別行政區,你生活在香港就要接受主權係屬於大陸,你大聲叫幾句口號,唔會有乜改變?唔好講你大叫幾句口號,就算香港一半人走出黎大叫幾句,又想會有乜野改變呢?
立法會應該做返實事,用理據去辯論件事,唔係去鑽議事規則將事去拖,大批果邊又唔好乜都唔理就過過過!
最後提下你,你用坑渠比喻就真係唔恰當喇,坑渠睇個天大過井好多喔!

引用:
原帖由 一碌大粉葛 於 2018-6-26 01:35 AM 發表

[咪什麼都西方點點]我都唔知你講乜?你在井底住得太耐,認知的好觀點就只係得兩個國家名同埋兩句口號?
最好笑就係你覺得貪完要下台,就代表有交代?貪完下台但因為係你選出黎,你就自我安慰,心甘命抵?
蛙兄你現實少少,讀下書,香港係一個特別行政區,你生活在香港就要接受主權係屬於大陸,你大聲叫幾句口號,唔會有乜改變?唔好講你大叫幾句口號,就算香港一半人走出黎大叫幾句,又想會有乜野改變呢?
立法 ...
師弟,做人要理性講纙輯,不是形勢是這樣就同謀合污,將自己變弱智加弱志,你說超英趕美made in China 2025就係? 還要看看你自己吧,打空炮人人都會。你又拉到垃圾會,已是變了舉手機器的地方,官員識答議員提問嗎?他們知道有一班為舉手通過的奴才,所以不會認真答問題,西九如是,沙中線如是,睇到正常人

蛙兄,既然你咁有雅興,帶你去井口睇下,你咁有理性邏輯,實清楚明白香港係特別行政區,係中國入面其中一點,唔係你所講乜野形勢唔形勢喔!記住你想做駝鳥、弱智、天才都好,最基本你要接受這個事實先!你覺得好唔憤氣?好想成為清泉喔?得,你要努力,有得揀嘅,含大啖D,出盡力, 一口氣跳去其它國家嘅井由零開始,會係一個比較容易嘅方法!

未有咁快跳到去其它國家嘅井度,得閒咪就跳去自己個井口度睇下,再唔係咪留係井底度度度,睇下諗唔諗到做政治班人實實在在為嘅只係一份工,有部份人選嘅時候可能仲係清泉,開頭果幾個月可能都幾熱血,但耐左咪又係睇住份糧,成舊錢喎,份工又過癮,可以鬧下人,悶就睇下AV,揾D女仔搶下手機,拍下枱打下beat,幾容易一日喔,想take個break又可以叫主席數下人,邊有份工爽成咁先得?玩到咁上下,仲唔駛行出去,叫保安抬走先型!有乜辦法唔千方百計諗下點樣可以永續尊貴會籍,不過唔話得人㗎,無得羨慕喎,揾食啫,犯法喔,保住個飯碗至緊要!你諗下如果立法會班人D人全部人工得$8,000,我諗民主黨,民建聯…即刻宣布解散…唔解散班人就自動退黨,留返落黎就睇下邊個唔好彩,抽生死簽去做!

人工高,褔利好,讀完書出黎揾乜做?唔駛諗都知揾機會入立法會最直接,點都易過中六合彩!想入立法會,有劇本㗎,無經驗、無背景果班咪激進D,見到隔離個蛋散去到咁盡,唔L得一定要再狼D再狠D,有記者到場就大聲D鬧下差佬,高舉對手碰撞下,唔係點上鏡喔。再揾機會揾道閘衝下,打爛道玻璃門,唔好彩咪叫齊記者,高調入去監倉度坐幾個禮拜,,不過確保有電視上先好出盡力!

你講嘅工程沙中線,西九咁,唔合心水,大白象,就揾唔同理由去阻攔去拖,大佬次次要十全十美喎,一座大廈咁,要換升降機,住地下個批話我唔搭Lift喎,一樓話我行樓梯都得㗎,咁夾死都未換到喇!

蛙兄,你返去井度諗下喇!政治,一場戲黎啫!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]