• 瀏覽: 26,110
  • 回覆: 510
  • 追帖: 2
+19
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 07:49 PM 發表

全民退保係優化強積金和長生津以及解決公務員大退休長俸對市民負擔問題。現行公務員有些居然用公帑供強積金多於一般市民的五巴仙,是濫用公眾資源。
你唔好話公務員人工高過市民入息中位數係浪費公眾資源?

你葡萄咪考入去做LO

當然吾可以啦

歐洲國家抽咁重稅,全民退保尚且爆煲
香港大部份人冇交稅,已經有比歐洲更慷慨的終身綜援、廉價醫療,仲玩全民退保?

唔考慮全民退保,但大搞福利主義

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 08:49 PM 發表

我們多次要求檢討150 配額,張建宗不但不檢討,仲批準市民住福建咁遠都可拎綜援,鼓勵大陸老野嫁來香港拎成萬回國嘆世界,為左佢地要令土生長市民老來受苦,仲惡人先告狀
檢討150配額?,鼓勵大陸老野嫁來香港拎成萬回國嘆世界?

你以上所講既嘢,咪又係港燦自己搞出嚟
有無睇睇每日150件係d咩人嚟呢?,咪又係港燦係大陸上面d老公老婆仔女父母至親嚟,麻煩要吊就去吊d中港婚姻既港燦
想解決呢個問題,不如你去爭取政府立法係中港婚姻後,禁止港燦係大陸既至親無得來港定居同拎到香港身份證,到時咪無每日150件問題囉
不過到時果班逢政府必反既政棍,一定又係度狂吊話政府冷血無人性,拆散港燦家人來港定居團聚
其實就正如你老豆或老母係澳門人又係合法婚姻,又或者你娶個澳門妹嫁個澳門佬,你一9樣可以拎澳門身份証年年有錢派,我有幾個同事朋友就係咁,都不知幾爽

引用:
原帖由 mk0010553312 於 2017-10-12 09:23 PM 發表

你唔好話公務員人工高過市民入息中位數係浪費公眾資源?

你葡萄咪考入去做LO
你唔見我葡萄李加x?
人地真係叻打江山回來唔係靠圍威喂擦鞋文化食市民血汗錢又唔盡力做好份工呀。

反對全民退保

我唔想養埋人地老豆老母

引用:
原帖由 烏咀 於 2017-10-12 10:13 PM 發表

檢討150配額?,鼓勵大陸老野嫁來香港拎成萬回國嘆世界?

你以上所講既嘢,咪又係港燦自己搞出嚟
有無睇睇每日150件係d咩人嚟呢?,咪又係港燦係大陸上面d老公老婆仔女父母至親 ...
報紙大量請人做老公老婆,泛民登嫁?

引用:
原帖由 帶智慧射球 於 2017-10-12 07:08 PM 發表
好波自己未來自己來。向大食懶說不
x2

全民退保不切實際,我未見到一個真正可行既方案

全民退保係揾納稅人找數,揾笨實,Ban!

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-10-12 11:07 PM 發表

x2

全民退保不切實際,我未見到一個真正可行既方案
現行mpf無啦啦要僱主供款,嚇怕投資者,令大企業都外判跟住逼人自僱,退休金額又少市民用幾年都要証明現行mpf 不行。

泛民似乎在拼命學習世界上所有破産國家的經驗,並積極想在香港推行。。。。今次學希臘

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 11:15 PM 發表

現行mpf無啦啦要僱主供款,嚇怕投資者,令大企業都外判跟住逼人自僱,退休金額又少市民用幾年都要証明現行mpf 不行。
你咁話肥佬老闆唔得喎,佢幫你哋升呢,但而家講呢啲!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]