• 瀏覽: 26,112
  • 回覆: 510
  • 追帖: 2
+19
反對全民退保

引用:
原帖由 hy3161 於 2017-10-12 07:02 PM 發表

黃絲,全民退保means需要開徵銷售稅,你支持嗎?

如果要退出全民退保,必須和銷售稅掛鉤。你地黃絲全部只會破壞,不負責任。
全民退保係優化強積金和長生津以及解決公務員大退休長俸對市民負擔問題。現行公務員有些居然用公帑供強積金多於一般市民的五巴仙,是濫用公眾資源。

感謝林鄭守護香港未來

交通津貼都要嘈餐死,我都贊成不考慮全民退保。費事到時又要為全民退保派錢少而嘈餐死。冇本事就唔好眼紅人地有錢。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2017-10-12 07:32 PM 發表
你睇下支持全民退保長毛。李卓仁有無工作做?!根本佢地想香港學美國咁欠萬幾億倩咋。
我指全民退保係把現行強積金優化由中央處理不是由吸血保險公司負責經手,愈供多愈多退保有咩唔公平?

Very good! 負責任嘅政府,肯承擔嘅特首,唔含糊嘅答復。

引用:
原帖由 hy3161 於 2017-10-12 07:02 PM 發表

黃絲,全民退保means需要開徵銷售稅,你支持嗎?

如果要退出全民退保,必須和銷售稅掛鉤。你地黃絲全部只會破壞,不負責任。
咩叫「有機會開徵銷售稅?」
係開硬!仲要再架薪奉稅,同 cut 綜援!

唔係點夠

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-10-12 07:00 PM 發表
行政長官林鄭月娥出席電台聯播施政答問節目,表示「斬釘截鐵」不會重新考慮全民退休保障。她表示,社...

https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/777-03_hnwtE_1200x630cropcenter.png

真係聽到毛管 ...
你似乎好想養埋班大6蝗蟲喎

所以話,香港班飯民、反政府嘅無大6江派關照真係講都無人信

引用:
原帖由 kwan1516 於 2017-10-12 07:38 PM 發表
反對全民退保
無心又自私的吸血鬼做行會成員都明佢地要守護保險界利益吧

岩啦!但事實係現在從來無貢獻無交稅的已經食窮香港了!這方面佢點處理?

引用:
原帖由 hy3161 於 2017-10-12 08:04 PM 發表

全民退保必定需要引入銷售稅。你支持嗎?
仲有加個人入息稅40%,冇免稅額,

冇全民退保,very good

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]