• 瀏覽: 29,776
  • 回覆: 398
  • 追帖: 2
+27
我必須強調,我對拒絕我入境、一直「看顧」我的入境處人員絕無責怪之意。他們只是執行他們的職務,而且他們待我盡可能地友善和禮貌,他們給我水,又向我微笑。的確,我的印象是他們並不想這樣做(拒絕我入境),他們只是在執行上頭的指示,他們控制不了。

我在等待上機時,轉向身旁的入境處人員微笑,感謝他對我照顧有加。「一國兩制是否已死?」我問,「一國一制,對吧?」他眼泛淚光,懇切地說,「先生,我只是在履行職務,我不能評論。謝謝你的合作。」我向他說我知道,我不會怪他。

以上文字令我起抗戰時中華民國記者“ 偽滿州國”採訪當地人權情況的一篇報導!

小說作家

含淚送機 你不如作到含撚送機啦

低智文章

轉機去加泰關注下加毒啦

引用:
原帖由 atkatk002 於 2017-10-12 11:56 AM 發表
其他唔評論;
我就唔X信入境處職員會含淚送機:公務員跟ORDER做野,會咁上心咁感性??!!
你話含淚送機我真係唔信,如果比隻中指送條鬼上機我就信!

含能送機??omg

引用:
原帖由 atkatk002 於 2017-10-12 11:56 AM 發表
其他唔評論;
我就唔X信入境處職員會含淚送機:公務員跟ORDER做野,會咁上心咁感性??!!
就系羅!又唔系死左佢個親人。。。

引用:
原帖由 siu80 於 2017-10-12 12:00 發表
毒果妓者睇得膠劇多,創作都特別膠
有冇忍著淚說GOODBYE

引用:
原帖由 atkatk002 於 2017-10-12 11:56 發表
其他唔評論;
其實只係乾眼症發作俾佢睇到

引用:
原帖由 辟易笑死人 於 2017-10-12 07:40 AM 發表
曾聲援被判囚的雙學三子、英國保守黨人權委員會副主席Benedict Rogers,昨早從曼谷飛抵香港...

林鄭狼英肯定有份參與 ...
其實呢種掛住個人權XX委員會,就好似可以周圍咁去第二個國家搞人權,到底佢算系乜。。。干擾外國

除左毒果,都冇乜過個作得出咁長嘅古仔。

引用:
原帖由 atkatk002 於 12-10-2017 11:56 AM 發表
其他唔評論;
完全同意,作文嗰條低B自僱人士真係低智到

送走瘟神,破涕為笑

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]