• 瀏覽: 77,161
  • 回覆: 372
  • 追帖: 20
+15
唉,就算在作爲偽日本的台灣工作,
都已經覺得規舉禮數會多於香港,何況真日本呢,
有被虐狂既,就去啦

引用:
原帖由 lttsang888 於 2017-10-12 12:10 AM 發表

香港打工仔都好慘,不過日本仲大壓力,上落班時間個個雙目無神,只係一味向前衝,都係人山人海,都係行路快,但感覺乏味過香港好多,食個早餐,午飯,街邊支食煙好似為食而食,毫無享受感
咁清楚日笨生活過

引用:
原帖由 mstg1234 於 2017-10-11 11:04 PM 發表
就算工作點仆街,起碼個邊有生活有回報, 食好住好,傷港咩 9刀無,食垃圾住垃圾
實際響果邊打工嘅唔係咁講喎

我去到東京,大阪,名古屋

商業區返工放工既人姿勢真係好唔同

東京 : D人好似中環咁個趕頸趕命咁 (行慢D都比佢地撞倒)

大阪 : 尖沙咁啦 都趕但步伐無咁快了 (面上無趕時間樣)

名古屋 : HEA HEA 地慢慢行

唔怕悶可以移民去名古屋

引用:
原帖由 Western_Sausage 於 2017-10-12 12:19 AM 發表

日本已經好過富士康
日本衰D

引用:
原帖由 普京大帝 於 2017-10-12 12:42 AM 發表
日本菜贏新鮮幅射?日本人自己都唔食運哂去呆灣
日本有幅射食品, VS 大陸有地溝油,有毒化學食品加工

VS 呆灣又有黑心食品 VS 美國基因改造食品

我發覺去邊都死

香港工作係好好,有得say no

引用:
原帖由 香港清涼的流彈 於 11-10-2017 23:10 發表
乜日本人仲鐘意ot過香港人
以東京為例,
ot每天約3-5小時但上下班要用4小時.
咁樣就乜都無做私人嘢時間.
香港有樣好,就系細.

我好彩識炒股炒期增加收入,所以只打月薪4~5萬既工,唔使ot又唔大壓力

日本人工高冇計啦

其實無得比,每個地方每件事都一定有佢既好同壞

引用:
原帖由 超級妙趣遊星 於 2017-10-11 11:36 PM 發表

化學物質少不免... 年輕人就鍾意貪新鮮 ...
都唔知會不會飲到生癌

引用:
原帖由 hwwong 於 2017-10-11 11:40 PM 發表
所以... 日本戰犯國是培養心理變態罪犯的天堂, 考大學已經精神出問題了, 畢業出來社會打工就不斷精神分裂, 最後就隨時精神病大爆發啊...
可能日本精神病患者都唔少個播

生於亂世

咪以偏概全啦!我廿年前就喺東京生活過四年,曰曰一到放工時間,火車地鐵迫到好似唔夠力行咁。OT?的確係有、但只局限於同對外國有生意往來、夜市生意有關戈啲。
而我啲同事係因為唔想同人迫而選擇性地彈性回家時間啫!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]