• 瀏覽: 77,172
  • 回覆: 372
  • 追帖: 20
+15
所以宜家日本仔個個練成雙重性格,人前人後兩個樣

引用:
原帖由 d.crab 於 2017-10-11 11:42 PM 發表
日本住所係平過香港好多
所以EVEN 搵既錢一樣, 日本都係好住好多

起碼唔會去到交外離島, 度度都係人先啦
淨系飲支可樂刀正幾倍,其他吾洗講

無視社宅提供優遇
依然として転落死

引用:
原帖由 tinnit 於 2017-10-11 10:38 PM 發表
拍AV個D仲慘啦!
拍AV一早都唔當自己係人....
只係一件工具或一隻狗.....

日本玩就好, 搵食真係辛苦....
台灣工作可能輕鬆, 但錢就太小....

所以香港其實好好, 只係住唔好啫....

引用:
原帖由 mstg1234 於 2017-10-11 11:43 PM 發表

當然,傷港只有越來越貴,但生活質素不斷下跌,個邊幾十食一餐好過傷港食幾舊水
以同樣質素計,日本食的確平過香港
香港$60-80一餐好垃圾,日本$80可以吃到香港$100-150質素的定食
但再 cheap D既消費就唔清楚

引用:
原帖由 lttsang888 於 2017-10-11 11:52 PM 發表
所以宜家日本仔個個練成雙重性格,人前人後兩個樣
其實整體比HK好的
不過那邊太好
有些人顯得有些貪得無厭
身在福中不知福

引用:
原帖由 benben999 於 2017-10-11 11:39 PM 發表

日本人有工時既咩? 你真係同日本人共事過你就知, 佢地一早返工, 沒有放工的
但係香港工時比日本高

引用:
原帖由 1968HK 於 2017-10-11 11:56 PM 發表

香港$60-80一餐好垃圾,日本$80可以吃到香港$100-150質素的定食
當地人消費唔手軟
有些所謂冇錢根本是自己造成

日本女同事要幫男同事洗杯,開會前準備茶水開會後清理房間都係女同事做,兼做清潔工。

篇野最後都係突出左香港工時仲要比日本長...

香港同日本相差無幾。

引用:
原帖由 1968HK 於 2017-10-11 11:56 PM 發表

已經吾是錢問題,傷港就算幾貴,根本做吾到個邊質素

引用:
原帖由 mstg1234 於 2017-10-12 12:05 AM 發表

已經吾是錢問題,傷港就算幾貴,根本做吾到個邊質素
其實我又唔覺得好大分別
香港你肯比$220食個 lunch 魚生定食,質素一樣幾好,但唔抵囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]