• 瀏覽: 77,180
  • 回覆: 372
  • 追帖: 20
+15
引用:
原帖由 tinnit 於 11/10/2017 22:38 發表
拍AV個D仲慘啦!
點會唔慘烈,女的很辛苦地大叫,很悽慘呢

有咩好得過人地辛苦守規矩打造個好地方,而你只係去享樂架去打工?咪啦

唔係喎,早幾日毒果先話移民日本好喎
又話日本員工每日最煩惱嘅事只係煩夜晚食咩好喎

諗食咩野真係咁難諗,搞到要跳樓

引用:
原帖由 mstg1234 於 2017-10-11 11:04 PM 發表
就算工作點仆街,起碼個邊有生活有回報, 食好住好,傷港咩 9刀無,食垃圾住垃圾
你睇人好人睇你好姐
吾好以為去過幾次日本旅行,見到既環境就係現實

引用:
原帖由 @小乂風@ 於 2017-10-11 10:27 PM 發表
香港市民本來就有責任每周144小時工作!
我每周只工作20小時左右,😛但人工就有2佰萬港幣,你要做144真係好慘

引用:
原帖由 qkboy 於 2017-10-11 10:45 PM 發表

日本OL平均月薪大約港幣多少?有無人知?
同問,要服侍上司嗎?

引用:
原帖由 mstg1234 於 2017-10-11 11:04 PM 發表
就算工作點仆街,起碼個邊有生活有回報, 食好住好,傷港咩 9刀無,食垃圾住垃圾
想移民日笨

都話港女好幸福

港女愛日本
港女愛痴漢

透明奶茶手信恩物 揭日本病態職場文化

日本老牌大型飲品企業SUNTORY的天然水系列,近日推出了「透明奶茶」,由於外觀就像水一樣,喝起來卻仍然有奶茶香味,迅速引起搶購熱潮,也成為熱門手信之一,有些地區甚至一瓶難求。但推出這項產品的背後因素,原來與病態打工文化有關,看完還有點心酸。

「透明奶茶」推出後,許多網友紛紛搶購,並且在網路上發表心得,一些網友認為很不錯:「很好喝」、「感覺比較清爽」,但也有些網友覺得很奇怪:「喝起來有化工味」、「只是潮而已」。其實,這些「透明」飲料的推出,是因為日本上班族文化中,若上班時喝咖啡、茶之外的飲料,會遭到歧視眼光,會讓人覺得不正式或不受尊重,甚至可能收到上司的「特別關切」,因此,有透明飲料,就可以自在地在辦公室喝。

http://www.bastillepost.com/hong ... 明奶茶手信恩物-發明揭日本病態職場文化

一個月先至加得159個鐘,
咁就要死!
我當年一個月加班隨時有200個鐘添!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]