• 瀏覽: 45,122
  • 回覆: 54
  • 追帖: 8
+11
施政報告建議推出「免入息審查交通補貼計劃」,或者會淪為水貨客的提款機!

據了解,此計劃涵蓋港鐵跨境路程,即羅湖或落馬洲至上水的路程都包括在內,意味水貨客只要用同一張八達通卡來回帶貨33次,已可賺盡每月300港元的補貼!

施政報告建議,每月公共交通開支超出400港元的市民,其400港元以外的交通費,可獲25%的補貼,而金額以每月300港元為上限。以一名住在上水但要遠赴中環上班的打工仔作例子,未計港鐵其他乘車優惠,當每月上班22天,來回車費近900港元,僅能取得125港元補貼。

但所謂「世事難料」,一名需要反覆來回上水與羅湖的水貨客,每次來回車費共48港元,即是他來回33次,已可取得每月的補貼上限。

若然交津不要求使用實名的「個人八達通」,則水貨客只需在累積乘搭1600港元車資後,在票務處直接購買另一張「租用八達通」卡,走水貨期間再重複來回上水與羅湖33次,便可以再獲得300港元的補貼,如此類推,可謂「走得多,賺得多」、「補貼無上限」。水貨客袋袋平安,但就由納稅人埋單!

另外,施政報告亦提出,政府將檢討已實施4年的「限奶令」,消息指不排除會取消或收窄政策。此舉亦令人憂慮會否僅令水貨客得益,但讓港媽再度面臨「一奶難求」的局面。

全城關注的交通津貼,得益最大的會否是水貨客?(設計圖片)

原來林鄭最關心弱勢社群係班水貨佬...

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171011/bkn-20171011182846991-1011_00822_001.html

咁玩法,反水貨客班友同住北區市民實又出屌柒林鄭...林鄭呢次真係好撚戇鳩!

林鄭呢次真係好撚戇鳩!

若然交津不要求使用實名的「個人八達通」,則水貨客只需在累積乘搭1600港元車資後,在票務處直接購買另一張「租用八達通」卡,走水貨期間再重複來回上水與羅湖33次,便可以再獲得300港元的補貼,如此類推,可謂「走得多,賺得多」、「補貼無上限」。水貨客袋袋平安,但就由納稅人埋單!
呢個真係大漏動!

引用:
原帖由 good103 於 2017-10-11 09:57 PM 發表
咁簡單,所有過境站不設補貼咪得囉!
而家有好多港人日日上大陸返工,買,購物,即日來回...過境站不設補貼,實又嘈到拆天!

引用:
原帖由 apmichael 於 2017-10-11 10:05 PM 發表
可以一個月來回33次一定係港人啦。畀盡咪提$600,仲以為有幾大漏洞
咁用10張個人八達通又點計呢?

引用:
原帖由 理性討論001 於 2017-10-11 10:07 PM 發表

一捉到水貨客,立即取消資格
買個人八達通係不需要實名制,點取消資格啊?唔好搞錯,走水貨唔係犯法!

引用:
原帖由 apmichael 於 2017-10-11 10:13 PM 發表

咁香港人係唔係連出入境自由都無先?佢一日鍾意上落10次係唔係要你管先?佢都要畀車費,你都可以咖。
講得,水貨佬一定會對林鄭貢獻歌功頌德!

引用:
原帖由 姣婆四 於 2017-10-11 10:19 PM 發表
咁當然多問題多漏洞啦,
政府高官個腦生係UU度....
其實提出呢個交通津貼官員,真係完全無諗過呢個漏洞?而家收返或更改,都會畀不同團體鬧!買定花生睇林鄭點解畫...

引用:
原帖由 apmichael 於 2017-10-11 10:20 PM 發表

你都識講,水貨佬無犯法,香港人多謝林鄭都合理呀。
睇反水貨果班同北區居民點回應...

引用:
原帖由 motivation 於 2017-10-11 10:46 PM 發表

可以一個月來回330次抵佢拎到個refund 啦,但你估唔使車費?佢自己都要比75%喎
你可能唔知乜叫做螞蟻搬家?水貨佬皮費就預,而家政府打本(25%)畀水貨佬做生意,你話班反對派會點睇?

引用:
原帖由 qkboy 於 2017-10-11 10:41 PM 發表

淋病又好心做壞事,益了班水貨佬
唔知係佢蠢呀?定係唔知畀邊條友鱔佢一鑊...

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-10-11 10:50 PM 發表

聽本土派講,水貨客都係大陸人,即係無資格攞津貼
本土派鳩嗡都好信?冇一簽多行後,港籍水貨客比例已佔六成...

引用:
原帖由 discussfriends 於 2017-10-11 10:42 PM 發表
用千六先補貼300,問題不大吧!當年人人派錢也一樣啦!
你唔知香港人最怕係蝕底咩?不患寡而患不均呀!

引用:
原帖由 SUN002 於 2017-10-11 11:02 PM 發表

如果每張不記名八仔計,係有機會水客一人持十張,每張啪千六...
方向報記者睇到,好多人都會睇到...睇林鄭點拆呢個炸彈?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]