• 瀏覽: 115,532
  • 回覆: 1,001
  • 追帖: 17
+28
引用:
原帖由 86台 於 2017-10-11 11:58 AM 發表
多謝林太?  林太自己攞錢派俾你嗎?

怎解唔係多謝納稅人?
總好過 d 撚樣從來只做攪衰香港既野啦!或者不負責任咁鳩 up 叫政府派晒 d 錢既政棍。你咁想共產就快
d 番大陸啦!如果當初薯片做特首,你屎都無得食。

引用:
原帖由 keyoke 於 2017-10-11 12:14 PM 發表

八達通計法
14.2*40 - (14.2*40 - 400)*0.25 = 526
即係仲衰

引用:
原帖由 giohk2012 於 2017-10-11 12:13 PM 發表
其實點證實車費多過$400
比現金點算
登記八達通!

引用:
原帖由 aldonza 於 2017-10-11 12:07 PM 發表

呢個肯定係德政來. 由其是對新界人而言, 佢地出市區返工返學既交通費係好咁.
我近返工攞唔到補貼的,但係覺得 呢個肯定係德政來 X 2 ! 所以十分支持 !

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-11 12:13 PM 發表

搭車唔一定係窮人
揸車就一定唔係窮人,養一架私家車平均一個月都7~8K啦
揸搵食車,架車係生財工具,不能等同交通工具既功能
養乜春私家車要7,8K/月?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-11 12:13 PM 發表

搭車唔一定係窮人
係囉,搭車不一定是窮人,為何要資助?

引用:

搭車唔一定係窮人
如果你想要補貼, 你可以賣左架車佢唔渣, 去搭巴士, 你咁樣拎到補貼冇人會投訴你架喎

多舊魚,不如派錢。😆😆😆😆😆😆

每月1200車費。便“賺”盡300大元。正啊!

引用:
原帖由 86台 於 2017-10-11 12:06 PM 發表
揸車就一定係有錢人?
搭車就一定係窮人?
乜野邏輯?
除非你係職業司, 咁就另計. 香港地養架車做日常代步. 每月唔駛一萬都要幾千喇. 係我呢啲窮人眼中, 每個月有能力出幾千蚊養架車既人, 己幾算係有錢人來. 當然有有錢人既定義個個唔同喇, 所以冇乜邏輯可言, 好主觀既.

歧視呀

歧視我地d有錢人

引用:
原帖由 曹木各 於 2017-10-11 12:08 PM 發表

明益八達通
用下腦諗嘢吧, 政府起公屋, 公園, 學校都係益咗班建築商, 唔通唔起?!

大部份人只可獲100-200蚊  吹到甘大 777食屎

查過施政報告了,只包括 港鐵、專營巴士、專線小巴、渡輪及電車
全部都有八達通繳費

德政

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]