• 瀏覽: 115,445
  • 回覆: 1,001
  • 追帖: 17
+28
引用:
原帖由 徐子珊baby 於 2017-10-11 12:32 PM 發表
上面有師兄提過都會票嘅問題
我覺得將來都會票 同九巴月票
喺購買嘅時候 已經夠扣除番呢個補貼
即係唔使425 同800蚊 已經可以買到
不是
指定要個人八達通!
即係你用自己身份去登記一張個人八達通!

都唔知點申請

引用:
原帖由 aldonza 於 2017-10-11 12:32 PM 發表

咁CHing可以攞晒果$300.
係呀 雖然唔係多 但都算係善政呀 我覺得可以接受

引用:
原帖由 JasonPoon1214 於 2017-10-11 12:34 PM 發表

係呀 雖然唔係多 但都算係善政呀 我覺得可以接受
港鐵好快加返你300  含淚多謝777啦

引用:
原帖由 86台 於 2017-10-11 12:15 PM 發表

係囉,搭車不一定是窮人,為何要資助?
首先你同意左, 揸車一定不是窮人,所以冇資助呢點未?(正如網友話,咁窮,不如唔養車,慳返養車錢,仲可以攞埋津貼)

跟住, 就有三個選項:
1)設資產審查,只讓窮人才可以收津貼(如何界定窮人?資產點劃線?行政費仲多過津貼?)
2)不設審查,搭車就有
3)1,2都唔公平,唔可行,索性唔做

世事好多時不能兩存其美,而只係選擇既問題

單程港鐵來回先剛好過400,八達通優惠就唔過

直接減交通費會好啲
(不過與交通服務提供者就)

引用:
原帖由 applecoffee 於 2017-10-11 12:33 PM 發表

不是
指定要個人八達通!
咁咪無私隱?政苦隨時監控你去邊?

引用:
原帖由 applecoffee 於 2017-10-11 12:33 PM 發表

不是
指定要個人八達通!
咁將來嘅都會票就一定要用個人嘅八達通去買, 咁喺你用八達通搭車嘅時候點樣界定去用唔用呢個都會票亦都係一個問題

(轉載)
運用公帑20億港元推出「免入息審查的公共交通費用補貼計劃」,向每月公共交通開支超出400港元的市民提供25%的補貼,補貼金額以每月300港元為上限,估計有逾200萬市民受惠。計劃將涵蓋港鐵、專營巴士、專線小巴渡輪及電車,毋須申請,目標在立法會財務委員會通過撥款後的一年內落實。

https://www.hk01.com/港聞/124874/-施政報告-一文盡覽9重點-減稅-車資補貼200萬人-中史必修科

係囉,搭車不一定是窮人,為何要資助?

目的係津貼公共交通公司!

引用:
原帖由 benben999 於 2017-10-11 12:17 PM 發表

你有本事, 無業都可以不停坐巴士坐到有得補貼, 冇人會妒忌你的
我周一至五都1000啦。周六周日便可以搭埋果200元。一於“賺”到盡。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-10-11 12:21 PM 發表

屋企一個車位,公司一個車位,兩個位月租幾錢?
油錢,去街泊車,隧道費,牌費,保險,牛肉乾....我廿幾年前養架大發仔都3K 一個月
人地話得屋企交通不便,可能住邨屋呢

屋企泊車免費,返工日泊8:00-18:00 $150
油錢大發棍仔1.3當年行八毫,我當你宜家行$1.5
牌費39xx一年,保險夠歲牌冇NCB 2xxx一年
去街泊車牛肉乾有限錢,維修呢D冇得計

如果養部車要7K,我揾15K供樓去左8K咪仆x

我宜家養部2.4 camry,每月都係4K左右,其中車仲係泊港島有蓋月租2300

小恩小惠

引用:
原帖由 徐子珊baby 於 2017-10-11 12:37 PM 發表

咁將來嘅都會票就一定要用個人嘅八達通去買, 咁喺你用八達通搭車嘅時候點樣界定去用唔用呢個都會票亦都係一個問題
都會票
個人八達通
是兩張票

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]