• 瀏覽: 29,074
  • 回覆: 405
  • 追帖: 3
+6
市民違法沒每周144小時工作!叫人怎樣幫

'兩老現時獨居於1個百多呎套房單位,月租3,700元,二人的綜援金每月有5,000多元,仔女卻很少過問二人生活。'

記者啊記者,明明係兩老又何謂獨居

80幾歲竟然無申請公屋,剛來香港未夠7年?

長者優先配屋,年半都上樓喇

總之好慘啦老人家!

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-7-10 04:22 PM 發表
每次提到安老問題
d仔女總是失晒蹤
有D老人家,可能唔想仔女浪費金錢係佢身上,就叫D仔女做衰仔,簽衰仔紙
咁樣,就會較快有社會福利署安排老人院,
而事實上,佢地既仔女並唔係唔理佢地.
只不過一切都係為左為子女減少開支,
將個波踢番去政府度.

引用:
原帖由 grayseries 於 2017-7-13 07:42 PM 發表

有D老人家,可能唔想仔女浪費金錢係佢身上,就叫D仔女做衰仔,簽衰仔紙
咁樣,就會較快有社會福利署安排老人院,
而事實上,佢地既仔女並唔係唔理佢地.
只不過一切都係為左為子女減少開支,
將個波踢番去政府度.
安排老人院唔使簽衰仔紙,

申請綜援先要架

無左小麗, 靠將厲雲, 梁美分呢D去幫老人家, 死多二錢!

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-17 04:01 PM 發表
有了奸狡小麗, 才多二錢

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-17 04:01 PM 發表
好彩仲有毛婆

你食左飯未 ?  

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-7-17 04:09 PM 發表

好彩仲有毛婆

你食左飯未 ?  

MISS MO唔係主力研究安老問題架!

又係果句,資本主意,自由市場,政府係唔可以“隻手遮天“強硬插手干預。

如果政府樣樣都可以強硬插手干預,第一個就係商人肥老黎消失。

如果要支持政府安老,請支持一國一制共產主義先,大政府就可以話晒事,你食幾多著幾多佢都能干預,人人平等,大家無得say no.

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-17 04:15 PM 發表

MISS MO唔係主力研究安老問題架!
乜有分嘅咩 ?  
你唔講真係唔知   

引用:
原帖由 6seven 於 2017-7-17 04:16 PM 發表
又係果句,資本主意,自由市場,政府係唔可以“隻手遮天“強硬插手干預。

如果政府樣樣都可以強硬插手干預,第一個就係商人肥老黎消失。

如果要支持政府安老,請支持一國一制共產主義先,大政府就可以話晒事, ...
政府幫建制派策略性DQ議員巳經插手干預立法會內部事務啦!

林鄭唔搞好呢單野, 呢五年民間壓力團體唔會俾好日子佢過!試下落區, 睇下長毛會唔會唔招呼佢!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]