• 瀏覽: 29,039
  • 回覆: 405
  • 追帖: 3
+6
香港,唔識投資物業,老左就會係咁。

現金積蓄,唔好傻了。。。只會貶值。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-10 05:13 PM 發表

c hing 無講錯, 除左新移民, 中年人, 問年青人肯唔肯入行? 采你都傻....唔夠人手, 老人院起左都冇用
點解唔肯? 就是個個都想侳冷氣房唔做, 我以前做果間文職公司無清潔,  不論職級, 全部要輪流做清潔掃地, 洗冷氣機隔塵, 廁所都係員工輪流洗, 只要係公平分配, 人人都肯做, 無員工有異議, 反而覺得久唔久做清潔可以減壓和當運動! 呢D團隊精神值得社署學習, 不要全部高高在上, 逗十幾萬人工, 唔洗做返十幾萬的工作量?

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:29 PM 發表

點解唔肯? 就是個個都想侳冷氣房唔做, 我以前做果間文職公司無清潔,  不論職級, 全部要輪流做清潔掃地, 洗冷氣機隔塵, 廁所都係員工輪流洗, 只要係公平分配, 人人都肯做, 無員工有異議, 反而覺得久唔久做清潔可以減 ...
貴公司係咪係堅尼地城 ?

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:29 PM 發表

點解唔肯? 就是個個都想侳冷氣房唔做, 我以前做果間文職公司無清潔,  不論職級, 全部要輪流做清潔掃地, 洗冷氣機隔塵, 廁所都係員工輪流洗, 只要係公平分配, 人人都肯做, 無員工有異議, 反而覺得久唔久做清潔可以減 ...
你真係得意, 你自己既想法就代表所有人?,
條新聞就已經話左比你知請唔到人入行做全職, 兼職80~100都做唔長, 唔知你拗乜
不如咁, 你去香討既上班一族, 發個投票帖, 問下有冇人願意做老人院? 果區有好多人問做咩工好

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-10 05:33 PM 發表

你真係得意, 你自己既想法就代表所有人?
不如咁, 你去香討既上班一族, 發個投票帖, 問下有冇人願意做老人院?
咁你自己要新一代咁困難下仲要照顧埋老人家在屋企, 唔叫政府起多些有質素老人院舍, 咪一樣強加自己意見在大部份人身上!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-10 05:33 PM 發表

你真係得意, 你自己既想法就代表所有人?,
條新聞就已經話左比你知請唔到人入行做全職, 兼職80~100都做唔長, 唔知你拗乜
不如咁, 你去香討既上班一族, 發個投票帖, 問下有冇人願意做老人院?
佢果間
就係食環外判清潔公司囉  

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:36 PM 發表

咁你自己要新一代咁困難下仲要照顧埋老人家在屋企, 唔叫政府起多些有質素老人院舍, 咪一樣強加自己意見在大部份人身上!
都唔知你講乜春
我幾時有"唔叫政府起多些有質素老人院舍"?
我係話: "唔夠人手, 起左老人院都冇用"

你知唔知"質素"點解?
硬件, 即係間院大細, 設施等...呢D相對易解決
最難解決係人手, 正常30個人照顧100老人家, 做到40個, 叫提高質素
但如果只有20人,做到痾尿都唔得閒, 唔出錯已好好, 仲講咩質素?

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-7-10 05:31 PM 發表

貴公司係咪係堅尼地城 ?
尖咀, 點解你叫年青人照顧老人家換片得, 政府高官做下清潔你又話唔得? 政府高官高貴點?

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:38 PM 發表

尖咀, 點解你叫年青人照顧老人家換片得, 政府高官做下清潔你又話唔得? 政府高官高貴點?
又無話唔得嘅
你合約寫明
要做埋清潔咪得囉

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:38 PM 發表

對政府有要求, 加強照顧老人, 冇人話你錯
但講到你咁, 叫社工去幫老人抹屎, 叫高官去洗廁所.....已到蠻不講理既地步, 係解決唔到問題

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-7-10 05:50 PM 發表

對政府有要求, 加強照顧老人, 冇人話你錯
但講到你咁, 叫社工去幫老人抹屎, 叫高官去洗廁所.....已到蠻不講理既地步, 係解決唔到問題
你話驚無人做我先咁講, 是應急做法, 唔通無人做就由得老人家自生自滅唔提供解決方法? 輪流做厭惡性工作是無方法下的緩解方法!

政府無長遠策略...各層次人數都慘

引用:
原帖由 9ding 於 2017-7-10 06:09 PM 發表
多謝黃C
藍絲排老人院等幾年時就後悔支持乜乜聯, 乜聯乜政黨架喇!

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 06:21 PM 發表

藍絲排老人院等幾年時就後悔支持乜乜聯, 乜聯乜政黨架喇!
住老人院?張超雄唔主張喎,而家要自主生活呀
睇清楚,坐輪椅架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]