• 瀏覽: 29,053
  • 回覆: 405
  • 追帖: 3
+6
傳:必先多謝難民之父!

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-7-10 04:50 PM 發表

樓主你坦白講句
仔女有無責任養父母 ? 
現代社會後生仔都生活困苦, 想幫都未必有能力, 有錢都未必有時間, 政府要老人家支持時就蛇齋餅米油, 但老人家無利用價值唔行得時就就推個波給無希望的後生, 點解一時一樣既?

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 04:53 PM 發表

行動不便的有病的唔住老人院,後生邊有時間照顧呀? 你屋企有錢請幾個工人恭喜你, 但你唔可以因為你自己好, 唔俾人地過得好囉!
你知唔知
安老院呢d厭惡性行業(要處理屎屎尿尿)
無人肯做
政棍又唔准輸入外地勞工

引用:
原帖由 kan3011 於 2017-7-10 04:54 PM 發表
其實第一責任人該是他們的子女,應規定由他們給錢,如所有子女薪水一成,如一成少個綜援,則政府補貼,並要有疏忽照顧罪,政府定協助的角色,冇理由自己父母,卻要別人負責。
第一責任係政府, 取消mpf改為中央公積金, 市民血汗錢唔洗被中介食哂, 咪有錢養老囉!

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 04:59 PM 發表

現代社會後生仔都生活困苦, 想幫都未必有能力, 有錢都未必有時間, 政府要老人家支持時就蛇齋餅米油, 但老人家無利用價值唔行得時就就推個波給無希望的後生, 點解一時一樣既?
樓主果然坦白
今次要讚你   

原來養父母=推個波俾後生  

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-7-10 05:01 PM 發表

你知唔知
無人肯做
政棍又唔准輸入外地勞工
陪訓社工輪流做囉, 佢地對老人家咁有愛心, 做呢d一定唔會嫌棄!輪住幫下手當屋企人之麻!

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:04 PM 發表

陪訓社工輪流做囉, 佢地對老人家咁有愛心, 做呢d一定唔會嫌棄!輪住幫下手當屋企人之麻!
我贊成
你去同社工講啦   

傳:生逢亂世!犯民禍港!

引用:
原帖由 vvoy 於 2017-7-10 05:01 PM 發表

你知唔知
無人肯做
政棍又唔准輸入外地勞工
c hing 無講錯, 除左新移民, 中年人, 問年青人肯唔肯入行? 采你都傻....唔夠人手, 老人院起左都冇用
引用:
香港人口急劇老化,院舍照顧服務和質素相對需要增加,但近年護理照顧人力的市場需求增加,部分院舍更需要聘請替工以應付日常院舍工作。有組織進行研究向160間資助安老服務宿位的院舍發出問卷,僅獲回覆共16份,結果顯示,分別有73%的院舍經常聘請替假員工、聘請兼職員工,而外購替工或服務則有60%,又或安排現職人員分擔工作。研究機構發現,受訪院舍的服務人手明顯不足,但逼於無奈需聘請其他人手維持服務,建議政府研究有關問題,並增加撥款以作招聘和挽留人手,以及做好基層員工的晉升階梯。

爭取資助院舍聯盟秘書處馮小燕表示,以100名住客的津助安老院舍為例,平均需要32名基層護理員工。現時未計外購替工,部分院舍的欠缺逾60%的護理員人手。因此院舍須填補有關空缺而聘請人手,或外購替工。她又說,薪金方面,調查發現外購護理員替工的時薪為55至100港元,較現時護理員的平均薪金52.4港元為高,其中部分經中介公司外購的護理員,時薪更高達80至100港元。

調查又指出,有3所受訪院舍的外購護理員服務高達40至50%,調查亦列出院舍外購服務的3項主要原因,包括招聘困難、人員流失率大,以及為確保服務質素;可是有逾86%受訪院舍認為若長期外購替工會對院舍服務的影響是「差」或「十分差」。有院舍負責人回覆問卷時提到,外購替工的服務並非專業且沒有保障,又批評他們對院舍沒有歸屬感,管理及監察困難,容易引起工傷

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:04 PM 發表

你真係識講笑

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 04:04 PM 發表
社會福利署麻木不仁,長者居家不安老。長者家居照顧支援不足問題,令人關注。不少長者獨力在家照顧年老的另一半,有年老妻子為照

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170617/photo/bkn-20170617050055977-0617_00 ...
點解一講安老問題,家庭好似全無責任

慘左好多個世紀啦!嘥氣

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2017-7-10 05:16 PM 發表

點解一講安老問題,家庭好似全無責任
家庭可以做咩? 現代的劏房容得下老人都容不下輪倚或浴缸, 就算你話仔女分開住可以上門照顧, 又未必在附近咁啱, 政府要高地價政策去搶盡後生的生活質素, 代價當然要負返蘇洲屎責任, 為長者老年生活埋單! 唔係政府搶市民幾千億在庫房做咩, 給你們自己友享用?

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:21 PM 發表

家庭可以做咩? 現代的劏房容得下老人都容不下輪倚或浴缸, 就算你話仔女分開住可以上門照顧, 又未必在附近咁啱, 政府要高地價政策去搶盡後生的生活質素, 代價當然要負返蘇洲屎責任, 為長者老年生活埋單 ...
全港係劏房戶?全港仔女分開住?全港喺貴樓價入市?

引用:
原帖由 深夜港灣 於 2017-7-10 05:21 PM 發表

家庭可以做咩? 現代的劏房容得下老人都容不下輪倚或浴缸, 就算你話仔女分開住可以上門照顧, 又未必在附近咁啱, 政府要高地價政策去搶盡後生的生活質素, 代價當然要負返蘇洲屎責任, 為長者老年生活埋單 ...
條條大路通羅馬, 養老唔一定要留港.......廣東院舍有地方, 有人手, 有醫療...但老人又唔去都冇辦法

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170405/bkn-20170405191317965-0405_00822_001.html

推出近3年「廣東院舍住宿照顧服務試驗計劃」入住率欠佳,截至去年12月底,僅得112名長者入住,僅佔400個宿位名額的28%,其中位於肇慶的香港賽馬會伸手助人協會肇慶護老頤養院,至今僅剩下6名長者入住,試驗計劃似乎不受香港長者歡迎。不過,雖然入住率欠佳,惟政府在今年《施政報告》中宣布延長該試驗計劃3年,每年預留3264萬港元。

社署在2014年6月推出試驗計劃,讓正在中央輪候冊上的輪候長者選擇入住,除肇慶的院舍外,同時提供位於深圳的香港賽馬會深圳復康會頤康院,合共提供400個宿位。社署稱,截至去年12底,有321位長者對該試驗計劃表示有興趣,分別有122及16人入住深圳及肇慶的院舍。期間,分別有26名長者因各種原因,包括離世、健康及家庭原因退出有關計劃。政府原訂每年開支約達3200萬港元,惟由於入住率欠佳,上年度實際開支僅為1140萬港元,並預計下年度僅需1260萬港元。

不過,輪候護理安老院及護養院長者人數,在過去3個年度不斷上升,尤以護理安老院需求最大,由14/15年度的25,304人,增加4020人,至16/17年度的29,324人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]