• 瀏覽: 790,798
  • 回覆: 27
  • 追帖: 386
+97
引用:
原帖由 kallan 於 2017-6-27 08:22 PM 發表
休息了個多月,又開帖了。
這次將內容擴闊一些,討論以下內容為主(當然其他內容亦可以討論)。
1.國際政局。
2.中國發展。
3.海峽兩岸。
今次以拆局為題,作用是將已發生的新聞,去連結可能的結局,當然這個猜 ...
kallan兄
最近印度好似有好多小動作
仲比美國捧上半天
印度同日本算唔算
美國在亞洲的左青龍,右白虎?
定係印度同日本對美國呢個大佬
都係笑騎騎放毒蛇?
剛剛又聽到 Google比歐盟判罪
美國呢個過氣大佬好像變過街老鼠。

引用:
原帖由 kallan 於 2017-6-27 09:37 PM 發表

其實我唔係睇少印度,印度經常在刷存在感,在印度立場,經常和中國比較其實是自尊心問題,今天美國和日本再和印度在印度洋甚或南海搞局,大家不覺得可笑嗎?
美國理應和英法德去搞軍事同盟和中國對抗,甚麼會和 ...
謝謝 kallan兄指教
另外睇 kallan兄文
留意你絕少提及間諜活動呢個話題
好有興趣睇你分析
各國滲透別國的一些認識
如以上話題太敏感
就當我沒提問過罷了!

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-7 10:32 PM 發表
G20峰會點滴
這次由德國作東道的G20峰會,可以看到的是美國在德國心目中已不是在第一位,由接見、大合照和坐位排列等,已經將中國放在第一位。
另外美國在這次峰會亦因為扮大佬,遲了訂酒店,結果酒店爆滿,德國漢 ...
k兄
您好!
睇到你的分析
真係覺得德國明玩老美
咁大個會點會唔預留酒店比美國?
真係奇怪!
另外習近平讚賞印度反恐表現
會唔會警告印度唔好暗中
支持恐怖份子入侵中國?

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-8 11:19 AM 發表

這這次我認為是德國有意玩一下美國,首先以往美國的記錄是大支野,往往很遲才決定定酒店(這個當然不排除有保安理由),但一般情況,主辦方會預留一些酒店去給其他國家去選擇及作後補,但這次顯然沒有,而且還有 ...
早晨 各位/k兄
分析下
德國針對目標是否特朗普個人
始終德國同美國都係一家人
幕後黑手給劇本德國跟住做?

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-8 12:42 PM 發表

政治就是政治,只有利益!
在整個歐盟裡,德國是既得利益者,亦因為同時有以二戰戰敗的問題,美德並不是實際同路人,再加上東西德合併,而默克爾亦是東德人,而且是長勝將軍,而整個歐盟的建成,最終利得者其實 ...
明白晒
一直以為英美德法加=私底下的新世界聯盟

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-8 12:29 PM 發表
談一談美國今天的影響力

談美國開今天的影響力要從特朗普上台後其個人的外交低能有關。
特朗普由素人出生,但同時又是一個生意人,其思維往往會用做生意的立場(其實是計較有形利益大於其解無形利益),但政治剛 ...
k兄
我是政治初哥,唔好見怪!
中東國家雖然解決不了派別問題,
但這次會唔會暗地裡中俄在背後
連繫中東國家做場大龍鳳
迫美國退出中東呢?

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2017-7-9 10:37 PM 發表
?

旨哉斯言.

諗起兩個「前朝猛將」.

好耐之前, 有次係電台聽煲呔僧講野. 佢講左幾次 「無限上網」, 其實佢意思應該係 「無限上綱」, 令我幾乎噴飯. 喱個唔係讀錯字既問題, 而係表示那個年代的港官, 根本不會 ...
其實我由九十年代尾睇蘋果
直至2千年代尾曾經都睇到好迷亂
同家下青年人一樣好恨大陸人
自從冇睇之後,好奇怪
反而睇野冇咁偏激
睇多左大陸原來是另一個世界
多了政治智識後開始
理解邪惡國原來
唔係北韓唔係敘利亞
更不是俄羅斯
而是蘋果一直吹捧的美英法
所以美國加蘋果呢二十幾年
洗了香港幾多人的腦

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-10 12:23 AM 發表

其實洗腦並不是蘋果有什麼利害,而是香港長期殖民化,當回歸一刻起,香港人就找不到思想立足點,這個可以解釋為有一種失落感,當然很多人都知道回歸祖國的大道理,但這種迷惘是存在的,所以當蘋果馬上就接去英美 ...
諗深一層k兄又講得無錯
一個成年人突然要跟返親生父母
除了心理外也要時間上的適應
生活習慣等等
還有養父母的親戚的閒言閒語
都幾唔好受!

->
引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-24 12:29 AM 發表
印度現在的處境

印度其實一開局已經行錯棋(指中印衝突起始),印軍是由不丹領地走入中國領地,而中國第一時間就圖文加視頻公開於國際,而印度唯一的理據是中國修路到不丹邊境?其後印度就理論上已經無棋走,只有 ...
如果以中國一貫立場是否會好像以下
外交部->國防部->宣戰?

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-25 03:47 PM 發表
中東戰場的目標轉移探討
談這個問題比較複雜,但都是維繞著新聞將其連結,再串成一個故事!
首先是美國想重返日漸變成俄羅斯主導的中東戰場說起,所以就建議沙特和卡塔爾斷交,其目的是將卡主導及支持重整的所謂恐 ...
中國給美國利用周邊危機藉口纏繞了很多年
美國得到的好處以及收入不斷增加
但食開大件牛排的美國
以及背後的集團好像不能滿足
基本上中/美是有默契的給美國找藉口賣武
但遲早一天中國會給美國出賣(就像前蘇聯)
當年蘇聯哥巴卓夫和葉利欽給美國利用民主捧上天
結果整個集團給美國瓦解
但很多人認為是武器競賽拖垮蘇聯
說回來,早十幾年中國還可賣帳
但引用古惑仔市場論
大佬只帶給細佬麻煩
細佬不斷給大佬花費
但有事發生時大佬可以背棄一班細佬
(以上呢個故事親身經歷)
哈哈...連我自己都咁認為
以今天呢個世界基本上冇仗打的時代
東南亞以至東北亞國家還用害怕美國這個過氣大佬嗎?
K兄
我知我政治智識是幼稚園程度

但請容許我發下UP瘋

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-26 12:16 AM 發表
美國對中國的影響力漸失

經濟制裁已經失效
其實在近幾年我們總認為中國會這樣對應美國,但結果並不是這樣,大家亦可看到有些事情中國根本不當美國一回事,例如特朗普當選而未上台的一段時間,全世界都認為美國會 ...
個人覺得特朗普只是其中一位演員
但有一點唔明白
美國背後的統治者為何推特朗普上台
利用他的演技來醜化美國政壇以及傳媒?
大家都知道,美國的政治和傳媒影響力
是經過數十年演練
才有今日的(成就)
真不明白.....
天真D諗
會唔會遲D特朗普扮成一個受害者
編做一個比911更大話的大話加害中/俄?

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-26 01:49 AM 發表

一帶一路沒有完成,這會是往後繼續發展的的升級再升級,好了,當一帶一路成功,這就意味著大家國境互通,利益互通,這種情況下,雙方變成敵人的機率亦大減,大家考慮本來已經得到的,但可能失去的會比較痛苦,這 ...
舉個簡單的例子:今天香港新一代之所以這麼弱智,原因是上一代太富足
第一次見K兄用這樣詞令
我都認為紅字才是重點!
現今香港呢個畸形社會
大批7-80年代出生的家長
受高深教育,但絕不是成正比
看到十幾年前家長們一窩蜂學同一樣課外活動
到呢班小朋友大個之後
跳舞/彈琴/書畫這等技能
原來通街都係時.....
但最恐怖是這班小朋友
成年時會埋怨他們的童年給家長們埋葬了
這一大批下一代到時的想法以及處事
可能會更激進!

引用:
原帖由 kallan 於 2017-7-28 01:07 AM 發表

這篇文章寫得好,其中好的原因是有點捧殺美國,將美國的五點原因作為中國反擊的理據!
其實睇穿了今天美國和昨日的美國已經不可同日而語,而太平洋司令所謂核攻擊的言論,根本可以忽視,因為這種言論在全世界各 ...
看完文章後先知道原來
以色列有份在背後支持印度攪中國
唔怪得中國要在以巴點火
另外想了解下
美國點解會意想不到
以巴衝突事件?
是美國一直冇諗過中國會出手以巴問題?

中央軍委主席習近平在
內蒙古朱日和訓練基地檢閱部隊

睇完之後除了熱血外
還有一點個人感覺
從高空角度拍攝
好有現代
秦始皇檢閱兵馬俑的氣勢!

引用:
原帖由 horse2014 於 2017-8-21 08:58 AM 發表
很精彩的貼文,中印之爭、美朝之爭,還不就是兔子對美元的新玩法,文章很長,但值得細看,喜歡玩股,更加要看。
布穀有林:套路在何方?

轉發 原創 2017-08-19 布穀有林 兔子的新玩法

套路在何方?

如果 ...
連續兩天恐襲就不難理解了
我也開始理解近一星期
法庭判決三子入獄跟隨而來的種種現象!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]