• 瀏覽: 27,375
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 musicjunkie 於 2017-2-24 09:30 AM 發表
內地人在內地乘公交都是用手機電子支付的. 當然是指城市.  不是山區.

大陸各有地鉄的城市也有類似香港八達通的儲值記賬卡的 , 名稱因不同城市而不同.

此外 ,  請各井內朋友要知道 ,  井內的八達通卡 ...
類似香港八達通,即唔係啦, 你衰左就認啦

銀聯係咩? 係類似visa既物品, 即唔係啦.

內地乘公交都是用手機電子支付? 如果係咁, 香港日日大塞車都得啦.

開個手機出黎, 然後要開個app, 根住要對準個QR, 然後要打密碼, 真心on 9

引用:
原帖由 clipperwood 於 2017-2-24 09:16 AM 發表

大陸人冇普級用八達通是因為太落後......仲笑人
原來落後係可以比人笑既? 而家D人真係唔明咩叫幸福唔係必然.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:31 AM 發表

無錯啦, 班五毛成日話香港落後, 但又講唔出八達通邊度差過支付寶

我只係知道我返大陸搭地鐵巴士用唔到支付寶, 好Q煩.
其實大陸有八達通咁既卡好多年....撘車好多人用.

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 09:52 AM 發表

其實大陸有八達通咁既卡好多年....撘車好多人用.
即係唔係八達通啦, 咪又係要帶多張卡.

深圳要用深圳通, 廣州要用廣州通

買野要用wechat pay, 搭地鐵要用深圳通,

香港一張八達通全部通行, 完勝

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:31 AM 發表

無錯啦, 班五毛成日話香港落後, 但又講唔出八達通邊度差過支付寶

我只係知道我返大陸搭地鐵巴士用唔到支付寶, 好Q煩.
搭地鐵巴士用深圳通是常識

深圳搭地鐵如果用支付寶既話, 我真心想笑,

繁忙時間, 同香港一樣咁多人, 但大陸搞笑係要check行李, 後面會有成百幾人係度排隊

排你十分八分鐘, 然後再囉個手機出黎, 開app, 開QR,打密碼.

估計入一入閘都搞你半粒鐘. 咁叫先進? 只有強國人先會為呢D野自豪

香港? 30秒入閘都覺得慢

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 09:56 AM 發表

即係唔係八達通啦, 咪又係要帶多張卡.

深圳要用深圳通, 廣州要用廣州通

買野要用wechat pay, 搭地鐵要用深圳通,

香港一張八達通全部通行, 完勝
咁即係你想八達通壟斷市場? 支付寶支付應該唔洗密碼, 用個QR code比錢. 大陸唔似香港咁迫, 比錢速度唔洗咁快.

引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:12 AM 發表

大陸以外都可以用支付寶?點用呀?
手機掃二維碼ok ,上次系泰國用

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2017-2-24 09:07 AM 發表

原來要係香港生存,最碼要去「膠」級茶記
我公司樓下茶餐廳 試過裝八達通 之後取消左
原因好像是八達通公司的手續費不低 計落不合算.

引用:
原帖由 bengo 於 2017-2-24 10:02 AM 發表

我公司樓下茶餐廳 試過裝八達通 之後取消左
原因好像是八達通公司的手續費不低 計落不合算.
唔關事, 小商戶營業額夠十萬八萬, 八達通裝置月費可免費

手續費就1.5%, 其實影響不大, 但小商戶最緊要係報稅, 同埋有D商場好狗

要你交個營業額出黎, 方便業主加租. 所以小老闆當然愈唔透明愈好

拿張信用卡PAYWAVE果D輕觸式拍卡比錢咪仲方便

你拿得電話又要搵一大論,阻住後面排隊D人

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 09:59 AM 發表
深圳搭地鐵如果用支付寶既話, 我真心想笑,

繁忙時間, 同香港一樣咁多人, 但大陸搞笑係要check行李, 後面會有成百幾人係度排隊

排你十分八分鐘, 然後再囉個手機出黎, 開app, 開QR,打密碼.

估計入一入閘都搞 ...
香港都好多阿太磨袋架! 磨30秒以上成日見, 其實我都唔建議用支付寶支付或者WECHAT PAY比車費, 仲有, 你知唔知大陸撘車有個阿姐或者妹妹係車有架portable機收錢賣票架? 上左車先走埋黎收架.

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 10:00 AM 發表

咁即係你想八達通壟斷市場? 支付寶支付應該唔洗密碼, 用個QR code比錢. 大陸唔似香港咁迫, 比錢速度唔洗咁快.
支付寶支付應該唔洗密碼?

支付寶唔駛密碼? 第一我用支付寶要密碼, 無密碼我一定唔用

咁你手機唔見左你都幾大煲, 好多人將支付寶連結去銀行卡果度, 一日刷你幾千蚊你都慘

八達通? 頂多蝕250

wechat pay 勁方便,朋友間有錢銀交流一個wechat搞惦哂, 響香可能要慢慢搵銀行禁錢或入數,勁麻煩

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 10:08 AM 發表

支付寶支付應該唔洗密碼?

支付寶唔駛密碼? 第一我用支付寶要密碼, 無密碼我一定唔用

咁你手機唔見左你都幾大煲, 好多人將支付寶連結去銀行卡果度, 一日刷你幾千蚊你都慘

八達通? 頂多蝕250
支付寶支付係掃QR CODE, 支付寶個app有個付款功能, 用個bar code scanner掃個code就可以比錢.
手機可以鎖, 佢解得鎖黎你都己經停晒D卡. 支付寶要充值用支付寶account, 充值先要用密碼. 唔會直接用信用卡比錢.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]