• 瀏覽: 27,366
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 code5600 於 2017-2-24 08:59 AM 發表

原來你係地產霸權打手
八達通搞掂啦, 仲用乜鬼wechat pay呀, 又要上網又要打密碼, 真係煩到.

你叫老人家用一佢殺左你都得啦, 老人家話八達通一"都"搞掂

八達通完全係最方便人性既產品, wechat pay輸幾班.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:55 AM 發表

你成日食檔口仔呀? 小心唔衛生呀.好心你食高級D架啦

檔口仔我從來唔幫親.

所以你話八達通幾好, 有裝八達通既肯定係誠信商戶,

識揀梗係去呢D啦.
講緊八達通喎,你講緊乜呀,係唔係衰咗又唔想認走去講其他野呀

除非有一樣新發明係好用過八達通, 否則香港人係唔會改變

wechat pay之流我肯定十年後都唔會有咩香港人用.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:35 AM 發表

你食邊間呀?係唔係cheap果d?

我去開高級D翠華太興大母指,全部可以用八達通,
原來要係香港生存,最碼要去「膠」級茶記

引用:
原帖由 clipperwood 於 2017-2-23 04:30 PM 發表
13億人國家個個都係甘用.............700萬人的地區話唔好用......好唔好用高低立見

https://www.youtube.com/watch?v=R0UHa8ETpdU
挑,因為大陸冇八達通吖嘛。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 08:50 AM 發表
根本一張八達通搞掂啦, 強國人鬼識咩

香港最大快餐店大家樂大快活美心MX全部八達通

最大間既連鎖酒樓稻香集團, 又全部八達通

買麵包最大果幾間奇華榮華美心性安娜又全部八達通

剩返D鋪頭仔唔用, 香港人 ...
嘩⋯⋯全部都係啲霸權食店,啲本土小店呢

引用:
原帖由 mp5123 於 2017-2-23 04:57 PM 發表
外國旅行可以用支付寶,去旅行可唔可以用八達通
大陸以外都可以用支付寶?點用呀?

引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:11 AM 發表

大陸人冇普級用八達通是因為太落後......仲笑人

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 09:04 AM 發表
除非有一樣新發明係好用過八達通, 否則香港人係唔會改變

wechat pay之流我肯定十年後都唔會有咩香港人用.
當然,香港人身有屎咁,如無必要,佢哋唔會用實名登記任何服務。

引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:12 AM 發表

大陸以外都可以用支付寶?點用呀?
台灣都用到喎

引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-2-23 05:21 PM 發表

Visa 係電子支付?

傑青真係特別醒!
其實用Visa, Mastercard 有分儲,點解唔用?

引用:
原帖由 總之唔係我錯 於 2017-2-24 09:11 AM 發表

大陸無八達通? 你應該係好耐無返過大陸.......或者係無回鄉證.

內地人在內地乘公交都是用手機電子支付的. 當然是指城市.  不是山區.

大陸各有地鉄的城市也有類似香港八達通的儲值記賬卡的 , 名稱因不同城市而不同.

此外 ,  請各井內朋友要知道 ,  井內的八達通卡是在內地廠所製造的.

引用:
原帖由 clipperwood 於 2017-2-23 04:30 PM 發表
13億人國家個個都係甘用.............700萬人的地區話唔好用......好唔好用高低立見

https://www.youtube.com/watch?v=R0UHa8ETpdU
中國騙案流行,其中一個原因係電話支付容易,錢一過數,轉幾個戶口追唔返筆錢。

國內電子支付確是方便,但在港8達通太過便利出街購物的話沒得碌卡就自然嘟卡,也見方便(信用卡消費可積分啊);要網上購物嗎? 港人有使用PayPal習慣(國內購物網站也有該付款系統)那一個網上付費平台就行通世界,確實有必要轉用嗎? 不要跟我說手機上不到PayPal網站啊。 香港一個城巿流通的八達通,全港通行,和國內流通的支付寶等全國通行一樣,只是服務地域不同而已,根本是一樣,但港式沿用舊電子付費方式好處除了保險比外,起碼不怕電話被偷或遺失時,想乘車及吃飯等都可以用八達通支付。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]