• 瀏覽: 27,455
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 ohno5432 於 2017-2-23 11:14 PM 發表

原來你張八達通有一萬幾千係度....
我仲頭痛緊去買合金魂要比現金,佢唔收信用卡,
不過好似八達通都唔收....咁我唯有比現金啦!
丫!突然醒起"豬二千"都唔收八達通...
大哥

大額就簽名啦

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 04:49 PM 發表

大陸落後
講完自己有冇笑

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2017-2-23 07:54 PM 發表
香港自稱國際都市
面世20年既八達通,已經係香港最高科技既電子付費系統

引用:
原帖由 強國人民 於 2017-2-23 11:27 PM 發表

大哥

大額就簽名啦

大陸同香港最多都是SME, 要比一兩個percent銀行賺;無論b2b、b2c, 大家網上一傾惦已可立即轉帳,快靚正。

廢青D錢用晒係部電話,一年換幾部機,仲邊有多餘錢電子支付消費。。。用信用卡分期就多,卡數一大堆。

引用:
原帖由 強國人民 於 2017-2-23 11:27 PM 發表

大哥

大額就簽名啦

大哥,你去現時點睇下,幾千蚊買個合金,唔收卡,簽條毛...
仲有,去Y拍買又簽條毛?

引用:
原帖由 bbc369 於 2017-2-23 17:46 發表
今次要撐吓大陸 微信支付 支付寶係大陸用真係勁方便

香港依方面真係落後好多
香港

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2017-2-23 11:37 PM 發表
面世20年既八達通,已經係香港最高科技既電子付費系統
支付寶真係好差, 又唔可以搭地鐵, 又唔可以搭巴士

在香港私人間轉賬不方便

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 06:19 PM 發表

八達通唔駛上網, 唔駛密碼,時間唔駛一秒

贏支付寶成條街
絶對贊同 , 八達通超級方便 , 無啦啦改用其它正一阿茂整餅 !

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 07:31 PM 發表

大陸就是井
上網好多都上唔到 , 毫無自由 , 市民百姓遲 D 真真正正變左井底蛙 !

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 07:52 AM 發表

支付寶真係好差, 又唔可以搭地鐵, 又唔可以搭巴士
人地講緊用電子支付消費買嘢食飯,唔係講緊搭車去七仔買嘢飲嗰幾蚊雞!日本同韓國一早就可以用支付寶買嘢因為咁支付寶先可以將淘寶海外交易收既外滙轉返人仔,支付寶背後有好複雜既結算系統而且可以原全唔經傳統銀行同傳統外滙結算系統!

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 05:39 PM 發表

原來你無電子支付就生存唔到。唔識變通,好差勁

攞住一個超過40年前嘅產品去話人地原來無新野用會生存唔到

真係經典

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-23 05:57 PM 發表

香港點樣唔方便?

你用八達通和信用卡做唔到你要既野?
香港變漁港唔係無原因

係呀係井到望上去,其實個天好細架咋

[ 本帖最後由 yifeifei2 於 2017-2-24 08:25 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 richardli008 於 2017-2-24 08:19 AM 發表

人地講緊用電子支付消費買嘢食飯,唔係講緊搭車去七仔買嘢飲嗰幾蚊雞!日本同韓國一早就可以用支付寶買嘢因為咁支付寶先可以將淘寶海外交易收既外滙轉返人仔,支付寶背後有好複雜既結算系統而且可以原全唔經傳統 ...
消費買嘢食飯八達通唔得? 你係唔係香港人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]