• 瀏覽: 27,443
  • 回覆: 394
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 10:08 AM 發表

支付寶支付應該唔洗密碼?

支付寶唔駛密碼? 第一我用支付寶要密碼, 無密碼我一定唔用

咁你手機唔見左你都幾大煲, 好多人將支付寶連結去銀行卡果度, 一日刷你幾千蚊你都慘

八達通? 頂多蝕250
支付寶流行,就唔洗八達通了!
睇環境幾時轉變,依家香港比人話我地落後
英美都用支付寶

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2017-2-24 10:15 AM 發表
wechat pay 勁方便,朋友間有錢銀交流一個wechat搞惦哂, 響香可能要慢慢搵銀行禁錢或入數,勁麻煩
真心笑左, 香港有幾多人用wechat? 你朋友同你都要裝先得

咁你朋友裝支付寶無裝又點得比呀?

香港? hsbc pay2me都得啦.

引用:
原帖由 9432100587031 於 2017-2-24 10:15 AM 發表

支付寶流行,就唔洗八達通了!
睇環境幾時轉變,依家香港比人話我地落後
英美都用支付寶
咁又係喎, 而家先有android pay, apple pay唔講就一直都只係用八達通, 開放市場, 多D支付方式好好多.

其實八達通公司出QR CODE付款,
唔係你淨係拿住張八達通就可以比錢,
要你手機有NFC系統,透過手機APPS GA O!EPAY,
來比錢,來買野

其實對老人家來講,未必識用

引用:
原帖由 chinaboyboy 於 2017-2-24 10:15 AM 發表

支付寶支付係掃QR CODE, 支付寶個app有個付款功能, 用個bar code scanner掃個code就可以比錢.
手機可以鎖, 佢解得鎖黎你都己經停晒D卡. 支付寶要充值用支付寶account, 充值先要用密碼. 唔會直接用信用卡比錢.
咪就係囉, 唔用密碼你都敢用?

都唔知有咩好拗, 市場會自動決定邊一樣野可以生存

先進與落後, 與好唔好用, 未必有關連....市場細個粒鼻屎既香港, 落後既八達通更好用, 一D都唔奇

引用:
原帖由 9432100587031 於 2017-2-24 10:24 AM 發表
其實八達通公司出QR CODE付款,
唔係你淨係拿住張八達通就可以比錢,
要你手機有NFC系統,透過手機APPS GA O!EPAY,
來比錢,來買野

其實對老人家來講,未必識用
QR果個其實係好似支付寶咁用, 不過八達通仲未搞掂, 搞住NFC先

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-24 10:26 AM 發表
都唔知有咩好拗, 市場會自動決定邊一樣野可以生存

先進與落後, 與好唔好用, 未必有關連....市場細個粒鼻屎既香港, 落後既八達通更好用, 一D都唔奇
好用咪即係先進囉, 唔好用咪即係落後囉

wechat pay新發明, 但仲要無八達通咁好用, 所以大陸落後香港三十年.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 10:19 AM 發表
真心笑左, 香港有幾多人用wechat? 你朋友同你都要裝先得

我識既人多數用wechat,。咩pay2me真係唔識有人用wor

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2017-2-24 10:27 AM 發表

我識既人多數用wechat,。咩pay2me真係唔識有人用wor
咁你大陸仔, 梗係用wechat.

我識既人個個用whatsapp,唔用wechat

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2017-2-24 10:26 AM 發表
我日日都用android pay woo
我對android pay之類都有疑問, 綁張信用卡在手機上, 同直接用卡pay wave 付款, 有咩優勝之處?
我問朋友, 朋友話好處係袋少一張卡

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2017-2-24 10:19 AM 發表

師兄, 又唔係咁講喎, 我好多朋友都有用wechat, 裝一裝個app有幾難, payme都要裝啦, 但係勁廢囉.
我就係試用payme轉賬, 轉到錢都唔見埋, 而家同銀行投訴中.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-24 10:29 AM 發表

我對android pay之類都有疑問, 綁張信用卡在手機上, 同直接用卡pay wave 付款, 有咩優勝之處?
係架, 唔知點解好多人覺得多一張卡係身好煩, 我都覺得差不多, 只係有優惠咪用囉.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-2-24 10:29 AM 發表

信用卡PAYWAVE方便D我覺得,
但你唔見銀包,失左張卡就大劑

用APPLE PAY頂多1萬蚊樓下攪掂,
但你唔見張卡,有D最高信用額係5萬的話,
比人任LOOK你都咪話唔驚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]