• 瀏覽: 460,884
  • 回覆: 87
  • 追帖: 365
+172
Kallan 兄新樓報到。

Scmp:  trump questions one China policy.

唔知點解,我覺得換咗trump,美國就開始燒旺台灣問題。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2016-12-12 07:49 AM 發表

都係做場戲,大家唔洗咁認真
可能夾佢買多啲軍火。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2016-12-12 09:41 AM 發表

過年推盤桔比你“老闆生意興隆”

嘩, 對面個人個樣咁惡, 老細, 小心啲喎. 嗱, 呢盤桔, 你可以催吉避兇㗎.

引用:
原帖由 kallan 於 2016-12-12 12:01 AM 發表

累死台灣多D,特朗講野經常自打嘴巴,自相矛盾,佢會為了賣武器給台灣而比以往親近,但這些舉動只會比位共產黨,因為信宇一個中國立場是雙方面的,如果美方玩兩個中國或一中一台,就自然比很多位中國去撕破一些不 ...
由於Trump講會振興美國制造業,唔知佢會唔會由呢邊 (亞洲四小蟲) 吸錢, 去保貼國內呢?

引用:
原帖由 hoiwingn 於 2016-12-12 10:52 AM 發表
另相信中/俄下着是衝著韓國整個政治體制引爆

愚見⋯⋯
顏色革命-中國版?!

引用:
原帖由 ken159 於 2016-12-13 04:13 AM 發表
其實特朗普話一中原則可以唔遵守,我覺得反而對中國有利。因為特朗普係商人。一中原則呢D死線係其他美國總統唔敢郁。一定程度上係保護緊台灣令中國冇藉口動手。特朗普夠膽放棄就證明佢連呢個問題都係可以交易。對中國 ...
除了台灣之外, 另一個被賣的, 應該就是日本了.

美國要收縮, 或者另一個說法是節省成本, 會退到關島, 即第二島鏈, 去避開由中國而來的軍事壓力, 而當中空出來的地方, 就驅趕小弟們去填補.  所以, 老美最近都在台海問題上, 說三道四.  日本又對中國軍機發射干擾彈.  炒熱此地時, 可以又賣軍火, 又可以自己抽身, 還為中國添煩添亂.

中美真打又真的未必有機會發生, 但美國想推某些小弟, 去做試驗, 我認為機會很大.  一來可以看看中國的實力, 二來可以損耗中國的資源, 而且可以制造地區沖突, 將小錢錢趕回美國本土.   而中國現在我估計已經有開戰的想法, 而且準備好了, 隨時可以上陣, 打一場閃電戰, 將那個活靶, 立馬解決.  從這方面去看, 由於美國都會考慮到, 萬一中國一戰成名的話, 自己會是如何難堪, 所以, 現在仍然是跟中國跳跳探戈, 靜候大家如何博奕.   

愚見, 請各位包涵.

引用:
原帖由 崇拜五羊皮 於 2016-12-13 07:31 PM 發表

到目前為止無一個馬仔膽敢打頭陣【做炮灰】。
應該無人傻到咁。

早晨各位師兄師姐!

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2016-12-14 09:25 AM 發表

這個自貿協定現在出了問題嗎?沒有留意這方面消息。
據聞已經叫停了.  跟中日自貿一樣收場.....

有錯請指正.

引用:
原帖由 horse2014 於 2016-12-14 04:25 PM 發表

沒有叫停,進行中,中國根本無動機整死韓國。所謂禁韓令都止於民間傳播,政府從無講任何野!
最近外交部好似係例行新聞發報會上講過沒有限韓令,呢個之前睇過。SORRY,我講得唔清楚。

各位早晨。

引用:
原帖由 kallan 於 2016-12-15 01:35 AM 發表

其實如果戰爭到偏向一方時,幾時收服只要要犧牲多少牲命而言,在政治上亦會台底下送走一些人士,美國上星期好像在聯合國要求停戰若干時間,但被中國否決掉(大概是這樣)
補充一下這段新聞, 以供各位參考:

12月5日
安理會當天對關於敍利亞阿勒頗人道局勢的決議進行表決, 常任國俄羅斯和中國行使否決權.

會議中, 法, 英, 美等代表, 紛紛指責中俄兩國的否決行為.  中國代表劉結一表示, 在各方仍存在分歧的前提下, 就決議草案, 採取行動, 無助於有關國家的外交努力, 也無助於敍利亞問題. 並勸英國代表停止歪曲別國立場.

之後, 美國代表發言時指, 這份草案意在致力於幫助阿勒頗平民, 讓願意逃亡的人逃亡. 原可以立刻提供人道主義援助, 但中俄否決了為當地人民提供, 藥物, 否決了向生命垂危的人提供幫助, 否決了拯救要餓死的無辜百姓. ......歷史會銘記俄羅斯和中國的做法.

劉結一針對美國代表的發言, 再次發言表示, 敍利亞局勢, 中東其他國家面臨的問題如何發展致今天的地步, 起源是什麼, 有關國家扮演了什麼樣的角色, 發揮了什麼樣的作用, 歷史記錄是清楚的, 安理會成員是十分清楚的, 這不是安理會歪曲其他國家的立場可以改變的.

引用:
原帖由 崇拜五羊皮 於 2016-12-15 02:34 PM 發表

歐美破壞了別國的安定環境,制造戰爭。現在想推卸責任。
佢哋不嬲都搶佔道德高地, 對他國指指點點.

引用:
原帖由 孺子牛 於 2016-12-15 06:57 PM 發表

哈哈……

今天的新聞說,阿勒頗“反對軍”強行單方面執行停火協議,而該停火協議並未得到俄羅斯及敘利亞政府的確認!

讓“平民”先走,這是人道主義!

呵呵…

判軍與恐怖分子為了逃命,果然什麼流氓 ...
強行單方面停火?香港報紙報導?
唔係啊?!
信真係會發生嗰個就真係天才了。哈哈哈哈.....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]