引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 01:10 PM 發表



1) 我冇話唔要絕對民主就等於要絕對獨裁. 講左十九幾次, 唔好成日二元化思維, 非黑則白. 兩個極端都係唔好, 應該在兩者間揾到一個平衡點.
2) 獨裁優點當然有. 一個重要的優點係效率可以非常高. 你睇中國呢 ...
乜你覺得中國E幾十年發展咁快係獨裁既成果咩?OMG,唔好玩啦,你講既獨裁好處係建機於一個聰明領導帶領,鄧小平之後都唔多見有能力既領導喎。我反而相信如果中國唔係有E班貪腐政府壓搾民眾以自肥,以中國既勞動力,經濟一早就同美國並肩。



引用 TOP

被引用(1)
如果你覺得鄧小平聰明,可以帶領中國走向富強,咁點解鄧小平吾行西方民主體制?因為你更清楚以當時世界第一人口國嘅人民嘅素質行西方民主制度一定會比西方國家支解中國,而家就的而且好多國家on99咁信左西方國家民主制度,睇翻果D國家有咩前途?印度就係一個好例子,民主當然有佢嘅好處,但一個國家要根據當時國情及週邊環境變化來慢慢發展適合佢地嘅民主,而吾係一下子就要硬接西方式民主。絕對獨材亦都唔好,但適當獨材係一件好事,而家中國正在發展緊自己模式嘅制度,而你更要相信結果,結果就係中國正在強大中,呢個係事實,鄧小平改革開放政策未到40年已經令中國人富強,比你相信果D咩冇左貪官中國可以同美國平起平坐嘅空泛理論更有說服力。同埋當一個國家人民的知識和認智還未達到一定程度水準,行西方式民主根本就系自取滅亡,重有民主政治發展快過經濟發展亦都好大鑊,你睇前蘇聯就知道啦。


引用 被引用(1) TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。