註冊 登入



大家可以討論一下仲有冇其他補充.

其次, 可以討論一下有咩方法或其他制度, 可以改善民主制度的缺點.

[補充1]
"由平庸的大多數作決定" 可以補充多幾句. 直接說, 平庸的人很多時不具備判斷和理解一些比較複雜的問題的能力, 甚至不會去嘗試理解問題就直接憑感覺或他人的意見作出決定. 英國的脫歐公投是個好例子. 很多投了票的人都不知道脫歐代表甚麼, 很多人在脫歐勝出後才上網搜查有關脫歐的資訊, 有些就說自己是受了脫歐陣營的政客誤導才會投票脫歐, 即是他們投票前亦沒有充分地嘗試去理解脫歐是甚麼就去了投票. 情況就好像要求一班小學生去投票決定一條高中數學題的答案一樣, 根本沒意思.
[補充2]
2017年2月更新: 本文發表後, 特朗普上任用行政命令禁止七個中東國家的人入境美國, 可以是一個多數人暴政的例子. 當然, 還好有美國法院守尾門, 暫時叫停了這個引起國際嘩然的措施. 這正正是我提到民主產生的問題, 要由其他機制解決.

[補充3]
當年政府唔想比牌HKTV就梗架啦. 但事後睇番, 泛民亦應該慶幸HKTV拎唔到牌. 原因係呢套HKTV開台劇: "選戰"!
http://www.hktvmall.com/hktv/zh/tv?did=1212

呢牌玩緊選特首, 又令我諗番起呢套劇. 雖然多得泛民, 我地冇得好似劇中咁親自選特首. 但民主選舉的陰暗面, 多少仍有相同的地方. 其中有D 問題, 例如 "得傳媒得天下", "選舉是候選人互揭醜聞的鬧劇" 等等, 在我一樓都有提到, 同時亦提出左其他問題, 例如現在的選舉好大程度係鬥錢多, 選舉背後的政治交易等等.

所以有時間, 對民主選舉制度有興趣的人可以睇睇. (趁佢個網仲未摺埋.http://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gif) 建制人可以睇, 泛民人就更加要睇, 了解下呢d泛民政棍永遠唔會話你知的民主選舉陰暗面!http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_32.gifhttp://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_38.gif

同埋都係果句, 泛民友唔好成日以為得我講民主的問題, 講親呢個話題就一定係五毛. 連HKTV都神早講左呢個話題, 以為得我講的人只係無知.http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_39.gif


[補充3]
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26272706&page=13#pid462726440
英國首相文翠珊諗住自己民望好, 提前大選希望自己個黨可以拎多幾席. 點知一話要選, 個黨d民望就係咁跌, 跌到仲差過之前, 攪到選完議席仲少左. 呢次真係偷雞唔到蝕渣米.

今次呢單野, 亦反映左民主制度的一個問題, 就係民意係不斷變化, 難以預測, 隨機性可以很強. 利用一個咁隨機的方法來決定國家最重要的國會人選, 風險非常高, 唔係一個聰明的方法.http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_39.gif

另一個問題, 就係唔少國家容許領導人決定提前大選的制度. 呢種政治手段一般只會有利相關的政黨, 但對國家來講根本係勞民傷財, 白白浪費左大量用於選舉的金錢和人力. 最慘的就係好似今次的蝦碌結果, 原本話事的政黨選完仲差過未選果時, 正正式式的賠了夫人又折兵!!!http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_45.gif

[補充5]
kof2002um 提到一個重點, 就是投票率.
引用:
舉例一個國家合資格選民一千萬人. 但投票人數只有400萬. 其他人600萬選擇食花生.
250萬投咗A. 150萬投咗B. A 勝出. 其他600萬人的意向呢? 250萬人代表晒成個國家?
香港都係咁. 泛民友成日話泛民:建制係6:4比. 但其實呢個只係有去立法會投票的人的比例. 如果真係計全港, 其實係唔係都係6:4比就好難講.

其實時不時新聞評論外國選舉, 亦有提到例如 "高投票率有利某某陣營" 等, 諗深一層亦顯出了現實世界的選舉只係表達到去投票的人的民意, 未能真正反映到全部人民的民意的問題.

[補充6] 另一個很多民主國家的通病: 因為大部份民主國家選舉都是每四或五年一次. 所以政府只會為未來四或五年打算, 而這打算也只會著眼於在四或五年中不要出亂子, 以及計劃好如何在四或五年後爭取選票. 因此政府往往較難作出數十年計的長遠的規劃. 而且就算真的有這些數十年的規劃, 亦要冒著政府政黨交替時長遠規劃會被撤銷的風險.
[補充7] 加番兩段關於西方民主制度同中國模式的比較的演講. 外國人都開始反思緊民主係唔係真係大家最初以為咁好咁重要.

李世默:兩種制度的傳說 Eric X. Li: A tale of two political systems
https://www.youtube.com/watch?v=ebXA1lRqDfM

中國模式在發展中國家的認同 Dambisa Moyo: Is China the new idol for emerging economies?
https://www.youtube.com/watch?v=i_qCBtRZxFw

[補充8] 西班牙加泰隆尼亞十月頭的獨立公投, 又係一個好例子, 由數以百萬計的平庸的加泰人用民主的方法去為加泰作出了一個非常愚蠢的決定!
詳細評論可看728樓.

[ 本帖最後由 阿聞 於 2017-11-4 11:37 AM 編輯 ]



引用 TOP

被引用(3)
好帖!


引用 TOP

有時就算係很有意考能力嘅人都未必可以清楚知道邊個候選人有能力管治國家,因為有能力嘅人好多時都只會關心自己家庭或事業,跟本冇咁多時間研究邊個候選人適合管治國家,更諻論知道每個候選人平時工作情況及人品等問題


引用 被引用(2) TOP

樓主,抱歉上面幾個留言都被偏離主題,現在跟你聊一下數據主義對民主制度的衝擊。

甚麼是數據主義,簡單說是把一切人、物都連上網,所有活動都化成數據收在大數據庫內供人功智能分析。

想想推廣行中的行動支付,意味著將來除了你上網跟别人聊甚麼丶愛看甚麼電視節目丶關心甚麼時事議題,甚至你的消費習慣都會變成數據供分析。數據日積月累下,當一個人要決定是否支持政府某項改革,又甚至要交甚麼樣的女朋友,你會上網去問“某某大神”人工智能資訊系統,因為它知道你從小到大的各種選擇和偏好,它比你更了解你自己。

對比現在的民主制度每隔數年才選出代議士間接反映民意,數據主義是直接且動態地採集民意作施政参考。

中國的選賢任能制度輔以數據主義能否取代西方民主制度大家拭目以待吧。



引用 被引用(1) TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。