• 瀏覽: 718,852
  • 回覆: 5
  • 追帖: 32
+31
民主制度有缺點  

=/=> 有比民主制度更好的制度

=/=> 人應該放棄追求民主的制度

真普選就係要打破香港呢個不民主的制度

樓主不斷用滑坡謬誤的詭辯技巧 , 去否定真普選訴求.  

可惜唔成功.

好多泛民人今時今日仍然唔肯認.或者根本冇思考過,

-> 你點證明你講呢句野係真?  

但事實真係冇比民主制度更好的制度嗎?  

-> 咁你拎個實際例子來討論啦

家唔好盲目追求絕對民主
-> 真普選( 公民提名/無filter ) 就係絕對民主? ,返轉頭講, 香港連公投法都未有, 連絕對民主的影都無WO.

你ED 係討論咩? 先唔論你背後有無咩背景, 你連立足點/事實根據都無就走去結論

你連一個制度有無互相衡制check and balance, 是否需要/有效性/效率 都無提
點防止貪污,濫權 ,要不要/點樣維護普世價值, 想混過去就算?

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-3-12 11:04 AM 發表

幾個問題.

- 首先, 泛民人要肯承認民主制度係有缺點. 呢樣野, 好多泛民人今時今日仍然唔肯認, 或者根本冇思考過.

- "民主制度有缺點" 當然不可以直接引伸到 "有比民主制度更好的制度". 但事實真係冇比民主制 ...
>> 我只係叫大家唔好盲目追求絕對民主
根本就無"絕對民主"呢樣野, 亦無人提過,
你攻擊一D唔存在的東西
你個概念由一開始已經係錯  

中國式民主咪即係獨裁,用民主兩個字呃D無讀過大學果D藍屍LO
太監安隻假9話自己扑到野LO
花咁多精力咪又係想幫個專制政權塗粉抹脂,呃鬼到D讀過書的人咩

引用:
原帖由 ibmha6 於 2017-12-15 07:36 PM 發表

獨裁好吖,可以將一D讀書讀壞腦嘅崇洋西奴同漢奸黃絲拉曬去坐牢不知幾過癮
咪係LO, 坦白D味好, 根本就係曲線支持專制獨裁

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-2-25 12:14 PM 發表
今日又諗番起一個我個人的例子. 我最早領教民主的荒謬係大學時期. 當時要分組做project, 每組十人, 由一位導師帶住. project 題目我地自己定. 有好似三定四個唔同的題目提出左, 大家決定用民主投票方式決定. 組長是個 ...
無考過ASL必修科中國語文及文化?
有年有條題目,有條關於山城故事,個作者就係好似你咁犯錯,以特例為常例
去否定民主...
而家習帝獨裁時代來臨,不如跟上形勢講輪換國家主席有咩唔好仲有用啦
而家無人在乎民主啦, 連可以精英輪換呢個卑微寄望都無埋啦
而家屎都無得食,仲討論食飯有咩缺點?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]