• 瀏覽: 718,863
  • 回覆: 254
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 liberale 於 2017-10-23 05:11 PM 發表
偉大的中國共產黨60前年莊嚴的民主承諾

人民流血努力奮鬥的----並不是當初期待的結果!

1."中國的缺點,一言以蔽之,就是缺乏民主。 ……政治需要統一,但是只有建立在言論、出版、結社的自由與民主 ...
講真, 你已經唔係第一個響度鞭屍的盲反中. 幾十年前的野拎番出來鞭屍真係好無聊.

好采中共唔會好似你地咁, 成世唔識變通. 中共唔會理以前咩人講過咩都好, 只要佢地覺得有地方需要改善, 或者揾到一個比現行方法更好的新方法, 佢地會敢於嘗試, 唔會默守成規, 死板咁盲跟幾句不合時宜的說話.

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 12:42 AM 發表

民主永遠是財閥統治
獨裁一個變態過一個或大好大壞
老公呢個集團領導亦有好有壞。
高層鬥爭兇險,利益當然亦可觀。
政治就是利益。無利益就無政治。
咁平心而論, 相信中共內部鬥爭多少都有. 就好似一間十幾人的小公司, 一樣會有辦公室政治. 但至少中共政府的體制防止過份的內鬥影響到政府運作. 而且相比起中共制度的內鬥, 我一樓都有提到, 民主國家就唔止收收埋埋自己內鬥, 直頭成個國家大亂鬥, 攪到社會撕裂.

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 02:58 AM 發表

佢講既可能是貪污。獨裁必生貪污。人性貪財是最大的動力。
民主或獨裁的政府都可以貪污, 只係貪法唔同. 民主制度下, 理論上貪污的領導人可以比選民用選票拉下台. 實際上呢個只係假像. 因為只要貪污的冇比人捉到痛腳就冇事. 而呢幾年各國幾個貪污比人拉下台的, 貪污痛腳其實亦唔係普通市民揾出來, 都係背後有人做野, 最後以貪污之名拉佢下台.
至於中國特色社會主義(未至於係絶對獨裁, 所以講清楚係講緊 "中國特色社會主義"), 以往係容易產生貪污. 可幸係中共自己都察覺得到呢個問題, 而且勇於承認, 勇於改正, 所以先有過去幾年的大力打貪. 只要中共的打貪機制可以維持, 絕對可以令中國特色社會主義制度的貪污問題唔會比民主國家嚴重.

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-10-24 04:20 AM 發表

大陸咁好,點解你唔搬上去住?
另外,大陸申請落來香港遠遠多於香港人搬上大陸住,又係點解?

唔通中國人特別蠢,反其道而行:水往高流,人望低處?
香港咁差, 你又唔快D搬走?

其次, 我唔否定大陸好多蠢人, 就正如香港都有好多蠢人, 又或者應該講邊度都會有蠢人. 廿年前香港環境比大陸好, 多人想來香港好正常. 而家想來香港的, 有D係家人團聚, 但此外有好多係因為無知. 近年間中上大陸論壇吹水, 發覺唔少想來香港的內地人係靠睇港劇認識香港. 所以佢地以為香港好正好型, 以為香港賺錢好易(港劇D人個個都唔洗憂柴憂米), 個個住大屋(港劇個個間屋都大到離譜).

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2017-10-24 11:31 AM 發表

上次我地公司有個清潔工人都係咁講
係茶水間話要廢除董事會
想全公司有份返工嘅同事可以一人一票選CEO
第二日就俾人炒左
我發覺呢個世界好多無能力嘅人都好不滿呢個世界
呵呵, 的確揾哂全世界, 都好難揾到公司係所有員工一人一票選CEO, 因為咁樣玩直接民主法有好多問題. 偏偏有人就覺得要比CEO管多幾千幾萬倍人的國家領袖由所有人一人一票選出來, 真係得啖笑.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-24 12:00 PM 發表

.
你剛剛說的那倆論點,犯了邏輯錯誤。
請點擊:十項全能?http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26999076
上面講左, 犯左咩錯, 直接指出. 唔好下下成SET野堆埋來就當過左骨.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-24 12:05 PM 發表
[由 阿聞 ..亦有其他point係我自己從其他地方吸收到的思維, 以及自己個人的思考所得. ...
.

1) 你不如試下係唔係我咁多點, 都可以從WIKI揾到, 又或者其他SOURCE 揾到. 唔好咁低莊, 開個WIKI ACCOUNT去改WIKI來屈我呀.
2) 重申一次, 我唔同你. 我冇諗過過明星, 唔洗收FANS. 你係咁不斷嘗試揾位貶低我, 好無謂. 你要討論就討論番個主題. 想揾位入我人身攻擊我的, 我下面就唔回啦.

引用:
原帖由 caledis 於 2017-10-24 01:19 PM 發表

將政客當作老細已經係最戇居行為啦。
No la. 兩者有共通之處. CEO領導公司. 國家領導人領導國家. 兩者都好講求領導能力, 對管理的公司/國家運作的了解, 對社會變化的應變能力等等. 當然, 你亦可指出唔同的地方, 但最好講清楚係咩唔同, 唔好一句戇居就以為自己啱哂.

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-10-24 01:30 PM 發表

習大大一個人俾一票,又係一人一票,民主的象徵。中國特色的民主。
所以咪就係話盲反中們二分化思維思想單純囉, 只識0同1! 謝謝你的完美示範!

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-24 04:12 PM 發表

為啥洗版?
一樓各個論點,你有沒有反對的?
有沒有發現:全世界,包括 中國共產黨,包括北朝鮮,都贊成 民主主義?
問題係中共贊成的民主, 唔係你地心目中狹義的絕對民主.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-24 04:47 PM 發表

.
在你認為別人是盲反的同時,你自己反省一下,你是否盲目擁護?
2. 是否逃避本帖子主題:一樓的論點是抄襲wiki的。同不同意?
1) 放心, 我時不時有反省. 有道理的先撐, 唔啱的都會批評.
2) 都係果句, 你千方百計抹黑我, 好無聊. 你自己開多次個WIKI, 睇下有幾多個POINT一樣, 有幾多個唔一樣. 對一對, 就會發現其實相同的地方冇你吹到咁多. 有D POINT 我有WIKI冇, 有D POINT WIKI有我冇.
3) 就算你只集中針對我同WIKI相同的POINT, 又有咩意思? 唔通我以後寫野要避開哂WIKI有的野先寫得?

好心你唔好好學唔學, 學泛民政棍. 主題唔夠人講, 就諗方法抹黑對手, 話對手資料來源有問題, 就當自己贏左. 其實你咁做只係自欺欺人, 到最後都係冇成功駁贏本來的主題.

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 05:16 PM 發表

山頭眾多。派系鬥爭你死我活。同多D派只是政制比較穩定。
中共行雙制中都一樣有紀委但是未能獨立亦無可能自主。好多時都是淸水衙門而家先至巴閉啫。
好多人都不願意去了解雙方陣營的內涵呢個好致命。
香 ...
1) 民主的一個問題就係選民好多都重視個人利益, 輕視整體社會的利益. 所以下下由選民決定所有野的話, 社會只會係咁派福利, 好難有長遠的有利整個社會的大政策.2) 更甚, 而家好多時市民已唔係睇 "利益" 來選, 而係睇立場, 就算選完會害死自己的都照選.

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-24 06:11 PM 發表

.
一樓所說的第一個缺點,可否闡述之?
一樓已有闡述. 你還想我闡述甚麼?

P.S. 你可唔可以用QUOTE用得好D? 唔知你QUOTE左我邊個回覆.

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 06:21 PM 發表

我就咁睇
中共前幾代的亂象叢生。到呢代已經無大利益可言。剷除是最佳方式。但是都是只到常委。總理級以上免責。呢個有政治考量。
以前窮邊個出錢就先享用。而家政府有錢就要收拾一下了。
香港一樣。
大部分利益被少 ...
小小離題. 不過美國攪香港, 主因唔係因為香港有美國的利益. 主因係希望透過攪亂香港, 影響到中國.

引用:
原帖由 貓男 於 2017-10-24 06:33 PM 發表

正如今時今日都仲有好都好蠢嘅香港人以爲今天香港社會嘅問題係因爲冇民主/唔夠民主。以爲民主咗就一天都光晒,有工做有樓住有醫療又全保!

香港成唔成功唔係靠咩公投普選,係靠香港人自 ...
冇錯, 正是如此. 如果班民主教信徒肯用下腦諗野, 就明白佢地果d乜乜乜都係因為香港冇民主的理論係好白痴.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]