• 瀏覽: 718,859
  • 回覆: 11
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 06:58 PM 發表
現時不少香港人, 都相信民主制度是最好的. 民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. 但是很多人都沒想到其實民主制度不是完美, 沒想過民主制度也有不少缺點. 甚至可以說很多全心全意支持民主的人, 都是不了解民主制度的人, 因為他們只知民主的好, 不知道民主的壞, 才會如此迷信民主.
因此這裡討論一下民主制度的缺點. 以下例出一些重點.
1) 由平庸的大多數作 ...
建制派咁多議員,日日同泛民作對,
點解唔講民主的缺點?
建制派議員無L用既!

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-1-8 05:18 PM 發表
1) 建制派議員係無L用, 呢點好多建制支持者都認同.
2) 其實係有建制派議員提過民主唔係萬能. 但因為議員自己都係選舉產生出來, 佢地自己都唔方便講太多.
3) 香港太多人比泛民洗腦, 已經信民主信到去宗教的程度, 即係已經 "不要問, 只要信". 如果邊個議員夠膽好似我咁直接指出民主的缺點, 就會比民主教信徒當係異端咁鬧. :smi ...
在香港,建制強泛民弱,建制資源多而泛民資源少,係人都知。
竟然泛民可以洗香港人的腦,而建制又不能洗香港人的腦,咁奇怪?建制真係無L用。

引用:
原帖由 003U 於 2020-1-9 10:30 AM 發表

道理好簡單,係人都知,建設派係用資源去辦實事,
泛民就利用資源去包裝宣傳,煽情口號來呃無知少年,
而且仲有美國來幫手,佢哋有多年經驗,
抹黑世界各民族荷里活就最拿手:
有無睇過金字塔血淚史?尊榮的牛仔片,紅番被吐口水?中國人紮辮被踢籮柚? ...
建制派要拆穿洗腦資料呀,
咁都唔做,建制派議員無L用。

引用:
原帖由 1114U 於 2020-1-9 04:36 PM 發表

佢哋哩方面真係好虧。
反對派係有專業教路,成套顏色革命的包裝、抹黑手段、造型照、口號...
無得揮,輸卵管
建制資源十倍於泛民,
可以請幾倍的專業人士教路,唔好姓賴啦。

引用:
原帖由 1114U 於 2020-1-11 11:41 AM 發表

又唔可以咁講,林鄭只係港英文官(吏),政治智慧有限。
唔單止級數唔同、立場亦唔同,佢上場時係諗住「大和解」,
扮好人俾哂位民主派入,點知外國勢力係要
在中國搞顏色革命,要摧毀香港政府。

美國從侵略印第安人開始,掠奪了世上資源然後搞包裝,
利用荷里活來抹黑其他民族文明,如《金字塔血淚史》,
印第安人只係酒鬼在酒巴門口被牛仔尊榮踢籮柚…
PR作為學術的discipl ...
唔好姓賴啦。又賴林鄭。

引用:
原帖由 1114U 於 2020-1-11 12:49 PM 發表

其實叫口號係民主派嘅慣用技倆,
不停咁講「唔好姓賴」,既可以自我洗腦,又可以催眠弱智選民。
出來搞政治嘅根本唔識政治,
嗰個弱智峯出來扮和理非抽水就叻,在理工被廚房佬問到口啞啞 ...
我唔係叫口號喎,清清楚楚指出:唔好賴林鄭。
五毛的慣用技倆,無原無故鬧人。

引用:
原帖由 1114U 於 2020-1-11 01:35 PM 發表

你清楚指出甚麼?不外乎話建設派資源多而已,
咁只係表面現像,而你並無分析理解啵。
我則清楚咁話你知:
建設派的資源是用來計劃建設社會
而唔係好似民主派咁用來搞包裝 蒙騙選民。
你駁唔到,講唔出道理,就唯有一味話「姓賴」囉! ...
指出咗既野你竟然唔知,
話明:賴林鄭囉,林鄭明明係建制派的人,賴佢幫泛民手,當然係賴地硬。
頂!建制派的資源只係用來計劃建設社會,死硬硬咁定咗,唔可以改,唔可以針對泛民嚟做野架?

引用:
原帖由 1114U 於 2020-1-11 08:14 PM 發表

咁係你有所不知,她的立場就係「大和解」。
仲有,雖然可以針對泛民對d嘢,但選民對象不同,專業性亦差太遠,
我亦講左,外國勢力嗰套顏色革命係有好耐歷史。
黃之鋒、何韻詩都參與過嘅奧斯陸世界性會議,仲有NED、CIA指導.
建制派依家先至起步,望座塵莫及矣!
唯有寄望大陸的科技和基建生生性性,經濟繼續超趕美國,等泛民啞口無言! ...
頂!習大大唔知「大和解」會瀨野?咁屎既。

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-1-12 11:38 AM 發表

建制係無L用. 不過你又唔好咁天真, 以為泛民資源少. 泛民係見得光果條數少, 唔見得光的數有幾多就好難講.
你亂講既。
泛民有唔見得光既數,建制咪一樣有唔見得光既數,數目仲大D添呀!

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-1-12 12:12 PM 發表

呵呵, 你喜歡啦. 但繼續係咁小學雞我就唔回你啦. 不過你知唔知幾年前有單泛民黑金的大新聞? 想知多D, 我簽名的LINK ( http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26747065 ) 有提. 不過其實就算果單野相信都只係冰山一角. ...
哦,有一單就講到"好多錢"?踏實D好喎。
咁個單野告入咗未呀?邊一個人要坐監呀?如果無,唔叫做黑金喎。

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-1-12 12:34 PM 發表

告入咗未?

哈哈, 答過好多次, 一早知一定告唔入. 點解? 因為就算佢地收幾多美國佬錢出賣香港都好, 香港都冇一條相關的法例可以用來告佢地. 點解香港咁白痴? 其實本來有機會有法例的, 果條例叫23條. 但泛民成功阻止23條立法, 所以佢地從來唔怕收外國人錢. ...
咁你用吓腦啦,呢D叫做傳聞,無可信性,討論時唔好當做證據。

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-1-12 10:55 PM 發表

似乎你真係唔了解當年發生左咩事。當年泛民多名議員及政客收毒果肥佬黎錢係有曬真憑實據。肥佬黎及議員們都承認咗有比同有收到錢,唔係傳聞。ICAC開咗檔案查,但查咗一段時間後話唔夠料告,因為搵勻香港的法例都冇辦法告佢哋,就係差廿三條。 ...
似乎你自相矛盾都唔知。
你話"有曬真憑實據",但係又"唔夠料",兩句係自相矛盾。
加多三個字就得,"自以為有曬真憑實據",但係又"唔夠料"。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]