• 瀏覽: 718,456
  • 回覆: 4
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 06:58 PM 發表
現時不少香港人, 都相信民主制度是最好的. 民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. 但是很多人都沒想到其實民主制度不是完美, 沒想過民主制度也有不少缺點. 甚至可以說很多全心全意支持民主的人, 都是不了解民主制度的人, 因為他們只知民主的好, 不知道民主的壞, 才會如此迷信民主.

因此這裡討論一下民主制度的缺點. 以下例出一些重點.

1) 由平庸的大多數作 ...
其實依家嘅所謂民主只係代議政制,
唔係真正民主,只係人子。
古希臘民主就似樣d,每個議案都公投就差唔多,
好似英國脫歐咁,就似人民作主嘞。
可惜,歐盟本身係十分複雜的議題,曝露出人民無能力自主
因為一般人根本無法理解所其中的關係和條文,卒之被創橋分析玩死!

引用:
原帖由 kwho1232 於 2020-1-8 05:56 PM 發表
在香港,建制強泛民弱,建制資源多而泛民資源少,係人都知。
竟然泛民可以洗香港人的腦,而建制又不能洗香港人的腦,咁奇怪?建制真係無L用。
道理好簡單,係人都知,建設派係用資源去辦實事,
泛民就利用資源去包裝宣傳,煽情口號來呃無知少年,
而且仲有美國來幫手,佢哋有多年經驗,
抹黑世界各民族荷里活就最拿手:
有無睇過金字塔血淚史?尊榮的牛仔片,紅番被吐口水?中國人紮辮被踢籮柚?

引用:
原帖由 lam_km 於 2019-11-27 10:57 AM 發表
特朗普找烏克蘭對付拜登父子,這就是美國式的民主!
特離譜仲可以免於遣責和罷免,這就是美國式的法治!

引用:
原帖由 kwho1232 於 2020-1-8 02:07 PM 發表

建制派咁多議員,日日同泛民作對,
點解唔講民主的缺點?
建制派議員無L用既!
建設派有乜嘢議題係同泛民作對呢?
泛民毫無建設,為反而反,
泛民有邊樣嘢係幫到社會和市民嘅呢?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-1-8 05:22 PM 發表
美國共和黨同民主黨只係內部鬥爭。因為兩黨都係由嘓幾個大財團支持,所以路線大致係一樣,尤其是對外。
川普唔靠大財團,但雖然有啲小方向改咗,如古巴政策,但响重返亞太,打壓中國呢啲大問題上,兩黨都係一致。 ...
無錯,由於美國共和黨同民主黨的內部鬥爭,令國家空轉。
雖然兩黨都係由嘓幾個大財團支持,但係路線不一樣,
例如阿侵傾向於農業、石油,民主黨則傾向於科技、環保。

川普靠哂大財團,支持佢嘅財團就係劍橋分析幕後黑手,
唔止响美國搞出個川普來,响英國亦搞出脫歐。

其實美國唔只有啲小方向改咗,成個政治生態都改哂,依家互相抹黑。
以前麥凱因係高尚政治家:禁止選民抹黑奧巴馬、反對政治捐獻無上限...
依家民主制已經發展成金權政治,政黨只為財團和個人政治利益,
毫無遠見,寧願起圍牆都唔搞基建,完全唔知將來點發展。

因為民主制已只能靠抹黑對手,而毫無國際競爭力,
只能靠打壓中國來藏拙,所以兩黨都係一致,成為國策。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]