• 瀏覽: 718,619
  • 回覆: 19
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 40342 於 2018-3-27 10:11 PM 發表

咁即係有民主就有貪污?

又要下台之後先有人敢查?
人係貪婪嘅有冇民主都有機會貪污。 但係有成熟嘅民主法治就可保平安。

韓國之前都係獨裁統治。 有好多嘢都係獨裁年代流落嚟, 唔可以一下子改到 。 當然仲有好多跟住獨裁者搵食嘅人依然都係位高權重。

金大中盧武鉉年代就拉咗嗰啲貪污嘅總統呀。 但係之後出咗李明博同埋朴僅為偏獨裁方向嘅總統出嚟。 之後我哋就見到韓國有幾百萬人出嚟靜坐抗議, 推返樸槿惠。要到最近文在寅出嚟先可以拉走呢兩條友。 所以民主嘅力量好重要。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-3-28 05:21 PM 發表

以你既邏輯:
獨裁>冇法治>貪污腐敗
民主>有法治>貪污會被拉>社會廉潔....對嗎?

你認為新加坡民主程度,法治程度比之南韓如何?
新加坡一個十幾歲既細路鬧李光耀,被拉入精神病院, 政府控制所有傳媒及打壓反對派 ...
韓國由獨裁政權開始。要一步一步走先至可以改善佢哋嘅法治。 一去到行政立法呢啲嘢嘅時候唔係話有民主就可以即刻改到。

星加坡係行精英制, 加上有啲法家嘅方向。 統治嗰班就好多都係劍牛倫敦大學畢業一係就長春藤再唔係就星加坡大學, 同香港97前班精英差唔多。但法制?!方面如果你行錯一步就罰到你阿媽都唔認得, 住落你都咪話唔驚。 星加坡嗰種氣氛唔係每一個人都接受到。

引用:
原帖由 robin_crumbs 於 2018-3-29 12:37 AM 發表
民主遊戲是政客的,不是人民的。
成熟的民主制度可以令到人們思想更加全面, 爆發更多國家嘅潛能。 

韓國又係又一個案例。

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-4-1 11:03 AM 發表

總之你明白民主同法治係兩樣野就好. 兩者的關係唔係必然的, 有機會有關係, 亦有機會冇關係. 你可以揾到十個有民主又有法治的例子唔代表D咩, 因為我亦可以揾到更多的有民主冇法治或冇民主有法治的例子.
民主跟法治當然有關係, 而且息息相關。所以五六七十年代才那麼多人來香港。

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-4-5 05:07 PM 發表

啱啱先以為你諗通左. 原來仲係未明.
有機會的話, 你去揾幾個五六七十年代來香港的人, 去問下佢地點解來香港, 你睇下有幾多個會答你 "因為香港有民主". 我相信咁樣答你的人數係零.
因為嗰陣時香港較為穩定繁榮同埋自由吖嘛咁所以佢哋落嚟囉。 咁點解會比較穩定繁榮同埋自由㗎? 咁多高官有美國英國護照 一定有佢哋原因嘅。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]