• 瀏覽: 718,213
  • 回覆: 254
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2020-2-3 04:55 PM 發表

一篇廢文,由一個人統治,一小撮人掌權,一小撮人大富大貴會優越過有缺陷嘅民主社會,好佩服呢D人,做奴才做到比狗還死心!
呵呵, 又係睇完標題就亂鬧一通的民主教信徒.
不過對住已經把民主作為宗教信仰的人, 我唔抱太大期望.

引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2020-2-8 11:53 AM 發表

睇條撚咩!又係一篇奴才文
同迷信宗教的信徒差唔多, 典型的民主教信徒, 只要將對方定性為 "奴才", "五毛" 之類, 自己就唔洗用腦思考誰是誰非, 可以繼續盲目崇拜民主真神.

引用:
原帖由 湖海洗我胸襟 於 2020-2-10 09:57 AM 發表
我其實一直都有疑問,自小耳濡目染,接受西方教育長大,完全西方思維諗法嘅李光耀點解會寧願選擇自創一種新制度,而唔係選擇西方一直吹捧嘅民主制度,如果民主真係學似佢哋講得咁好嘅話。

眾所周知,新加坡比馬來西亞發達,但係新加坡嘅政治制度冇少被BBC等媒體攻擊。不過誠如我嘅問題所講,如果佢哋嘅制度真係咁好,點解人哋會唔揀你。

所以民主制度肯定係有好大嘅缺點。而以新加坡同馬來西亞兩個英聯邦國家嘅經 ...
好文.

文中提到: The West treats democracy as religion – so sacred that it will bomb countries into the stone age in order to sow the seeds of democracy in those places.
就同我啱啱提到的 "民主教信徒" 差唔多意思, 好多人已經將民主當成自己的宗教, 成為左民主教信徒. 對西方國家來講, 既然係宗教, 就唔洗講道理, 炸到中東國家爛哂都係為左民主, 所以冇問題.

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-2-11 07:47 PM 發表

但係今次肺炎事件中,大家都睇得好清楚,無言論自由,只得一種聲音既社會,係會死得人多
言論自由關民主咩事?

有民主神功護體的韓國, 日本, 意大利等地方都開始爆. 唔好真係拜民主拜到以為樣樣野都可以話有民主就解決得到.

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-2-28 11:17 PM 發表

你連民主自由係乜關係都唔知呀?呢d係正常人都知

日,韓,意大利咪因為係有人權,自由,民主既國家,所以當你地大陸人係正常人所以賴嘢賴到應囉。因為大陸人係賤格,唔可以當佢哋係正常人

好似北韓同俄國呢d清楚中共既真面,所以咪一早關閉邊境,所以先無事:smile ...
盲目崇拜民主自由都有個限度吧?

你咁樣兜法, 只會令你自己更加肉酸.

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-2-29 01:08 PM 發表

你唔識呢就咪吹,「bomb into stone age」?

你地中共官成日話架,依家大陸好境可以「証明」當日搞六四殺人「正確」丫嘛

依家伊拉克人均gdp 近6千美金,比美國炸之前好成倍。你應該認同美國架喎

乜石器時代生活可以好成倍架,笑死:smile ...
你想表達咩野? 以你呢張圖的資料, 伊拉克1990年時人均GDP有成 US$10326.
美國佬2003年入侵伊拉克, 所以2004年時人均GDP得番 US$1391.
到2018年都只係得 US$5834, 仲未番到去比美國入侵前的水平喎.

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-2-28 11:17 PM 發表

你連民主自由係乜關係都唔知呀?呢d係正常人都知

日,韓,意大利咪因為係有人權,自由,民主既國家,所以當你地大陸人係正常人所以賴嘢賴到應囉。因為大陸人係賤格,唔可以當佢哋係正常人

好似北韓同俄國呢d清楚中共既真面,所以咪一早關閉邊境,所以先無事:smile ...
其實新型病毒呢單野你就無謂跟車太貼, 或者拎來宣傳民主點樣可以治百病. 因為病毒唔識分你個國家有冇民主, 所以有民主冇民主都一樣會中招.

呢幾日的新聞:
https://www.hk01.com/01觀點/442107/新冠肺炎-美國確診數字低-並非防疫出色?fbclid=IwAR1tyQ8laaOxYDdVd9m5p9BNTdWD2nReaz6udt43YNPRoppDBnNQishMMK8
【新冠肺炎】美國確診數字低 並非防疫出色

最後更新日期:2020-03-02 22:16過去一周,繼意大利爆發新冠肺炎疫情後,美國亦出現新冠病毒爆發的可靠跡象,「封關足可防疫」的說法有如最後一座「碉堡」陷落。美國社會非常緊張,民眾開始搶購包括糧食、水、彈藥等資源。官方雖然一直宣稱美國受到的威脅很低,但終亦不得不提升戒備並調整對策。然而,美國的確診宗數其實並不高,截至3月1日只有74宗,減去42宗來自「鑽石公主號」的病例後更只有32宗。不少人在看到這個數據容易以為美國人大驚少怪,甚至讚賞美國嚴陣以待是因為重視國民生命。然而,如果我們認真了解美國的情況,便不難發現這個「重視國民性命」的背後,竟然是連一個連測試盒都要國民自費的國家。
新冠病毒測試只有472宗
美國確診宗數不高,並不一定代表感染人數不多。美國自2月初對中國「封關」後,只對來自於中國或與確診者有高度接觸的人做強制測試,而這些人的數目是有限的。按美國疫控中心(CDC)的數據,由1月21日至2月29日之間,經CDC檢查過的宗數僅有472宗。CDC以外美國能做檢查的州份只有5個,數據未有公開,但估計與CDC自身亦不會有太大差距。

實驗室的工作人員在對樣本進行核酸檢測。(新華社)

檢查數字低主要有兩個可能。其一是美國人因為已對中國「封關」,認為事不關己而警戒心偏低。其二是因為檢查費用高昂,民眾難以負擔。按《邁阿密先驅報》(Miami Herald)所報,一名自中國回國的美國人被強制檢測,卻要付出3,270美元。檢測不足的問題,在日本尤其明顯。近來日本多個網上討論區都有人「踢爆」官方涉嫌故意不為民眾做檢測。日本國會議員曾經質問厚生勞動大臣加藤勝信為何中國已送來捐助大量檢測盒,檢測數字還是這麼低及是否檢測盒出了問題,加藤勝信沉默一分多鐘後回應指檢測盒沒有問題,功能已經測試過,而「檢測數字少絕對並非因為檢測盒不足」。我們無法得知美國有否故意壓低檢測數字,但新冠病毒的測試只有區區幾百宗,確診數字便肯定不可能多。美國的實際情況如何,CDC其實也說不出來。
隱形病人眾多
韓國兩周前疫情轉趨嚴重,大量增加檢測數量,每日達數千,才發現有大量人民已經感染新冠病毒,也因此確診數字才在這幾周內急升。2009年的H1N1甲型流感(俗稱「豬流感」),CDC同樣也是不能準確給予感染人數數字,只能以數學模型估計全球有5,000萬人感染。
美國可能有大量潛在的隱形病人。而令美國人驚醒的是上周三(26日)美國加州出現了第一宗無外遊史、無接觸史確診病例。這幾天以來,病例持續增加,CDC警告社區傳播已經發生。上周六(29日),美國出現第一宗新冠死亡個案,病人無法確定感染來源,更代表了社區傳播的威脅愈來愈大。一方面,社會無法掌握疫情的實際情況,另一方面,社區傳播的警號已經響起,在雙重因素夾擊下,美國的輿論陷入一片混亂當中,民眾面對未知亦只能恐慌。

美國華盛頓州衛生官員29日指,當地有一人感染新型肺炎喪生,是美國本土首宗死亡個案。(AP)

美國是如何「重視國民性命」?
有評論認為美國是重視國民性命才嚴陣以待,但若了解現實情況,卻只能為此打上大大的問號。從2月初美國對中國「封關」以後,政府幾乎沒有做過什麼對應措施。美方曾宣稱「封關」是為了有更多時間準備對應疫情,但一個月準備下來,CDC自己承認測試盒不足夠,口罩、藥物存貨不足已出現短缺。直到2月29日,美國食品藥品監督管理局(FDA)才批准地方自行研究測試方式。

美國總統特朗普(Donald Trump)2月29日發表講話稱,美國新冠病毒目前確診22例,而且病例可能增加,正考慮是否採取進一步的防範和限制措施,減少病毒的傳播。(AP)

面對疫情更發嚴重,美國政府推出更多「封關」措施,除了禁止韓國、意大利兩國入境外,又再準備封鎖美墨邊境。但正如美國對中國封關已告失敗,再多的「封關」能否有用實在成疑。一些美國的科學家和評論已指出美國已出現社區傳播,這些「封關」措施很可能對控制疫情沒有幫助,只是想令群眾覺得政府做了點什麼。
CDC雖然近來已再三發出警告,恐慌亦已一發不能停止,但美國政府卻一直宣稱問題不嚴重,總統特朗普更公開表示新冠就像流感一樣,叫市民無須擔心。這部分可能是因為他為了總統大選而想壓低疫情,也可能出於不想再引起更大恐慌的「維穩」考慮。不管如何,從疫情爆發中,我們看到美國政府的防疫並非出色。

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-3-4 11:18 PM 發表

咪就係因為知病毒唔識分,所以我先要將中共隱瞞疫情令疫情擴散到全世界呢個事實講出嚟啦
咁民主美國低估疫情的問題呢?

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-3-4 11:35 PM 發表

乜你唔知1990年伊拉克佔領科威特,食咗科威特既gdp 咩,你當寶呀

嗱,用返你地中共既理論。依家爆升,代表當年殺人「正」丫嘛。

咁你 ...
呵呵, 你都吹得幾大. 不過我都聽過盲反中話中國係靠香港養起全中國的人, 咁白痴的野都講得出, 所以你以為伊拉克比人入侵完GDP會升都唔奇.

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-3-11 12:31 PM 發表

無低估咩,人地一有六個個案即宣布緊急狀態喎,點解會係「低估」.

如果咁叫低估,大陸隱瞞成個月,等疫症經春運蔓延至全球又叫乜? ...
冇留意呢個帖一陣, 估唔到你的民主美國已成功成為新冠肺炎第一大國. 建議你都係唔好成日以為民主係萬能好D.

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-4-17 08:18 PM 發表

第一?你以為中共d數係真?天真爛漫
早幾日睇到一張圖好貼切咁形容你呢類人.

言歸正轉. 你要撐民主, 都係去揾第二d例子好d. 民主美國對疫情的應對可以用不知所謂來形容, 無論中國係已經成功控制疫情定係有所隱瞞都冇影響.

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-4-18 01:24 PM 發表

中共報假數係人都知,你要撐共都搵d好d既藉口啦

今次中共經濟一定有5%之上「增長」啦。因為習大大要今年「小康」丫鬟。你信係真?笑死 ...
你唔信中共數據,咪同其他民主國家比囉。美國抗疾做得差系肯定架啦,有乜好詏?

引用:
原帖由 kglam98 於 2020-4-19 08:29 PM 發表

因為中共抗疫做得差先令疫症蔓延到全世界。你本未倒置啦
新形病毒,全世界都冇經驗,有做得唔好的地方在所難免。其他國家有咗中國經驗之後,防疫結果亦都係有好有差,唔見得有民主就連對抗疫情都一定做得好。如果疫情開始係在做得差的地方爆發,全球的情況比而家嚴重百倍唔奇。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-5-8 09:17 AM 發表
@阿聞

一稿兩投

我看了一本書介紹:操弄【劍橋分析事件大揭祕】,是說通過從Facebook買回來的大數據,以心理學五大人格特質(開放性,審慎性,外向性,友善性,神經質)加以分群,推估每個人的政黨傾向、投票行為;同時,挑出立場未明的「可說服者」,研究其對同一議題的不同觀點。

例如,同樣是「就業」議題,「審慎性」得分高者著重在責任、成就;「神經質 ...
謝謝,非常好的補充!

政治宣傳的戰略重地由以前的新聞報紙,轉咗做網上社交平臺。但一樣都係要睇邊個出得起錢。

難以否定的中國式治理
https://www.hk01.com/01觀點/499196/難以否定的中國式治理?utm_source=01appshare&utm_medium=referral&fbclid=IwAR1EC5zadfzp78_pmipCfhL48HRSBGJhj75Evfl8utI76K5J6KOuU102aeU

"這個講法亦即承認了,只要政府執政有道,不管是否有民主選舉,都可以得到很高的滿意度。"

呢句非常中POINT. 民主教信徒要聽聽.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]